Zašto su datulje dobre za zdravlje?

datulje

Datulja (lat. Phoenix dactilyfera L.) je jedina vrsta iz roda palmi čiji je plod jestiv, a u ljudskoj prehrani je prisutna još od antičkog doba. Najstariji zapisi pokazuju da su se datulje uzgajale na području Mezopotamije oko 3000 godina pr. Kr.
Danas se najviše uzgajaju u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku.

Datulje se smatraju nutritivno bogatom namirnicom. U bogatu sastavu datulja najviše se ističu ugljikohidrati, prehrambena vlakna, proteini, minerali i vitamini B kompleksa: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6) i folat (B9).

Četiri datulje (30 grama) imaju oko 90 kalorija, jedan gram bjelančevina, 13 miligrama kalcija, 2,8 grama vlakana i još velik broj drugih hranjivih tvari. Datulje su poznate kao voće koje sadrže malo masti. Odlična stvar je što će vas odmah napuniti energijom i revitalizirati tijelo.

Ugljikohidrati čine otprilike 70% sastava datulja i to ih čini namirnicom s visokim glikemijskim indeksom.  Od svih ugljikohidrata najviše ima fruktoze i glukoze u jednakom omjeru, a poznata je uporaba datulja kao zamjena za šećer. Može ih se pronaći u sastavu sirovih energetskih pločica gdje zamjenjuju šećer.

Datulje

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Frontiers in plant science (2007.), iznosi kako datulje sadržavaju cijeli niz minerala:

Pokazale kao plodovi koji posjeduju brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje ukoliko se konzumiraju samostalno ili u kombinaciji s ostalim namirnicama.

Posljednjih godina tema su istraživanja u svijetu farmacije, a cilj je identificirati fitokemikalije kojima datulje obiluju. Fitokemikalije su one tvari prisutne u namirnicama biljnog podrijetla koje imaju učinak na poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. 

Datulje obliju fitokemikalijama :

  • karotenoidima,
  • fitofenolima,
  • taninima,
  • sterolima. 

Istraživanje objavljeno još davne 1978. godine u znanstvenom časopisu Microchimica Acta pokazalo je kako se kemijski sastav datulja mijenja ovisno o periodu zrenja voća. U periodu kad su datulje u najvišem stupnju sazrijevanja dolazi do povećanja razine reducirajućih šećera (glukoze i fruktoze).  

Fitosteroli su važna skupina fitokemikalija, po svojoj kemijskoj strukturi slični su kolesterolu i stoga utječući na njegovo snižavanje. Danas je otkriveno otprilike 200 različitih fitosterola. Kad je u fazi tamnjenja plod datulje sadrži najviši udio fitosterola. 

U studiji provedenoj od strane znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Monastir-u (Tunis) 2011.godine zabilježen je učinak datulja na zaštitu stanica od oksidativnog stresa i hepatotoksična svojstva. Eksperiment je proveden na štakorima.  Rezultati su pokazali kako je ekstrakt datulja doveo do poboljšanja oštećene jetre štakora. 

Još je jedna studija dokazala terapeutski učinak ekstrakta datulja. Mansouri i suradnici 2005. godine na Agronomskom institutu Chania svojim znanstvenim radom potvrdili su imunomodulatorni učinak datulja kod miševa.  
Imunomodulatorni učinak pokazuju tvari koje utječu na imunitet. 

Datulje također pokazuju i antibakterijska svojstva, a zabilježen je i njihov učinak kod konstipacije. Naime, zbog visokog udjela prehrambenih vlakana redovita konzumacija datulja omogućuje prohodnost sadržaja kroz crijeva.  

Uz sve navedeno, datulje sadržavaju još vitamin A (bitan za dobar vid i zdravu kožu) i vitamin K (važan u zgrušavanju krvi).

Datulje su dobre za čišćenje organizma od toksina. Soka od datulja pomaže u liječenju grlobolje i prehlade. Sačuvajte zdravlje uz pomoć datulja!

Članak uređen:

Izvori:

  1. Al-Alawi, R. A., Al-Mashiqri, J. H., Al-Nadabi, J. S., Al-Shihi, B. I., & Baqi, Y. (2017). Date palm tree (Phoenix dactylifera L.): natural products and therapeutic options. Frontiers in plant science, 8, 845.
  2. Kikuchi, N., & Miki, T. (1978). The separation of date (Phoenix dactylifera) sterols by liquid chromatography. Microchimica Acta, 69(1-2), 89-96.
  3. Saafi, E. B., Louedi, M., Elfeki, A., Zakhama, A., Najjar, M. F., Hammami, M., & Achour, L. (2011). Protective effect of date palm fruit extract (Phoenix dactylifera L.) on dimethoate induced-oxidative stress in rat liver. Experimental and Toxicologic Pathology, 63(5), 433-441.
  4. Mansouri, A., Embarek, G., Kokkalou, E., & Kefalas, P. (2005). Phenolic profile and antioxidant activity of the Algerian ripe date palm fruit (Phoenix dactylifera). Food chemistry, 89(3), 411-420.

Vodič kroz suho voće

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zašto su datulje dobre za zdravlje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.