Brokula recepti sa špinatom, ječmom i kikirikijem

brokula

Skromna i iznimno hranjiva brokula izvrstan je dodatak jelima, jer se odlično se slaže s brojnim namirnicama. Već smo vam ranije predlagali neke jednostavne načine na koje je možete samostalno konzumirati, kao smoothie ili zdravu zamjenu za prilog glavnom jelu.

Ovaj članak donosi tri recepta u kojima se različito pripremljena brokula kombinira sa špinatom, ječmom i kikirikijem.

Juha od špinata i brokule s češnjakom i korijanderom

Sastojci:

  • 1 glavica brokule,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • sol i svježe mljeveni papar,
  • 3 žlice djevičanskog kokosovog ulja,
  • 1 veliki nasjeckani luk,
  • 6 češnja češnjaka (4 nasjeckana i 2 tanko narezana),
  • 5 ili više šalica pilećeg temeljca,
  • 3/4 šalice listova korijandera s mekim stabljikama,
  • 2 vezice špinata i
  • 1/2 žlice naribanog limuna.

juha-od-spinata-i-brokule

Zagrijte pećnicu na 200°C. Odvojite stabljiku brokule od pupova. Njih nasjeckajte i stavite na uokvirenu podlogu za pečenje s maslinovim uljem. Začinite solju i paprom pa pecite dok ne potamni i omekša, 15 do 20 minuta. U međuvremenu, ogulite stabljiku i nasjeckajte je te odložite sa strane.

Zagrijte 2 žlice kokosovog ulje u velikom loncu. Dodajte luk i nasjeckani češnjak, posolite i popaprite. Kuhajte, miješajući povremeno, dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte povremeno miješajući dok luk i češnjak ne postanu meki, 25 do 30 minuta.

Dodajte stabljike brokule, poklopite i nastavite ih kuhati, miješajući povremeno, 5-10 minuta. Povećajte plamen, dodajte pileći temeljac i pričekajte da zakuha. Zatim smanjite vatru i pirjajte povremeno miješajući, dok se okusi ne stope, 10 do 15 minuta. Neka se malo ohladi.

Odvojite 1/4 šalice korijandera za posluživanje. Blanširani špinat i ostatak korijandera dodajte u veliki lonac kipuće posoljene vode. Kratko pustite da kuha, do 1 minute. Ocijedite i prebacite u zdjelu ledene vode da prestane kuhati. U sokovniku promiješajte smjesu dok ne bude glatka.

Ulijte juhu natrag u lonac i razrijedite temeljcem po potrebi. Zagrijte na srednje jakoj vatri preostalu žlicu kokosovog ulja u maloj tavi. Dodajte narezani češnjak i pržite ga dok ne poprimi smeđu boju. Zatim ga odložite sa strane, odvojeno od ulja u kojem se pržio.

Češnjaku dodajte vrhove brokule, limunovu koricu i korijander. Poslužite juhu prelivenu mješavinom brokule i češnjaka uz malo ulja u kojem se češnjak pržio. Blanširanje špinata prije miješanja pomaže da ova juha od brokule zadrži jarku zelene bojeUmjesto korijandera možete koristiti peršin.

Salata od prženog ječma i brokule

salata-od-brokule-i-jecma

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 1/2 šalice ječma,
  • sol,
  • 1 češanj češnjaka (tanko narezan),
  • 1 filet inćuna, pakiran u ulju i isušen,
  • 1 glavica brokule, nasjeckane,
  • svježe mljeveni crni papar,
  • 3 žlice (ili više) octa,
  • 1/2 šalice peršinovog lišća,
  • 1/4 šalice prženih i nasjeckanih badema.

Zagrijte jednu žlicu ulja u malom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte ječam i pržite miješajući povremeno dok ne poprimiti zlatnu boju, oko 5 minuta. Dodajte 3 šalice vode i pričekajte da zakuha. Zatim posolite i kuhajte dok ne omekša, 25 do 30 minuta.

Zagrijte preostale tri žlice ulja u velikoj tavi. Dodajte češnjak i inćun te kuhajte dok češnjak ne poprimi zlaćanu boju, oko 2 minute. Dodajte brokulu, začinite solju i paprom te kuhajte 8 do 10 minuta. Dodajte ječam te ocat. Umiješajte peršin i bademe neposredno prije posluživanja.

Prženje ječma prije kuhanja daje mu orašastu dimenziju. Ovaj recept također odlično funkcionira sa sastojcima kao što su pir i kuskus.

Zapečena brokula s kikirikijem

Sastojci:

  • 1 glavica brokule, odrezanih krajeva i oguljenih stabljika,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol i svježe mljeveni crni papar,
  • 2 žlice rižinog octa,
  • ¼ šalice neslanog, prženog, grubo sjeckanog kikirikija,
  • ½ žličice šećera,
  • 2 žlice prehrambenog kvasca i
  • 4 tanko narezane glavice mladog luka.

brokula-s-kikirikijem

Zagrijte pećnicu na 230°C. Narežite stabljike brokule po dijagonali. Stavite na podlogu za pečenje s uljem i začinite solju i paprom. Ubacite i preostale dijelove brokule. Pecite dok stabljike ne porumene oko rubova, 15 do 20 minuta. Dodaj ocat.

U međuvremenu, zagrijte visoku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte vrhove, pupove brokule i začinite ih. Miješajte oko 5 minuta dok se lagano ne zapeče ili blago karbonizira na mjestima. Smanjite vatru i dodajte kikiriki i šećer.  Kuhajte miješajući.

Zatim umiješajte 2 žlice prehrambenog kvasca i ponovno začinite. Prehrambeni kvasac je posebna vrsta kvasca okusom slična siru. Ona se jelima dodaje upravo zbog okusa, a ne aktivnih tvari. Za razliku od sira takav je kvasac pogodan za vegane i ne sadrži gluten.

Poslužite stabljike i pupove brokule s mladim lukom.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Brokula recepti sa špinatom, ječmom i kikirikijem

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.