Najbolji preljevi za ljetne salate

preljevi-od-zacinskog-bilja

Preljevi od začinskog bilja dobro se slažu sa zelenim salatama i salatama od povrća, ali i sa salatama od tjestenine i riže te salatama s ribom. Ostavite salate prije posluživanja 30 do 60 minuta da se okusi prožmu, a one dobiju pravi okus. Preljevi od začinskog bilja dobivaju osobit okus ako nekoliko dana stoje u hladnjaku. Prije stavljanja u salatu umiješajte nekoliko svježih začinskih biljaka.

Uobičajeni preljev od začinskog bilja

preljev-od-zacinskog-bilja

Dobro se slaže sa zelenim i salatama od povrća te salatama od žitarica i riže.

Sastojci:

  • 2 – 3 žlice octa (npr. Vinskog, od sherryja ili sa začinskim biljem) ili limunova soka
  • ¼ žličice dijonskog ili senfa sa začinskim biljem
  • Sol ili sol sa začinskim biljem
  • Svježe mljeven bijeli papar
  • 3 – 4 žlice maslinovog ulja
  • Po 5 stručaka peršina i kopra
  • ¼ vezice vlasca
  • Po 2 grančice mažurana i bosiljka
  • Prstohvat šećera

Postupak:

  1.  Stavite u posudu ocat, senf, sol i papar. Miješajte pjenjačom dok se sol ne rastopi.
  2. Dodajte maslinovo ulje i miješajte dok preljev ne postane kremast.
  3. Operite i posušite začinsko bilje. Sitno nasjeckajte listiće i vlasac. Sve začinsko bilje umiješajte u preljev pa ga začinite solju, paprom i šećerom.

Preljev od limuna i majčine dušice

preljev-od-limuna-i-majcine-dusice

  • 1 – 2 žlice limunova soka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Malo dijonskog senfa
  • 4 očišćene kriške limuna
  • Sol
  • Svježe mljeven bijeli papar
  • Prstohvat šećera
  • ½ žličice naribane limunove korice
  • 1 grančica majčine dušice

Postupak:

  1. Stavite u posudu limunov sok, maslinovo ulje i senf pa ih dobro izmiješajte pjenjačom.
  2. Krupno nasjeckajte kriške limuna i pjenjačom ih umiješajte u preljev. Začinite solju, paprom i šećerom pa umiješajte limunovu koricu.
  3. Operite i posušite majčinu dušicu. Otkinite i sitno nasjeckajte listiće. Umiješajte ih u preljev od limuna.

Preljev od jogurta sa začinskim biljem

preljev-od-jogurta-sa-zacinskim-biljem

Slaže se sa zelenim, salatama od povrća i žitarica.

  • 30 g kiselkastog ovčjeg sira
  • 200 g kiselkastog jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • Sol
  • Svježe mljeven bijeli papar
  • Po 2 grančice metvice, peršina i bosiljka
  • Po šaka kiselice, krbuljice, bedrenike i rikule

Postupak:

  1. Stavite sir u posudu i dobro ga usitnite vilicom.
  2. Dodajte jogurt, maslinovo ulje, limunov sok pa sve izmiješajte da nastane glatka krema. Začinite solju i paprom.
  3. Operite i posušite začinsko bilje, otkinite listiće pa ih sitno nasjeckajte. Potom ih umiješajte u preljev od jogurta pa sve začinite solju i paprom.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najbolji preljevi za ljetne salate

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.