Vlasac – dobrobiti za zdravlje, uzgoj i upotreba

vlasac svežanj

Vlasac je višegodišnja biljka koja spada u lukove te se često koristi kao aromatični dodatak jelima ili prehrambenim proizvodima. Okusom podsjeća na luk, no njegova posebnost leži i u ljekovitosti za naš organizam.

Vlasac (ili vlašac) je poprilično otporna biljka koja dobro podnosi hladne temperature. Može narasti do 20 cm u visinu, a njegovi su listovi dugi, uski i prepoznatljive zelene boje. Osim prema cjevastim listovima i upečatljivim ljubičastim cvjetovima tijekom cvatnje, najlakše ga možete prepoznati u prirodi ako listove protrljate između prstiju, a oni će ispustiti miris luka

Vlasac ljekovita svojstva – vlasac zdravlje

Poput drugih vrsta luka, niti vlascu ne manjka ljekovitih svojstava i dobrobiti za naš organizam. Smatra se odličnim za održavanje zdravlja krvožilnog sustava te kod visokog kolesterola.

Vlasac sadrži vitamine A, B8, C i K, dok je od minerala bogat magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom te kalijem. Vlasac začin poželjan je u svakoj kuhinji, neovisno je li u svježem ili suhom obliku.

vlasac cvijet

Vlasac odlično djeluje kod:

  • Visokog tlaka
  • Bolesti srca i krvnih žila
  • Loše probave
  • Visokog kolesterola
  • Slabog apetita
  • Povišenog šećera u krvi
  • Crijevnih oboljenja

Vlasac upotreba i vlasac u jelima (vlasac recepti)

Vlasac je odličan dodatak brojnim jelima poput salata, juha, sendviča, variva i sl. Često ga možemo pronaći u sastavu mliječnih namaza za kruh ili ga možemo čak sami dodati u paštete koje izrađujemo za aromatičan i bogat okus.

Luk vlasac možemo koristiti u bilo kojem jelu, a posebice jer je njegov okus mnogo blaži od uobičajenog luka. Vlasac recepti stoga mogu biti mnogo ugodniji i ukućanima koji nisu navikli na okus luka.

Ukoliko vlasac imate kod kuće, lako ga je brati po potrebi i svježeg, netom prije dodavanja u obroke. Možemo ga također ubrati škarama u većim količinama te ga svježeg i opranog zamrznuti za kasnije korištenje. Osim toga, vlasac začin odličan je i za sušenje kako bismo ga koristili za obogaćivanje drugih jela tijekom cijele godine.

Vlasac recepti odlični su kako biste izbjegli uobičajeni luk, a zadržali bogat okus svakog jela. Poželjno je samo dodati vlasac na kraju kuhanja jer vrlo brzo gubi svoju aromatičnost ukoliko se dugo toplinski obrađuje.

Luk vlasac slaže se s gotovo svim namirnicama, a posebice salatama (grah ili krumpir salata), jelima od jaja, sirevima, juhama te jelima s piletinom i rižom. Primjerice, za izradu sirnog namaza potreban vam je omiljeni meki sir i sitno nasjeckani vlasac te malo soli.

Vlasac uzgoj

S obzirom da je vlasac trajnica, tj. višegodišnja biljka, možemo ga uzgajati u vlastitom vrtu ili domu. Posebice jer ga vrlo rijetko možemo kupiti svježeg, kao druge vrste luka za kuhanje ili ako želimo vlasac začin.

vlasac

Najčešće ga je moguće kupiti već uzgojenog u teglama, a poželjno je upravo tako ga prvi puta kupiti. Nažalost, uzgoj iz sjemenki je veoma zahtjevan te bi mnogima mogao zadavati probleme.

Osim kupovine u teglama, moguće ga je uzgojiti presađivanjem tako da nekoliko lukovica odvojimo i presadimo gdje želimo. To može biti u vrtu i na otvorenom ili pak u tegli u vlastitom domu/na balkonu. Jednostavan je za održavanje, a preferira nešto vlažniju zemlju.

Vlasac divlji luk

Mnogi vlasac nazivaju i divljim lukom, no zaista je riječ o jednoj te istoj biljci vlasca. Jedan od razloga zašto ga tako nazivaju je i zbog toga što ga često možemo pronaći u prirodi, najčešće u blizini vodenih površina jer vlasac preferira vlažno tlo.

Vlasac začin možete i ovako ubrati te ga zamrznuti na dulji period ili osušiti, bez potrebe da ga uzgajate u tegli ili svome vrtu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vlasac, kolesterol, vlasac biljka, Влашац, vlasac dobrobiti, upotreba vlasca, luk vlasac uzgoj, luk vlasac, kako izgleda biljka vlasac, jestivo samoniklo bilje,