Bučino brašno – recepti od bučinog brašna

brasno
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bundeva je povrće kojem se dolaskom jeseni gotovo svi radujemo. Juha od bundeve, pečena bundeva, pite od bundeve – lista je dugačka, a recepti nebrojeni. S bučinim brašnom možete okus i miris buče i bučinih koštica unijeti u vaš dom i uklopiti u još više finih recepata!

Bučino brašno dobiva se od koštica bundeve u postupku pravljenja ulja. Ima brojne nutritivne vrijednosti te je bogato proteinima, zbog čega je ovo brašno često zdrava alternativa za standardno bijelo brašno. Bučino brašno može se dobiti i od mesa bundeve, iako je ta varijanta manje uobičajena.

Smatra se da je bučino brašno „rodom“ iz Meksika, odakle su i bundeve, a danas je rasprostranjeno po cijelom svijetu.

Nutritivna vrijednost bučinog brašna

100 grama bučinog brašna ima oko 500 kalorija, 50 g masnoće, 15 g ugljikohidrata i 40 g proteina. Ove okvirne nutritivne vrijednosti vrijede za bučino brašno napravljeno kod kuće od koštica bundeve.

Brašno bučinih koštica ima više proteina od običnog brašna te je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina E i minerala kao što su željezo, cink, magnezij, fosfor i bakar.

Brašno od mesa bundeve nešto je drugačije u svom sastavu od brašna bučinih koštica, a najznačajnije razlike su manja kalorijska vrijednost, slatkast okus te bogatstvo vitaminom A i C.

buca

Kako i zašto koristiti bučino brašno?

Osim što je hranjivije, brašno bučinih koštica ima brojne zdravstvene prednosti. Među njima su:

  • Snižavanje kolesterola – bundeve sjemenke sadrže tvari potrebne za snižavanje razine tzv. lošeg kolesterola u tijelu.
  • Regulacija šećera u krvi – pomaže kontroliranju inzulina u tijelu pa je stoga odličan odabir za osobe koje imaju takvih problema.
  • Dobro raspoloženje – koštice bundeve sadrže triptofan koji pomaže produkciji serotonina (hormona sreće) u mozgu.
  • Prostata – zbog bogatstva cinka i antioksidanata pomaže smanjenju rizika od bolesti prostate.

Bučino brašno pogodno za osobe koje izbjegavaju gluten.

Brašno bundeve može se koristiti u gotovo svim slatkim ili slanim pekarskim proizvodima, a možete ga stavljati i u smoothie-je. Intenzivnog je mirisa i blagog orašastog okusa. Pri pripremi tijesta se ipak preporučuje miješanje bučinog brašna s još nekim brašnom.

Kako napraviti bučino brašno?

Bučino brašno obično se radi od sjemenki bundeve, nakon izrade bučinog ulja na način da se nakon cijeđenja ulja iz koštica preostala suha tvar melje u brašno. Brašno od sjemenki bundeve možete napraviti i kod kuće vrlo jednostavno i brzo.

Jedini sastojak za pripremu bučinog brašna su pržene koštice bundeve. Količina sjemenki je proizvoljna. Stavite sjemenke u blender ili mlinac i u kratkim intervalima miksajte dok ne dobijete željenu konzistenciju brašna. Pripazite da se koštice ne pretvore u ulje.

Ako želite napraviti bučino brašno od mesa bundeve, potrebno je očistiti bundevu od kore i sjemenki te ju izrezati u obliku tankih ploški. Komadići se trebaju isušiti, za što bi korisno bilo imati dehidrator. Dehidrirane komade buče potrebno je samljeti i spremno je za korištenje.

buca

Muffini od bučinog brašna

Bučino brašno možete koristiti u brojnim receptima za različita slasna jela kao što su: palačinke od bučinog brašna, pogačice od bučinog brašna, keksi od bučinog brašna, kruh itd.

U nastavku pročitajte recept za čokoladne muffine s bučinim brašnom.

Sastojci:

  • 2 šalice brašna od bučinih sjemenki,
  • ½ šalice kakaa u prahu,
  • 4 jaja,
  • ½ čajne žličice sode bikarbone,
  • ¼ čajne žličice soli,
  • 3 žlice meda,
  • 3 žlice maslinovog ulja ili otopljenog kokosovog ulja,
  • ½ šalice čokoladnih komadića ili bučinih sjemenki.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 375 C i pripremite kalup za muffine
  2. Pomiješajte suhe i mokre sastojke u dvije različite zdjele, a potom ih zajedno pomiješajte
  3. Raspodijelite mješavinu u kalup tako da svaki kalup bude 2/3 popunjen
  4. Pecite muffine 16-18 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li gotovi

Extra korak: kad su muffini gotovi, na vrh možete staviti cijele komadiće sjemenki bundeve ili čokoladni preljev.

brasno

Njoki od bučinog brašna

Ne morate koristiti krumpir pri spremanju njoka kod kuće. Ako želite pripremiti zdraviju verziju njoka, u nastavku pročitajte recept za njoke od bučinog brašna.

Sastojci:

  • 5-7 jušnih žlica bučinog brašna,
  • 1 jaje,
  • 1 jušna žlica vrhnja (za ublažavanje okusa buče),
  • sol i začini po želji. 

Priprema

  1. Umutite jaje i kiselo vrhnje. 
  2. Postupno dodajite žlice brašna u smjesu dok ne dobijete željenu gustoću. Smjesu ostavite pola sata u frižideru.
  3. Pospite bučino brašno po plohi i smjesu izvaljajte u oblik kobasice.
  4. Izrežite njoke na željenu veličinu.
  5. Stavite kuhati vodu. Kada zavrije dodajte njoke. Ostavite da se kuhaju maksimalno 5 minuta. 

njoki s bučinim brašnom

Keksi od bučinog brašna

Sljedeći recept savršen je za vas koji nemate puno vremena, a želite jelo koje ima bučino brašno. 

Sastojci:

  • 100 g bučinog brašna,
  • 120 g običnog brašna,
  • 100 g maslaca,
  • 1 žlica praška za pecivo,
  • 1 žlica soli (ili po želji),
  • 200 ml mlijeka,
  • bučine sjemenke (opcionalno). 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Umiješajte brašna, maslac, prašak za pecivo i sol. Za ovaj korak možete koristiti blender (u tom slučaju blendajte polako dok ne dobijete smjesu s grudicama veličine graška).
  3. Dodajte mlijeko smjesi. 
  4. Formirajte kekse i stavite ih u pećnicu dok ne poprime zlatnu boju (oko 15-20 min). Ako želite, prije pečenja možete dodati bučine sjemenke na vrh. 

keksi s bučinim brašnom

Gdje kupiti bučino brašno?

Ako ipak ne želite raditi svoje bučino brašno nego kupiti gotovo, možete ga potražiti po pristupačnim cijenama. S obzirom da ova vrsta brašna nije vrlo popularna u Hrvatskoj, moguće ga je potražiti u dućanima zdrave hrane ili online. Bučino brašno možete kupiti u sljedećim dućanima ili internet trgovinama: 

  • Tvornica zdrave hrane – Nutrigold Brašno od sjemenki bundeve, 500 g, grublje mljeveno, 14 kn
  • Bio&bio – Brašno od bundeve, 500 g, 19 kn
  • Nutri oil 1 – Bučino brašno, 300 g, 25 kn
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: bučino brašno recepti, bučino brašno, beasno od bundeve recepti, peciva sa bućnim brašnom, muffino s bucinim brasnom, kruh sa bučinim brašnom, kruh od bučinog brašna, keksi od bučinog brašna, brašno od koštica, brašno od bučinih koštica,