Bakin kolač sa šljivama – izvrnuti kolač

izvrnuti bakin kolac od sljiva

Sve od svibnja pa do listopada dostupni su nam svježi plodovi šljiva, ovisno o podneblju i sorti. Šljive pripadaju rodu prunus te su u srodstvu s breskvama, bademima i nektarinama, a klasificiraju se u šest općih kategorija: američke, japanske, domson, ukrasne, divlje i europske šljive. Ono što je zajedničko svima jest da su izrazito zdrave jer obiluju antioksidansima, sadrže flavonoide, fenole, vitamin C, K, bakar, kalij, betakaroten i mnogo toga zbog čega ih je zdravo konzumirati.

Najviše blagodati za naše zdravlje dobit ćemo konzumacijom svježih šljiva, bez ikakve termičke obrade, a vjerujem kako ste dosad već upoznati i s prednostima konzumacije i suhih šljiva kod problema s konstipacijom i kod održavanja pokretljivosti crijeva.

I kod šljiva, kao i kod mnogih drugih vrsta voća i povrća sadržaj hranjivih tvari sadržan je u velikom postotku u samoj kori.

kolac-od-sljiva
Foto: Mare

U ovom receptu odlučila sam kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom. Biskvit tako obiluje namirnicama poput oraha, zobenog brašna i zobenog mlijeka, batata, maslinovog ulja, ali poslužila sam se i nekim zdravijim alternativama šećera kakvima se moja baka konkretno baš i nije služila nit ih poznavala. Slobodni ste koristiti i rafinirani šećer, ako vam tako draže.

Izvrnuti kolač od šljiva
Foto: Mare

Za okrugli kalup veličine 20 centimetara potrebno vam je:

  • 100 g pšeničnog brašna,
  • 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno),
  • 130 g oraha (mljevenih),
  • 100 g integralnog ili šećera od kokosa,
  • 210 ml zobenog mlijeka,
  • 100 g narančastog batata (pire),
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 2 žlice soka od limuna,
  • 1 prašak za pečenje,
  • ½ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli,
  • 10 do 15 komada šljiva.

Po želji:

Priprema:

  1. Na samom početku pripremite pire od batata te ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice njih treba samljeti u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače. Šljive operite i očistite od koštice. Režite na četvrtine u obliku kriški.
  2. Pomiješajte suhe sastojke na način da pšenično brašno, mljevene orahe, zobeno brašno, prašaka za pecivo, sodu bikarbonu i sol u jednoj posudi dobro promiješate.
  3. U posebnoj posudici promiješajte i mokre sastojke, pire od batata, maslinovo ulje, zobeno mlijeko, sok od limuna.
  4. Pećnica neka bude ugrijana na 180°C, a kalup obložen papirom za pečenje.
  5. Na dno kalupa složite kriške šljiva na način da popunite cijelu površinu. Po želji možete pokapati javorovog sirupa, ako volite i želite slađi kolač.
  6. Tek kad ste posložili šljive pomiješajte suhe i mokre sastojke u jednu posudu. Razlog zbog kojeg to ne činite prije je taj što će kiselina iz mokrih sastojaka odmah početi djelovati na sodu bikarbonu i prašak za pečenje i ne želite da se ta reakcija odvija puno prije nego je kolač spreman za u pećnicu. Kad ste dobro promiješali sve sastojke za biskvit, ulijte u kalup na šljive i stavite u pećnicu na 180°C 30 do 40 minuta. Provjerite je li biskvit pečen ubadanjem štapića.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.50 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
17-09-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni