Peršin kao lijek – zašto i kako jesti više peršina

peršin kao lijek

Peršin je mediteranska biljka koja se najčešće koristi kao začin. No peršin nije samo ukras na tanjurima jer ima brojna ljekovita svojstva. Peršin kao lijek može se konzumirati na različite načine i za različita stanja. U nastavku saznajte zašto biste trebali jesti više peršina i kako to ostvariti.

Peršin se kultivira već 2 000 godina, a u Grčkoj kulturi bio je iznimno cijenjen radi ceremonija u kojima se koristio. U srednjem vijeku peršin je pronašao svoje mjesto u folklornoj medicini gdje je i stekao popularnost.

Ljekovitost peršina

Peršin je iznimno bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadrži i važne vitamine i minerale kao što su vitamin A, C i K, folat, željezo i kalcij.

Zbog brojnih nutrijenata koje sadrži jača imunitet. Koristi se i u liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza u obliku čajeva i sokova od peršina.

Peršin može biti od velike koristi za:

  • zdravlje očiju,
  • kontroliranje reumatoidnog artritisa,
  • zdravlje mozga,
  • balansiranje hormona kod žena itd.

Peršin je i prirodni osvježivač daha. Smanjuje loš zadah nakon češnjaka ako ga se žvače sirovog.

peršin

Peršin kao lijek za bubrege

S obzirom na to da je bogat antioksidansima i vitaminima, peršin prirodno pomaže čišćenju bubrega i doprinosi normalnom funkcioniranju. Stoljećima se koristio kao diuretik za probleme s bubrežnim kamencem, žučnim kamencem i infekcijama mokraćnog sustava.

Čišćenje bubrega peršinom može se odviti uz medicinski nadzor unošenjem peršina u obliku čaja ili soka. Korijen peršina koristan je i kod suzbijanja bubrežnih kamenaca.

Ipak, prevelike količine peršina mogu izazvati probleme kod osoba koje imaju probleme s bubrezima i žučnim mjehurom.

Peršin u borbi s rakom

Flavonoidi koji se nalaze u peršinu (kao što su miricetin i apigenin) mogu pomoći u preveniranju nastanka i razvoja karcinoma. Peršin se pokazao posebno učinkovit u preveniranju raka prostate i debelog crijeva.

Peršin pomaže prevenciji karcinoma na različite načine:

  • kao antioksidans u borbi sa slobodnim radikalima,
  • štiti DNA od oštećenja koje može dovesti do karcinoma,
  • zaustavlja staničnu mutaciju

Peršin za mršavljenje

Peršin ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Doprinosi optimalnom funkcioniranju tijela što zauzvrat pomaže mršavljenju.

Zahvaljujući enzimima i vlaknima peršin potiče metabolizam, a diuretičkim djelovanjem pomaže izbacivanju viška tekućine iz tijela i smanjivanju nadutosti.

O čaju od peršina koji pomaže u mršavljenju možete saznati ovdje.

Peršin za zdravlje kostiju

Zbog velikih količina vitamina K i kalcija koje sadrži, peršin doprinosi zdravlju kostiju. Pomaže preveniranju osteoporoze i smanjuje rizik od frakture kostiju. Konzumiranje vitamina K pomaže i apsorpciji kalcija koji je iznimno važan za zdravlje kostiju.

Peršin i dijabetes

Peršin je jedan od najboljih izvora miricetina koji se koristi za preveniranje i liječenje dijabetesa. Peršin se tradicionalno koristi kao lijek za dijabetes u Turskoj.

Studije pokazuju da miricetin može smanjiti razinu šećera u krvi i otpornost na inzulin. Druga istraživanja pokazala su da miricetin može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Korijen peršina kao lijek

Korijen peršina bogat je vitaminom C i željezom, a sadrži i velike količine natrija. Smanjuje nadutost i lošu probavu, može pomoći smanjenju krvnog tlaka, a pritom i jača imunitet.

Ekstrakt korijena peršina ima svojstva diuretika i krvnog pročišćavanja. Iz tog razloga se koristi za liječenje kroničnih bolesti jetre i žučnog mjehura. Osušeni korijen i eterično ulje koriste se u indijanskom ayurvedskom liječenju.

Korijen peršina može se i jesti kuhan, sirov ili pečen. Priprema se kao i ostalo slično povrće (mrkva, repa) pa se može koristiti i kao njihova zamjena. Možete ga dodati u juhe i variva ili ispeći. Sirovi korijen ima intenzivan okus ali se može dodati u salate.

korijen peršina

Rakija i peršin kao lijek

Postoje razni pripravci od peršina koji se koriste kao lijek. Peršin u rakiji najčešće se koristi kao lijek za „ženske“ probleme (kao što su ciste i miomi) ili kao lijek za bakterijske infekcije urinarnog trakta.

Potrebno je u 1 litru rakije (u tamnoj boci) staviti oko 200 grama peršinovog lista. Pripravak je potom potrebno procijediti nakon 20 dana. Ovaj pripravak pije se svako jutro natašte (0.3 dcl).

Ovaj pripravak se nikako ne preporučuje trudnicama.

Čaj od peršina kao lijek

Čaj od peršina može se piti za mršavljenje ili kao lijek za različita stanja. Čaj od peršina pročišćava tijelo i može imati brojne pozitivne učinke na tijelo među kojima su:

  • diuretičko svojstvo,
  • pomaže u liječenju respiratornih problema,
  • uklanja naslage kolesterola,
  • potiče cirkulaciju,
  • pomaže kod liječenja anemije,
  • ublažava menstrualne bolove itd.

Čaj se pripravlja na način da se u pola litre zakuhane vode doda 2 jušne žlice svježeg peršina. Peršin se kuha u vodi 3 – 5 minuta pa se procijedi i pije topao ili ohlađen.

Više o čaju od peršina i koliko često piti čaj od peršina možete saznati ovdje.

Peršin dijeta

Peršin dijeta najčešće odnosi na dijetu za mršavljenje uz pomoć soka od peršina. Tijekom ove dijete potrebno je ujutro natašte popiti napitak od peršina i limuna.

Recept za napitak traži da se izblenda stručak peršina, sok jednog limuna i 2-3 dl vode. Napitak za mršavljenje pije se 5 dana, a potom se napravi pauza od 10 dana.

Kako jesti više peršina?

Sada kada znate na koje sve načine peršin može doprinijeti vašem zdravlju sigurno se pitate kako ga uklopiti u svakodnevnu prehranu. Osim čajeva i sokova od peršina, postoje brojna jela u koja se peršin dodaje.

Smatra se da okus svježeg peršina ide odlično uz:

  • krumpir,
  • rižu,
  • umak od rajčice,
  • jela od peradi,
  • jela od jaja itd.

Svježi peršin možete nasjeckati na sitno i dodati na vrh omleta, rižota ili drugog omiljenog jela prije serviranja. Možete ga dodati i u juhe, variva i salate.

Ako ne želite raditi sok možete ga dodati u jutarnji smoothie.

Peršin možete upotrijebiti i u izradi raznih namaza i umaka kao što je pesto (zajedno s bosiljkom ili umjesto njega).

Postoje i razna tradicionalna jela koja u receptu sadrže veliku količinu peršina. Neka od tradicionalnih jela su:

  • chimichurri (južnoamerički umak),
  • tabbouleh (levantska salata od bulgura i peršina) i
  • persillade (francuski umak ili mješavina začina).

peršin jelo

Peršin – nuspojave

Iako je peršin iznimno zdrav, konzumiranje velikih količina ove biljke može dovesti do neželjenih posljedica.

Vitamin K (koji peršin sadrži u velikim količinama) može imati efekt zgrušavanja krvi. Iz tog razloga se ne preporučuje konzumiranje peršina ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi.

Ne preporučuje se unošenje velike količine peršina ni tijekom trudnoće ili dojenja, pošto mogu izazvati kontrakcije maternice.

Velike količine peršina mogu izazvati osip i druge alergije, te preosjetljivost kože na sunce.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: lijek za tlak od peršina, list peršina kao lijek, peršin i rakija, persin lijek, peršin u rakiji, persin za lijek, Rakija i persun, sirovi persin za zeljezo,