Bagels – peciva s rupom i slasnom koricom

Bagels peciva

Bagels peciva originalno potječu iz Poljske, a Amerikanci ih jako rado prisvajaju. Ono što mene, a vidim i mnoge druge oduševljava je okus korice. Za slastan okus korice zaslužna je pomalo neuobičajena priprema, ali i obavezni premaz. Naime, prije samog pečenja kratko ih se prokuha u kipućoj vodi.

Nakon toga ide premaz i po želji posip pa tek tada idu na dovršavanje u pećnicu. Time se postiže da je pecivo iznutra laganije, prozračnije, a korica slasna, neodoljiva. Taman dovoljno žilava da pecivo jedemo malo sporije nego inače, a to je, složit ćete se i zdravije.

Priprema, iako ovako na prvu može zvučati komplicirano to uopće nije. Efektivnog rada ćete potrošiti manje od 15-20 minuta. Namirnice su jednostavne, brašno, sol, šećer, kvasac i voda, a oduška si date u kombinacijama za posipavanje.

Ja sam se odlučila za crni i bijeli sezam, mak, lan i cvijet soli. Na portalu su napisani odlični tekstovi o sezamu, cvijetu soli i lanu tako da ja preskačem na recept, a dok vam se tijesto za bagelse odmara, od srca preporučujem da se vratite na tekst i pročitate više o ljekovitim svojstvima ove mješavine posipa.

Od pola kg brašna dobit ćete šest većih ili osam manjih peciva. Želite li ih koristiti kao pecivo za sendvič, sugeriram da tijesto podijelite na šest dijelova.  Moram priznati da sam bila u velikom iskušenju da ih pojedem barem nekoliko odmah čim su izašli iz pećnice. Miris je neodoljiv, pa eto vam i odgovora zašto ih na fotografiji ima samo pet. 🙂

Peciva s makom sezamom i lanom
Foto: Mare

Za bagels peciva trebat će vam:

Za tijesto:

  • 500 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 15 g soli,
  • 7 g instant kvasca,
  • 320 ml vruće vode,
  • 15 g šećera.

Za posip: 

  • 1 žličica crnog sezama, 
  • 1 žličica bijelog sezama,
  • 1 žličica lana, mak, 
  • 1 žličica cvijeta soli.

Za premaz:

  • 3 žlice biljnog mlijeka ili biljnog vrhnja,
  • 1 žličica kurkume.

Priprema: 

  1. Šećer, kvasac i vodu pomiješati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira.
  2. Brašno i sol promiješati i dodati smjesu kvasca, šećera i soli te rukama zamijesiti tijesto i oblikovati u loptu (tijesto mijesiti 5-7 minuta).
  3. U nauljenu posudu, pokriveno i na toplom mjestu ostaviti da se tijesto diže oko 60 minuta ili dok ne naraste duplo. 
  4. Podijeliti tijesto na 6 jednakih dijelova. 
  5. Formirati loptice i ostaviti da se dižu 15 minuta, a za to vrijeme staviti u lonac vodu da zakuha i pećnicu da se ugrije na 200 °C.
  6. Kad je prošlo 15 minuta, svaku lopticu palcem i kažiprstom probušimo u sredini i rupu proširimo do 2 centimetra promjera. Možete koristiti dršku kuhače ili nečeg drugog valjkastog oblika, ako vam je tako lakše. 
  7. U kipuću vodu lagano ubacite probušene bagelse na 2 minute. Sa svake strane 1 minutu i zatim izvadite i položite na pleh na kojem ćete peći. Napomena: nemojte posudu s vodom zakrčiti bagelsima, neka imaju mjesta dok se krčkaju u vodi jer će narasti podosta. Bolje ih kuhajte u nekoliko navrata, nego sve odjednom. 
  8. Položite ih na papir za pečenje ili na blago nauljeni pleh i premažite smjesom biljnog mlijeka i kurkume. Bez brige, okus kurkume se ne osjeti, on samo da ljepšu boju pecivu. Zatim ih posipajte mješavinom sjemenki i soli. 
  9. Pecite na 200 °C otprilike 20 minuta. Ovisno o pećnici.
  10. Prerezani budu odlični za veganske sirne namaze uz svježe povrće,  paštete ili za sendvič. 

U slast! 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
29-03-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni