Smokva – nutritivna i ljekovita svojstva

Smokve

Smokva (Ficus carica L.) se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.

Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta. U nastavku članka pročitajte sve što vas zanima o smokvi. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Domaće smokve Foto: Photostock Secrets

Smokva – uzgoj

“Smokva je podrijetlom iz Male Azije, a kultivira se dulje od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina“, ističu autori poljoprivrednog portala Agroklub. 

Stablo smokve voli toplo okruženje, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Postoji više sorti smokava, a plodovi dolaze u tri boje:

  • zeleno žućkasti plodovi,
  • ljubičasti plodovi,
  • tamno ljubičasti do crni plodovi. 

Berba plodova se provodi sve od lipnja do listopada, a plodovi se konzumiraju svježi. Tijekom berbe je važno zaštititi kožu jer je bijeli “sok” iz stabljike i lišća smokve može nadražiti.

Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera. 

Smokve – ljekovitost

Smokve su odličan izvor minerala i vitamina:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • kalcija,
  • fosfora,
  • bakra,
  • kalija,
  • magnezija,
  • vitamina B, C, A i K. 

Odličan su izvor fitokemikalija poput pro – antocijanidina. Smokva sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Studija iz 2015. godine, koja je ispitivala utjecaj dugotrajne konzumacije svježeg voća, navodi da zbog nutritivnog sastava smokva posjeduje mnoga svojstva poput:

  • antioksidativnog,
  • antimikrobnog,
  • protuupalnog,
  • hipoglikemičnog,
  • hepatoprotektivnog,
  • antifungalnog,
  • antikancerogenog. 

Svježe smokve prepune su antioksidansa kao što su: :

  • karoteni,
  • tanin,
  • lutein,
  • vitamini A, C, B i K.

Antioksidansi štite organizama od prijevremenog starenja, karcinoma i raznih srčanih oboljenja.

Osim toga smokve pomažu u preveniranju dijabetesa jer se nakon njihove konzumacije može sniziti koncentracija glukoze u krvi. Smokve imaju i laksativna svojstva jer stimuliraju rad crijevnih mišića i tako mogu poboljšati probavu. 

Smokva – uklanjanje bradavica i kurjih očiju

Smokve učinkovito rješavaju problem kurjih očiju. Stavite na pola narezanu, svježu smokvu na bolno mjesto preko noći. Postupak ponovite nekoliko dana za redom te pokušajte otkloniti kurje oko.

Za tretiranje bradavica koristite mlijeko koje se nalazi u plodu i grančicama tvrdih smokava. Nanesite mlijeko iz smokve jedanput na dan na mjesto bradavice te postupak ponovite pet do sedam dana za redom.

Kako jesti smokve Foto: Photostock Secrets

Suhe smokve – koncentrirani izvor nutrijenata

Premda  su sušene smokve vrlo kalorične jer sadrže 50-70% šećera, ali su bogate vitaminima i mineralima kao i svježe smokve.

Za više informacija o ljekovitosti suhih smokava pročitajte članak: “Suhe smokve – slatki izvor zdravlja“.

Sušene smokve Foto: Photostock Secrets

Smokve – nuspojave

Smokve su generalno sigurne za konzumaciju i nisu primijećene česte ili ozbiljne nuspojave.

Ipak, neki ljudi bi na njih mogli biti alergični. Također, smokve imaju laksativni učinak pa bi prevelik unos mogao rezultirati neželjenim probavnim problemima. 

Vitamin K nađen u smokvama sudjeluje u procesu zgušnjavanja krvi pa nije poželjan preveliki unos kod ljudi koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi (varfarin).

Smokve – konzumiranje

Idealna smokva je mekana na dodir, puna mesa te ima čvrsti „repić“ (peteljku). Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari, stoga je treba pojesti unutar 24 sata od branja. Ne savjetuje se čuvanje u hladnjaku jer time gubi na svojoj aromi.

Sirove smokve sadrže do 80% vode i imaju najveći sadržaj prirodnih šećera što ih čini idealnim izvorom energije.

Osim sirove može se pripremati u:

  • kolačima,
  • salatama,
  • kompotu,
  • pekmezu i drugim raznim jelima.

Lijepo se slaže i sa slanim jelima gdje se često može pronaći kao dodatak pršutu ili kozjem siru. Sušene smokve su posebna delikatesa i izvrstan desert.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.36 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
25-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Smokva, smokva zdravlje, voće d o o mail, ljekovitost smokve, smokve zdravlje, mlijeko od smokve, smokva voce, kora smokve, da li su smokve zdrave, zdravlje smokva,