Papar crni (Piper nigrum)

crni papar

Crni papar se skoro u svim slanim jelima, a u Indiji čak i u slasticama. I kod nas postoji tradicionalni kolač od papra, paprenjak.

Obično ga mrvimo u mlinu, ali jako je efektan kada se dodaje nemrvljeni u variva gdje kuhanjem pušta aromu. Poboljšava lučenje probavnih sokova, koristi se kod opstipacije, vjetrova i gubitka apetita.

Ne preporučuje se ljudima s čirom na želucu i problemima s crijevima te hemeroidima. U tim je slučajevima izvrsna zamjena đumbir (naročito svjež) jer jelu daje željeni ljutkast okus, a vrlo povoljno djeluje na navedene poremećaje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Papar crni (Piper nigrum)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.