Ulja koja čuvaju naše zdravlje

masti

Nisu sve masnoće koje unosimo u organizam štetne po zdravlje. Naprotiv, ljudskom tijelu su potrebne dobre masnoće da bi normalno funkcioniralo, stoga vam donosimo listu nekih od najzdravijih ulja.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je osobito dobro za očuvanje zdravlja srca. Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće, koji pomažu smanjenju razine kolesterola u krvi. Ovo ulje je još dobro za probavu, štiti od čira na želucu i gastritisa.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima. Pospješuje funkciju mozga, jača imunitet i štiti štitnjaču. Možete ga koristiti u kuhinji ili konzumirati sirovo. Kokosovo ulje ima snažno protuvirusno i protubakterijsko djelovanje.

Kokosovo ulje

Bučino ulje

Ovo ulje obiluje  željezom, magnezijem, cinkom te vitaminima C, E, D i B. Bučino ulje snižava razinu kolesterola u krvi, djeluje kao antioksidans i čuva bubrege.

Laneno ulje

Nije preporučeno da se koristi za kuhanje jer ne ostaje stabilno pri visokim temperaturama. Redovitom konzumacijom lanenog ulja jačate imunitet, poboljšava se probava, štiti od upala, sprječava artritis i čuva srce.

Ulje je efikasno i za korištenje na koži jer pomaže u zacjeljivanju opeklina, upala i ekcema.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
03-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bucino ulje i artritis, bucino ulje i gastritis, bucino ulje za imunitet, kokosovo ulje i gastritis, laneno ulje i zgaravica, laneno ulje kod gastritisa kako konzumirati, laneno ulje zgaravica,