Kurkuma, turmerik (Curcuma longa) Turmeric

kurkuma

Kurkuma je biljka srodna đumbiru i dobiva se mljevenjem suhog korijena biljke Curcuma longa. Prah je žute boje, ugodna mirisa i blagog okusa.

Kurkuma je začin koji se može dodavati u sva jela, slana i slatka. U industriji se koristi kao jestiva boja u zamjenu za jaja (tjestenine, sladoledi, kolači itd.). U istu svrhu može se koristiti i u domaćinstvu, a u Indiji se koristi i za bojanje tkanina.

Kurkuma je izuzetno važan začin jer pomaže boljoj resorpciji bjelančevina iz hrane, djeluje i kao pročišćivač krvi te se koristi kod viška mokraćne kiseline u tijelu.

Mokraćna kiselina se zahvaljujući kurkumi, izlučuje putem znoja te tako rasterećuje bubrege. U kombinaciji s gheejem (maslom) dobra je za brže zarastanje rana i opeklina, a može se koristiti i kao pomoć u terapiji čira na želucu.

Kurkuma se stavlja i u neke kreme za lice protiv bubuljica. Kurkumu bi trebali uključiti u svakodnevnu prehranu jer ima i jako antikancerogeno djelovanje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
28-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: turmeric prah, turmeric prijevod, turmeric prevod, turmerik, sta je turmeric, turmeric zacin, turmeric srpski, турмарику, sto znaci turmeric, šta je razlika između kurkume i turmerika,