Kopar (Anethum graveolans)

kopar

Kopar je vrlo omiljen dodatak u jelima u našim krajevima te se koristi kao začin kod umaka, juha, variva (buča, krastavci itd.). Osim svježih listova koriste se i sjemenke kopra u pripremi zimnice.

On se loše slaže s većinom začina zbog svoje specifične aromatičnosti. Uz kopar možemo koristiti peršin, papar i eventualno kim.

Djeluje protiv nadimanja, regulira probavu te potiče stvaranje mlijeka kod dojilja. Kada se koristi čaj s medom prije spavanja, djeluje protiv nesanice, a nezaslađeni se koristi protiv štucanja i povraćanja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
13-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kopar posaden zacin ili caj kad se bere i zasto se koristi, zacini kopar,