Čili (Capsicum frutescens)

chili paprika

Čili je plod tropske paprike koji se suši i melje zajedno sa sjemenkama. Čili je izuzetno jakog okusa i do dvadeset puta ljući od ljute paprike.

Dodaje se u sva variva naročito u mahunarke jer ih čini lakšim za probavu. On potiče probavu i pražnjenje crijeva te dobro djeluje na podizanje energije i osjećaja topline za hladnih dana.

Osim suhog crvenog čilija, u indijskoj kuhinji se koristi i svježi zeleni čili, a ponekad i kombinacija oba čilija.

Za razliku od papra i feferona ne predstavlja problem ljudima s osjetljivim želucom ili hemeroidima – to vrijedi naročito u slučaju ako se kombinira s ostalim začinima indijske kuhinje.

Članak uređen:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cili kao zdravlje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čili (Capsicum frutescens)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.