Buća i prokulica zapečeni u parmezanu

sir prokulica buca

Jesen je doba kelja pupčara (prokulica) i buće. Tada je pravo vrijeme za udružiti ih s finim sirom (u ovom receptu s ribancem) i zapeći u peći.

Sastojci potrebni za 4 osobe:

  • 50 dkg. buće
  • 50 dkg. kelja pupčara
  • 1 kom. crvenog luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 2 dl. vrhnja
  • 1-2 žlice brašna
  • 10 dkg. sira ribanca
  • 1 žlica maslaca
  • malo muškatnog oraščića
  • po potrebi soli i papra
  • do 1 dl. vode
  • oko o.5 dl. mlijeka

Priprema prokulice i buće u zagrljaju parmezana:

Vrijeme pripreme:  oko 1 h

  • Buću očistiti i narezati na lijepe kocke.
  • Kelju pupčaru odstraniti vanjske listove, oprati u vodi kojoj smo dodali žlicu soli.
  • Crveni luk i bijeli luk narezati na sitne kockice.
  • Maslac zagrijavati dok ne prestane pjeniti. Dodati crveni luk i pržiti na svjetlo.
  • Dodati bijeli luk i kada zamiriši dodati kelj.
  • Kelj pirjati uz dodavanje malo vode i povremeno promiješati.
  • Napraviti probu s vilicom – kada vilica ulazi do polovine kuglice kelja treba dodati buću. Posoliti.
  • Zajedno pirjati i dodavati malo po malo vode da ne zagori. Napraviti probu s bućom – kada vilica ulazi do polovine kocke buće skinuti sa štednjaka, poklopiti i ostaviti mirovati oko 15 minuta. Ostatak topline će zgotoviti buću.
  • Uključiti pećnicu na 200 C.
  • Pomiješati vrhnje,mlijeko,brašno i pola parmezana. papar i muškatni oraščić. Naliti na kelj i buću, pomiješati.
  • Usipati u vatrostalnu zdjelu, posipati preostalim parmezanom.
  • Peći 20-25 minuta.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
14-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: buća, buća recepti, priprema prokulica,