Pet razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje

sok od visnje

Šalica trešanja ili višanja ima oko 80 kalorija i samo pola grama masnoće. Istraživanja su pokazala da su višnje i trešnje spadaju u kategoriju supervoća jer obiluju sastojcima koji čuvaju naše zdravlje.

1. Smanjuju upale

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, je utvrdilo da konzumacija višanja smanjuje nekoliko biomarkera povezanih s kroničnim upalnim bolestima. Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu kemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis. Naime, sok od višnje može olakšati upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta. Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin, jaki antioksidans.

2. Vitamin C i vlakna

Jedna šalica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C i više od dva grama vlakana.

3. Mogu poboljšati rad mozga

Višnje i trešnje poboljšavaju rad vašeg mozga, a istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti simptome Alzheimerove bolesti i Huntingtonove bolesti.

visnje-i-tresnje-zdravlje

4. Spriječavaju oštećenje mišića

Sportaši koji su tijekom treninga pili sok od ovog ukusnog voća, nakon tjelovježbe su osjećali znatno manje boli. Višnje i trešnje bogate su antocijaninom koji pomaže kod preveniranja oštećenja mišićnog tkiva.

5. Čuvaju srce

Antocijanin, koji ovom voću daje crvenu boju, također može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Trešnje i višnje smanjuju kolesterol i štite od srčanog, ali i moždanog udara.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
27-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: višnje, Smuti od visnje za zdravlje, zašto su dobre višnje, ulje trešnje, tresnje u prehrani, tresnje su dobre za, tresnje i mrsanje, tresnje dobre za, mrsaviti uz tresnje, kojih vitamina ima u visnji,