Kako osušiti smokve – postupak, branje smokvi i skladištenje

sušene smokve

Suhe smokve mnogima su omiljeni zalogaj i poslastica, a sadrže i brojne hranjive tvari te pomažu održati zdravu probavu. Ako ste se pitali kako osušiti smokve tijekom sezone ili niste ljubitelji svježih smokava, čitajte sve korake i važne informacije u nastavku.

Smokve su veoma cijenjeno voće zbog visoke koncentracije nutrijenata i bogatog slatkog okusa. Poznate su još od rimske i grčke civilizacije kada su ih uz masline i biljna ulja slavili kao najvrjedniju hranu. Listovi smokve također su ljekoviti, a više o njihovom djelovanju saznajte OVDJE.

Smokva obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, dok suhe smokve sadrže nešto veći broj kalorija naspram svježih plodova. Ipak, suhe smokve smatraju se koncentriranom superhranom, sadrže veliku koncentraciju vitamina B kompleksa, ali i minerala kalija, željeza, selena, cinka, kalcija i bakra.

Možemo ih konzumirati svježe ili sušene, dok za ljubitelje suhih smokava donosimo i najbolje načine za sušenje i skladištenje smokvi. Postoji nekoliko načina na koje možete očuvati ove dragocjene plodove za ostatak godine, a na vama je da odlučite koji vam najbolje odgovara.

Branje i sušenje smokava 

Smokve sazrijevaju samo nekoliko mjeseci godišnje, a sušenjem ih možemo konzumirati kada god poželimo. Važno je stoga pravilno ubrati smokve koje planiramo sušiti kako bismo dobili najkvalitetnije suhe smokve.

sušenje smokava

Smokve beremo kada su najzrelije, a prepoznat ćemo ih kada počnu blijedjeti i visjeti s peteljke te postanu blago smežurane. Zbog brzog propadanja i osjetljivosti, plodovi se beru svaka 3-4 dana jer postupno dozrijevaju. Poželjno je brati suhe plodove, u jutarnjim satima i obavezno s peteljkom, a slažemo ih u široke košare.

 1. Potrebno ih je pažljivo prenijeti te izbjeći gnječenje, a zatim ih rasprostrti na pamučnoj plahti ili rešetkastoj podlozi (poželjno od trske) kako bi se sušile na suncu 4-7 dana.
 2. Smokve se ne smiju dodirivati te ih tijekom dana okrenite barem jednom za pravilno sušenje. U slučaju muha prekrijte smokve sitnom mrežicom.
 3. Tijekom noći prenesite smokve s podlogom u suhu i prozračnu prostoriju kako biste ih sakrili od rose ili kiše.
 4. Svakodnevno pregledavajte smokve za ličinke muha, plijesan ili druge znakove kvarljivosti te uklonite loše smokve.
 5. Pravilno sušene smokve bit će meke, ali se neće vraćati u prvobitan oblik nakon stiskanja.
 6. Za kraj smokve brzo potopite u vruću morsku ili slanu vodu za dezinfekciju, za slanu vodu uspite ½ šalice morske soli na 5L vode.
 7. Procijedite smokve i sušite još jedan na suncu prije skladištenja u papirnate/platnene vrećice ili kartonsku kutiju.

Kako osušiti smokve u pećnici? 

Jedan od najjednostavnijih načina sušenja smokvi, posebice manje količine je svakako sušenje u pećnici. Ovako ćete izbjeći sve komplikacije prenošenja i zaštite smokvi od vanjskih uvjeta. Sve što vam je potrebno su zrele smokve koje su se počele blago smežuravati, papir za pečenje i rešetka iz pećnice.

sušenje smokvi

 • Rešetku iz pećnice potrebno je obložiti papirom za pečenje i uključiti pećnicu na 60-70°C i to na funkciju za vrući zrak/ventilator.
 • Iz svake smokve istisnite višak zraka tako da je od peteljke utisnete prema unutra.
 • Na rešetku slažite smokve s donjim dijelom (rupicom) prema gore i svaku odaljite jednu od druge.
 • Rešetku umetnite na sredinu pećnice, i ostavite vrata pećnice otvorena tako da između vrata stavite kuhaču ili kakav drugi drveni kuhinjski pribor.
 • Sušite smokve 5-6 sati i ostavite da se ohlade prije spremanja u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu s lovorovim listom ili komoračem.

Sumporenje smokava – Suhe smokve bijeli prah 

Kod sumporenja smokava, odmah nakon branja sprječavamo kvarenje, pojavu ličinki crva te ćemo automatski eliminirati muhe koje bi mogle napadati smokve. Osim toga, uz sumporenje smokve neće oksidirati i potamniti.

sumporenje smokava

Postupak sumporenja je sljedeći:

 1. Nakon što smo ubrali i rasporedili smokve na rešetku za sušenje, ispod rešetke (20 cm ispod) zapali se sumporni prah u plehu ili tavi.
 2. S gornje strane rešetke i bočnih strana potrebno je smokve prekriti kartonskim kutijama ili plohama za što bolje sumporenje.
 3. Smokve se sumpore 20-30 minuta, a nakon toga se slažu na površine za sušenje s rupicom prema gore kako sok ne bi iscurio.
 4. Tijekom noći prenesite smokve s podlogom u suhu i prozračnu prostoriju kako biste ih sakrili od rose ili kiše.
 5. Nakon otprilike 6-7 dana šećer će izaći iz ploda te kristalizirati, što znači i da je sušenje završeno.

Sušenje smokava u sušilici – stroj za sušenje smokava

Smokve se mogu sušiti i u sušilicama, tj. dehidratorima hrane. Ovo je također najbolji način za sušenje većih količina smokava i kod lagane proizvodnje smokvinih proizvoda. Najvažnije stavke kod sušenja uključuju da temperatura ne bi trebala prelaziti 50°C za sušenje od 30-40 sati.

Kod temperature od 65°C do 75°C smokve se suše otprilike 5 sati. Za kraj smokve brzo potopite u vruću morsku ili slanu vodu za dezinfekciju, za slanu vodu uspite ½ šalice morske soli na 5L vode.  Procijedite smokve i sušite još nekoliko sati prije skladištenja u papirnate/platnene vrećice ili kartonsku kutiju.

suhe smokve

Skladištenje suhih smokava i zamrzavanje suhih smokava 

Generalno pravilo za čuvanje i skladištenje suhih smokvi je do 10°C, dok je poželjno prvo ih čuvati u papirnatim ili platnenim vrećicama te kartonskim kutijama. Za najbolje spremanje suhih smokava nakon nekog vremena poželjno ih je prebaciti u staklene posude ili držati u hladnjaku.

Osušene smokve bez konzervansa možete čuvati 6-8 mjeseci nakon sušenja, a poželjno je spremanje suhih smokava u hladnjaku. Iako se smokve najbolje čuvaju od 0-2°C, možemo ih zamrznuti i čuvati do 8 mjeseci.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
26-04-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sušenje smokava, sumporenje smokava, suhe smokve bijeli prah, sumporenje smokve, suhe smokve sumporenje, smokve susenje, smokve branje, komorač branje i sušenje, kako sušiti smokve, sušenje smokava okretanje sok,