Pomelo voće – porijeklo, zdravstvene prednosti, kako očistiti i jesti

pomelo

Pomelo voće (citrus maxima) se smatra najvećim citrusnim voćem. Izvana je zelene ili žute boje, a meso iznutra može biti bijele, ružičaste ili crvene boje. Jedan plod pomela težak je 1 – 2 kg.

Iznimno je zdravo voće te sadrži brojne minerale i vitamine kao što su vitamin C, kalij, vitamin B6 i magnezij.

Pomelo je jedan od originalnih citrusa od kojeg su kultivirani drugi hibridi citrusa. Sličan je grejpu, a botaničari smatraju da je križanjem pomela i naranče upravo i nastao grejp. Pomelo ima sličan, ali blaži okus grejpa. O zdravstvenm prednostima grejpa možete pročitati ovdje

U Kini (gdje raste od oko 100. godine pr.n.e.) pomelo simbolizira sreću i prosperitet. Iz tog razloga svugdje u Kini možete pronaći pomelo tijekom kineske nove godine. Prije nove godine se jede kako bi donio sreću, a dom se ukrašava s parom pomela koji simboliziraju jedinstvo.

Vrste pomela

Ovisno o mjestu gdje se uzgaja pomelo može varirati po boji mesa. Postoje 3 vrste pomela:

 • Bijeli pomelo – iznimno velika vrsta pomela s najdebljom korom. Najčešće se koristi za poticanje probave. Ovaj pomelo ubire se sredinom listopada i sredinom svibnja.
 • Crveni pomelo – ima mekšu i tanju koru od bijelog pomela. Sazrijeva između rujna i siječnja.
 • Ružičasti pomelo – sadrži brojne sjemenke. Slatkog je okusa i iznimno sočan. Koristi se kod želučanih problema.

Pomelo - voće

Gdje raste pomelo?

Pomelo potječe iz jugoistočne Azije, a u divljini prirodno raste u Maleziji, Tajlandu i južnoj Kini. Danas se pomelo najviše uzgaja u SAD-u, Maleziji, Tajlandu, Tajvanu i Fidžiju.

Kultivacija je započela na Barbadosu oko 1696. godine. Tijekom 17. stoljeća osim na Barbadosu kultivirao se i na Jamajci, a u to vrijeme je i donesen u „Novi svijet“.

Pomelo voće – kako očistiti?

Pomelo se može jesti na način da se u potpunosti oguli i jede kao naranča. Druga opcija je da se izreže na četvrtine ili osmine i mesnati dio se izvadi žlicom.

Za guljenje pomela potreban je oštar nož kojim se zareže kora. Kora se potom prstima odvaja od mesa koje je onda potrebno očistiti od bijelih gorkih dijelova.

U videu saznajte kako najbolje očistiti pomelo.

Pomelo voće – kako se jede?

Pomelo voće može se jesti kao običan citrus. Potrebno ga je očistiti i odvojiti kriške, a potom se jede sirov. Sirovo meso pomela može biti i dodatak u salatama ili desertima.

Kora pomela također se može jesti ako nije prskana. Najčešće se koristi za izradu marmelada ili se pretvara u kandirane slastice. Kora se može i osušiti za pripremu čaja.

Od pomela se može iscijediti i sok koji je vrlo popularan u Americi i Kini. Sok pomela koristi se u južnokineskoj kuhinji kao pojačivač okusa u juhama i desertima. Sok pomela može se pomiješati s drugim sokovima citrusa za jači okus.

pomelo kako jesti

Pomelo – okus

Pomelo ima konzistenciju grejpa, ali nije jednako intenzivan ni gorak kao to voće. Kiselkastog je okusa, ali puno slađi od grejpa pa ga neki opisuju kao slatki grejp.

Pomelo sa žutom unutrašnjošću se smatra slađom vrstom od onog s crvenim mesom.  

Pomelo voće – zdravstvene prednosti

Konzumacija pomela može imati različite pozitivne učinke na zdravlje. Neke zdravstvene prednosti pomela su sljedeće:

 • Jača imunitet – osim što je bogat vitaminima i mineralima, cijeli pomelo sadrži oko 600% dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C jača imunitet i pomaže u borbi sa slobodnim radikalima.
 • Prevenira infekcije mokraćnog sustavavitamin C u pomelu povećava kiselinu u mokraći što doprinosi inhibiranju razvoja bakterija u mokraćnom sustavu.
 • Potiče probavu – jedan pomelo sadrži oko 25% dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna potiču probavu i preveniraju probleme kao što su zatvor i proljev.
 • Pridonosi mršavljenju – pomelo (kao i grejp) sadrži enzim karnitin koji doprinosi mršavljenju. Karnitin pomaže u sagorijevanju masnoća i time potiče mršavljenje.
 • Njeguje kosu – nutrijenti kao što su B1 i cink koje pomelo sadrži potiču rast kose i održavaju ju zdravom. Sok pomela potiče cirkulaciju i time jača kosu.
 • Njeguje kožu – pomelo sadrži antioksidanse koju usporavaju rad slobodnih radikala. Time pomelo djeluje protiv vidljivog starenja na koži i održava kožu mladolikom i zdravom.

Pomelo u trudnoći

U normalnoj količini pomelo je siguran za trudnice (osim ako nemaju neko medicinsko stanje). Pomelo može imati zdravstvene prednosti i za trudnice:

 • izvor kalcija kojeg je potrebno više tijekom trudnoće,
 • izvor folne kiseline koja je važna za sprečavanje defekata fetusa,
 • sadrži antioksidanse koji štite od bolesti,
 • jača imunitet.

Ipak treba pripaziti i ne pretjerati u konzumaciji pomela. Prevelika količina vitamina C može biti štetna za fetus.

pomelo

Pomelo – uzgoj

Obično je potrebno oko 8 godina nakon sadnje sjemenki prije nego stablo pomela počne cvjetati i davati plodove. Živi 50 – 150 godina, a može narasti 5 – 15 metra. Svaku sezonu naraste za 60 centimetara.

Kao i ostala stabla citrusa, pomelo stablo najviše voli sunce i vruću klimu. Stablu je također potrebna vlažna zemlja iako nije bitno o kakvoj se zemlji radi (ilovača, pijesak itd). Neovisno o zemlji, važno je da pomelo stablo ima dobru drenažu i da ga se zalijeva barem jednom tjedno.

Pomelo voće – cijena

Pomelo možete kupiti u nekim supermarketima ili dućanima zdrave hrane. Voće se naplaćuje po komadu, a jedan komad pomela najčešće košta oko 15 kn.

pomelo cijena

Pomelo – nuspojave

Iako je ovo voće bogato nutrijentima, postoje određene osobe koje bi ga trebale izbjegavati. Zbog velikih količina vitamina C i kalija preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije konzumacije pomela ako imate probleme s jetrom ili bubrezima.

Izbjegavajte konzumaciju ovog voća ako imate niski krvi tlak zato što pomelo sadrži svojstva koja mogu doprinijeti snižavanju krvnog tlaka.

Prevelika količina vitamina C može dovesti do proljeva i bubrežnog kamenca. Ako primijetite simptome kao što su mučnina i bolovi u želucu nakon konzumiranja hrane bogate vitaminom C (kao što je pomelo) – prestanite ih jesti i savjetujte se s liječnikom.

Određeni sastojci u citrusima (pa tako i pomelu) mogu utjecati na lijekove za karcinom ili srce. Ako uzimate takve lijekove savjetujte se s liječnikom prije konzumacije ovog voća.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
11-05-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pomelo, pomelo namirnice, pomelo okus, pomelo voce i tlak,