Sok od bazge – priprema i ljekovita svojstva

Pripravci od bazge, osim što su ukusni, mogu nam pružiti i razne zdravstvene dobrobiti. Bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje, a uvelike se koristi u prevenciji gripe i prehlade, zbog svoje mogućnosti da ojača imunitet.

Mnogi smatraju kako bazga prevenira od karcinoma i liječi od degenerativnih bolesti, zbog flavonoida koje sadrži. Također, priprema parne kupke od bazge pomaže kod respiratornih oboljenja kao što su bronhitis i astma, a ujedno i pomaže liječenju kožnih bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim što je bogata moćnim antioksidansima flavonoidima, bazga sadrži i vitamine A, B i C, karotene, tanine i glikozide.

Bazga

Priprema soka od bazge

Za sok od bazge će vam biti potrebno:

  • 40 cvjetova bazge
  • 4 l vode
  • 4 kg šećera
  • sok od 4 limuna

U vreloj vodi prokuhajte 4 litre vode i 4 kile šećera, a onda time prelijte cvjetove bazge. Kada se tekućina ohladi, u nju dodajte sok od 4 limuna i ostavite 24 sata da odstoji. Nakon proteklog vremena procijedite kroz cjediljku ili gazu, a zatim ulijte u staklene boce.

Sok od bazge u dobro zatvorenim staklenim bocama može stajati i do tri godine.

Također, možete pripremiti i čaj od bazge, kojeg možete konzumirati ili ga skuhati za parnu kupku. Recept za čaj od bazge možete pronaći ovdje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

2.75 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
20-05-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sok od bazge, sirup od bazge, bazga sok, sok od bazge recept, naxil forte cijena, ljekovita svojstva soka od bazge, sok od bazge ljekovitost, sirup od bazge krvni tlak, respiratorni problemi, zdravo sok od bazge,