Bobičasto voće i pozitivni učinci na zdravlje

bobicasto voce

Bliži se lijepo vrijeme, a s njim i veći izbor voća na tržnicama. Bobičasto voće je ono koje većina nas s nestrpljenjem očekuje i vjerojatno ne postoji nitko tko ne obožava barem jednu vrstu ovog zdravog voća.

U bobičasto voće ubrajamo:

  • maline,
  • kupine,
  • borovnice,
  • ribiz,
  • brusnice.
  • jagode,
  • aroniju i drugo.

Ono što je zajedničko svim vrstama bobičastog voća je bogatstvo flavonoidima, antioksidativnim spojevima koji djeluju protiv staničnih oštećenja.

U nastavku članka pronađite zanimljive informacije o raznim vrstama bobičastog voća.

Što su flavonoidi?

Flavonoidi su spojevi koji imaju funkciju antioksidansa. Štite voće od djelovanja slobodnih radikala, kao što to u našem organizmu čine npr. vitamin C i E. Smatra se da tim antioksidativnim mehanizmom flavonoidi pomažu i u očuvanju našeg zdravlja.

Posljednjih godina se provode brojna istraživanja vezana za povoljan učinak flavonoida. Ono u čemu su privukli najviše pažnje je prevencija kardiovaskularnih i zloćudnih oboljenja.

Iako još nije otkriven točan mehanizam djelovanja, definitivno je potvrđeno da je veći unos flavonoida povezan s manjim rizikom od nastanka aterosklerotskih plakova koji mogu dovesti do začepljenja krvnih žila.

Pokazali su se povoljnima u prevenciji kroničnih bolesti poput bolesti srca. Osim toga, djeluju povoljno i na zdravlje živčanog sustava, posebno mozga.

“Kliničke studije provedene na zdravim ispitanicima te na dijabetičarima, pušačima, ljudima s visokim krvnim tlakom i kolesterolom, pokazuju da konzumacija bobičastog voća dovodi do smanjenja rizičnih faktora za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava, ističu američki znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi. 

Bobičasto voće

Postoji mnogo vrsta bobičastog voća, a u nastavku pročitajte nešto o:

  • malinama, 
  • kupinama,
  • ribizu,
  • borovnicama,
  • brusnicama,
  • jagodama.

Maline (lat. Rubus idaeus)

Ono što je manje poznato je da se u ljekovite svrhe koriste i plod i list maline koji su bogati vitaminima A i C.

Osim vitaminom C kao moćnim antioksidansom, maline su bogate i vitaminima B skupine, vitaminom E te brojnim mineralima.

raspberries
Foto: Photospin

Maline blagotvorno djeluju na sluznicu želuca i crijeva jer su izvor dijetalnih vlakana.

Preporučuju se kod liječenja proljeva, pogotovo kod male djece u obliku sirupa. Pokazale su se odličnima kao voće izbora kod dijabetičara.

Neka istraživanja su potvrdila ljekovita svojstva malina u prevenciji, ali i liječenju zloćudnih bolesti. Sadrže elaginsku kiselinu za koju se smatra da djeluje preventivno na stanična oštećenja.

Kupine (lat. Rubus fruticosus)

Od dijelova kupine, u prehrani se koriste list, korijen te plod. Kupina, kao i svo ostalo bobičasto voće, sadrži elaginsku kiselinu, ali u manjoj količini nego malina.

Djeluje blagotvorno na probavne organe za što se koristi u obliku čaja od njenog lišća.

Bogata je:

  • željezom,
  • kalcijem,
  • magnezijem,
  • vitaminom C i A.

Od davnina je poznato da se kupinov sok i vino koristi za liječenje anemija i poboljšanje imuniteta. Preporučuje se i za regulaciju krvnog tlaka te poboljšanje cirkulacije.

Borovnice (lat. Vaccinium myrtillus)

Borovnice su bogate pigmentima antocijaninima od kojih i potječe njihova boja. Isto tako, sadrže i pektin koji prirodno smanjuje kolesterol u krvi.

Zajedničko djelovanje flavonoida, antocijanina i vitamina C kao antioksidanasa ukazuje na povoljno djelovanje borovnica u borbi protiv malignih bolesti. 

Manje je poznato da i listovi borovnica imaju ljekovita svojstva i imaju blagotvorno djelovanje kod probavnih smetnji, šećerne bolesti te infekcija mokraćnog sustava.

Ribiz (lat. Ribes)

Razlikujemo crni i crveni ribiz. Crni ribiz uz flavonoide sadrži i terpene, tanine i vitamin C.

Uz ljekovita svojstva ploda, koriste se i ljekovita svojstva listova (čaj). Koristi se kod probavnih tegoba (proljev, opstipacije) te Chronove bolesti.

ribiz
Foto: Photospin

Sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadržavaju gama – linolensku kiselinu koja povoljno djeluje na psorijazu te predmenstrualni sindrom. Imaju dobro djelovanje u obliku gela kod tegoba reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Crvena boja crvenog ribiza potječe od karotenoida koji služe organizmu za stvaranje vitamina A. Crveni ribiz bogat je:

  • vitaminom C,
  • vitaminom K,
  • mineralima: kalijem, natrijem, fosforom, magnezijem, željezom.

Lišće crvenog ribiza koristi se u obliku čaja za liječenje tegoba jetre, a korijen kod liječenja smetnji mokraćnih puteva.

Brusnice (lat. Vaccinium vitis-idaea)

Sok i čaj brusnice se od davnina koriste za ublažavanje tegoba mokraćnih puteva. Otkriveno je da se u brusnici nalazi kemijski spoj koji utječe na vezanje bakterije Escherichia coli, najčešćeg uzročnika mokraćnih infekcija te tako onemogućuje njeno prianjanje za sluznicu mokraćnog sustava.

Neka istraživanja pokazuju i da ekstrakti brusnica mogu djelovati protiv infekcija bakterijom Helicobacter pylori, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Danas je moguće kupiti tablete ili kapsule koje sadrže ekstrakt brusnice, a njihovom redovitom uporabom se može značajno smanjiti broj bakterija i kod već postojećih infekcija.

Sok od brusnica se pokazao djelotvoran kod prirodnog reguliranja razine kolesterola te šećera u krvi.

Jagode (lat. Fragaria vesca)

Šumske jagode sadrže:

  • vitamine C, B1 i B2,
  • željezo,
  • bakar,
  • kalij.
jagode

Foto: Photospin

Jagoda jača vezivno tkivo, štiti zglobove, čini kožu mlađom te održava elastičnost krvnih žila. Plod šumske jagode je dobar u sprječavanju ateroskleroze i prevencije visokog krvnog tlaka.

Obične jagode u plodu sadržavaju oko 90 posto vode, ali i brojne vitamine, minerale i antioksidanse.

Osim toga, sadrže:

  • antocijanine – koji ih štite tijekom sazrijevanja,
  • katehine – koji djeluju antibakterijski,
  • folnu kiselinu – važna za stvaranje krvnih stanica,
  • kalij – koji potiče diuretičko djelovanje,
  • mangan – nedostatak izaziva umor, razdražljivost te bolove u zglobovima i mišićima.

Svakodnevna ili barem učestala konzumacija jagoda pomaže u uništavanju slobodnih radikala, štetnih produkata našeg organizma.

Djeluju protuupalno i antibakterijski zbog djelovanja katehina. Prirodni su diuretik jer sadrže kalij, a time su i blagi antihipertenziv.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Basu, A., Rhone, M., Lyons, T.J. (2011) Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutr Rev. 68(3): 168–177.
  2. Spritzler, F. (2016) 11 Reasons Why Berries Are Among the Healthiest Foods on Earth. Healthline.
  3. Wright, B.W. (2008) The Total-Body Benefits of Berries. Eating Well.
  4. Robertson, R. (2017) The 8 Healthiest Berries You Can Eat. Healthline.

Proljetna zdrava prehrana

Ocjenite članak

4.57 / 5   7

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maline ljekovitost, bobicasto voce, šumsko voce, crni ribiz ljekovitost, maline zdravlje, bobicasto voce zdravlje, bobicasto voce voce, BOBICAVO VOCE, maline voce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bobičasto voće i pozitivni učinci na zdravlje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
    • Poštovani, tako je, aronija je bobičasto voće iz porodice ruža.