Božićni meni za veganski ručak

vegetarijanski ručak koji osvaja mesoždere

Volim jesti. Obožavam povrće na svakojake načine i to vam danas predstavljam kao ideju za božićni ručak. Ima preko 15 vrsta povrća, nešto orašastih, voćka, maslinovo ulje i balzamični ocat.
Rapsodija okusa, tekstura i boja.

Sastojci su dostatni za otprilike 4 osobe i to čak i ako izdašnije od mene napunite tanjure.

Hladno predjelo

Pesto od kelja i oraha na prepečenom kruhu s beluga lećom i narom.

Pesto od kelja
Foto: Mare

Sastojci

  • 80 g listova kelja (očišćenih od tvrdih dijelova),
  • 1 šaka očišćenih jezgri oraha,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 2 žlice balzamičnog octa,
  • 2 prstohvata soli.

Za serviranje:

  • 8 manjih kriški kruha,
  • 20 g beluga crne leće,
  • ¼ nara.

Priprema

  1. Listove kelja očistite od debljih dijelova takozvane stabljike i narežite na trakice. Promiješajte dobro s maslinovim uljem, balzamičnim octom, solju i kratko pržite u tavi zajedno s orasima. Otprilike 3 do 5 minuta.
  2. Prebacite sve u blender i kratko usitnite da dobijete pesto. Nije potrebno da se pretvori u glatku pastu, ukusnije će biti ako ima hrskaviju teksturu.
  3. Beluga leću skuhajte sukladno uputama, nar očistite, a kriške kruha prije tostiranja po želji možete premazati maslinovim uljem.
  4. Servirajte pesto na tostiranom kruhu, kojeg po želji možete namazati veganskim maslacem, te po svemu dodajte kuhanu beluga leću i očišćeni nar.

Juha

Juha od poriluka i krumpira
Foto: Mare

Juha od poriluka i krumpira.

  • 2 poriluka,
  • 3 srednje velika krumpira,
  • 750 ml povrtnog temeljca (možete koristiti povrtnu kocku otopljenu u toploj vodi),
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar.

Za serviranje, po želji: svježi listići komorača i jestivo cvijeće, u mom slučaju radi se o biljci dragoljub.

Priprema

  1. U loncu ugrijati maslinovo ulje te dodati poriluk narezan na kolutiće i pirjati dok ne omekša.
  2. Potom dodati oguljen i na kockice narezan krumpir, uliti povrtni temeljac i začiniti solju i paprom te kuhati 25 do 30 minuta na polu jakoj vatri.
  3. Odmaknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom dok juha ne postane kremasta.
  4. Pri serviranju možete dekorirati svježim komoračem i laticama jestivog cvijeća.

Toplo predjelo

Fagottini punjeni bundevom
Foto: Mare

Fagottini punjeni kremom od bundeve, tofua i humusa u nježnom umaku od brokule, veganskog maslaca i kadulje.

Za tijesto:

  • 150 g glatkog pšeničnog brašna,
  • 120 ml vruće vode,
  • prstohvat soli.

Za punjenje:

  • 120 g pirea od bundeve,
  • 50 g tvrdog tofua,
  • 1 žlica humusa,
  • sol, papar i drugi začini po izboru.

Za umak:

  • 1 manja glavica brokule,
  • 3 žlice veganskog maslaca,
  • sol, papar i listići kadulje.

Za serviranje: po želji malo veganskog feta sira.

Priprema

  1. Tijesto zamijesite na način da vruću vodu ulijete u brašno, posolite i promiješate. Možete najprije kuhačom ili vilicom jer je vruće, pa onda s rukama. Kada prebacite na površinu mijesite ga 10-ak minuta dok ne postane svilenkasto glatko. Ostavite da odmori 30 minuta, pokriveno. Zamijesili smo tijesto s vrućom vodom da dobijemo tijesto kao za „potsticker dumplings“ jer fagottine nećemo kuhati neko zapeći u tavi na ulju i dovršiti s malo vode/pare.
  2. Punjenje napravite tako da skuhanu ili pečenu bundevu izblendate s tofuom i humusom, a po potrebi dodatno začinite. Ovisi koliko vam je humus intenzivan, zato najprije izblendajte bez začina, pa onda tek dodajte kad isprobate.
  3. Tijesto izvaljajte na jako tanko, slobodno pobrašnite ako se lijepi, a zatim odrežite jednake kvadratiće. Moji su bili cca 8 x 8 cm. Stavite na sredinu svakog kvadratića malu žličicu punjenja i spojite raviol na način da formirate maleni paketić ili kao pisamce. No, ako vam se čini kompliciranim slobodno ih režite na bilo koji drugi oblik za raviole ili dumplingse.
  4. U tavi ugrijte biljno ulje, ne previše, čisto da premažete dno tave, a na to položite fagottine/raviole i pecite dok dio na kojem leže u tavi ne dobije zlatnu hrskavu koricu. Zatim ulijte malo vode. Koliko malo ovisit će o tavi i koliko ste fagottina stavili. Recimo u jednu napunjenu veliku tavu ide oko 100 ml vode. Brzo pokrijte poklopcem i pustite da se fagottini kuhaju u pari. Kad voda ispari, gotovi su.
  5. Brokulu kuhajte na pari, a maslac lagano otopite u tavi. Pomiješajte s kuhanom brokulom i usitnite sve štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite nazad na srednje jaku vatru, dodajte listiće kadulje i začinite. Kratko pirjajte 1 do 2 minute i servirajte s fagottinima, a po želji po svemu možete smrviti malo veganskog feta sira.

Glavno jelo

Medaljoni od gljiva
Foto: Mare

Medaljoni od gljiva, patlidžana i pšeničnog glutena u umaku od lješnjaka, maslinovog ulja i papra te prilog miješano pečeno povrće.

Sastojci za medaljone

  • 150 g patlidžana,
  • 180 g gljiva bukovača,
  • 1 mrkva,
  • 1 luk,
  • 130 g pšeničnog glutena,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica začina za piletinu,
  • 1 žličica češnjaka u prahu,
  • papar i sol.

Marinada

  • 1 žlica javorovog sirupa,
  • 1,5 žlice senfa,
  • 1 žličica začina za piletinu,
  • ½ žličice soli,
  • 2 žlice balzamičnog octa.

Sve dobro promiješati.

Priprema

  1. Gljive očistite i grubo narežite na jednake dijelove, a patlidžan prethodno odgorčite i nakon toga narežite na manje kockice. Luk i mrkvu također narežite na sitnije. Nije toliko bitno da ste pedantni jer sve naposljetku ide u blender.
  2. Ugrijte ulje i prebacite povrće da se lijepo zapeče. Začinite paprom, češnjakom i začinom za piletinu, a solit ćete na samom kraju kako gljive ne bi ispustile previše vode. Uz stalno miješanje dinstajte 15-ak minuta, a zatim prebacite u blender i skroz usitnite. Prebacite u posudu i dodajte pšenični gluten i prašak za pecivo. Zamijesite tijesto, bez da previše mijesite. Čisto da se sve prožme, trebali biste biti gotovi za minutu, najviše dvije.
  3. Napravite medaljone, pokušajte da su svi otprilike jednaki, možete se pomoći s vagom. Moji su recimo težili 30 grama svaki.
  4. Umočite svaki u marinadu i zamotajte u aluminijsku foliju. Kuhajte na pari 30-ak minuta ili u vrućoj vodi 20-ak.
  5. Najidealnije bi bilo da do ovog koraka radite dan prije, možete čak i par dana prije, ali neće biti strašno ni ako budu isti dan. Meni se tekstura više sviđa kad odstoje jedan dan jer se svi sastojci stabiliziraju. Uglavnom, kad su kuhani izvadite ih iz folije i naglo pečete na grill ili običnoj tavi da se zapeku sa svih strana i stvore hrskavu vanjsku koricu.

Za to vrijeme pripremite umak od lješnjaka, a trebat će vam:

  • 1 šaka lješnjaka,
  • 100 ml biljnog vrhnja za kuhanje,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica šarenog papra u zrnu i
  • sol.

Priprema

  1. Kratko tostirajte lješnjake na tavi, zatim ih dobro protrljajte u krpi da skinete što više opne, a ako  koristite već očišćene također ih prethodno tostirajte na tavi da otpuste svoja ulja prije blendanja.
  2. Prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje i vrhnje te blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Vratite nazad u tavu, dodajte zrna papra i začinite solju.

Pečeno povrće

  • 2 crne rotkve,
  • 10-ak prokulica,
  • 4 manje mrkvice (ja sam kombinirala narančastu, ljubičastu i žutu mrkvu),
  • 4 batata (ja sam koristila bijeli),
  • 4-6 manjih rajčica,
  • 10-ak malih lučica ( ili 2 ljutike ili 1 luk na kriške),
  • maslinovo ulje, sol, papar, ružmarin i mažuran.

Priprema

  1. Povrće dobro operite, narežite rotkvu na četvrtine ako je manja ili na kriške ako je veća, prokulice zarežite na korijenu mali x, mrkvice presijecite na polovice (uzduž), a batat na otprilike slične dijelove kao rotkvu pa zajedno s lučicama i rajčicama okupajte u mješavini maslinovog ulja, soli, papra, ružmarina i mažurana. Onako lijepo s rukama sve promiješajte da bude obavijeno uljem i začinima sa svih strana.
  2. Pecite na 200°C, u ugrijanoj pećnici, 20-ak minuta.

Napomena: želite li izbjeći da se zalijepi slobodno koristite papir za pečenje.

Servirajte sve komponente glavnog jela na način da povrće po želji posipate svježim peršinom, a medaljone prelijete umakom od lješnjaka.

Želim vam dobar tek i da provedete blagdane onako kako ste si zamislili.

Svako dobro!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Božićni meni za veganski ručak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.