Burrito – meksičko jelo cijelog svijeta

tortilja

Burrito je tradicionalno meksičko jelo. Sastoji se od tortilje (od pšeničnog brašna), punjene nadjevom. Nadjev često uključuje rižu, grah, zelenu salatu, kukuruz, te salsa i guacamole umak.

Razlika burrita i tacosa je u tome što se nadjev burrita ne vidi, skriven je u lepinji, a nadjev tacosa je u potpunosti vidljiv.

Recepti u nastavku su veganski, ali pogodni za sve gurmane!

Video – Kako napraviti tortilju?

Preporučujemo da tortilje sami napravite, jer su kupovne bogate konzervansima i šećerima.

Nadjev za 6 burrita:

Sastojci:

  • 1 konzerva kukuruza šećerca,
  • 1 rajčica (nasjeckana),
  • 2 mrkve (naribane),
  • 100g komadića soje,
  • 4 lista zelene salate (narezane na komadiće),
  • 1 luk (nasjeckan),
  • biljno ulje po želji,
  • sol, papar, tabasco umak,
  • slatka paprika u prahu,
  • 1 žlica ajvara (po želji),
  • senf (po želji).

burrito

Postupak:

U zdjelicu položite komadiće soje te ih prelijte sa 150 ml kipuće vode (dovoljno vode da prijeđe preko površine soje). Ostavite da stoji 5 minuta.

Na tavi lagano zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, kada postane prozirne boje, dodajte naribanu mrkvu i lagano miješajte na smanjenoj vatri oko 8-10 minuta (sami procijenite kada je mrkva dovoljno meka za vaš ukus).

U međuvremenu sojine komadiće začinite tabascom (budite oprezni u doziranju, ponekad je nekoliko kapi dovoljno), soli, prahom slatke paprike te ajvarom. Sve zajedno izmiješajte. Zagrijte malu količinu ulja na laganoj vatri, dodajte soju te pržite 2 minute uz okretanje tave.

U tavu s mrkvom dodajte procijeđenu konzervu kukuruza i začinite po želji. Miješajte na laganoj vatri te dodajte soju i 1 nasjeckanu rajčicu. Neka smjesa stoji na laganoj vatri još nekoliko minuta, uz miješanje.

tortilja

Umak:

Sastojci:

  • 1 konzerva crnog graha,
  • 1 konzerva pulpe rajčice ili komadića rajčice,
  • sol, papar, šećer, dodatni začini po želji

Postupak:

Procijeđeni i oprani grah položite u zdjelu te pasirajte vilicom. Smjesa ne treba biti homogena, poželjni su komadići graha. Na prethodno zagrijanu tavu stavite grah, te nakon 1 minute dodajte konzervu pulpe. Začinite po vašem ukusu i držite na vatri 2 minute.

Ako u svoj burrito želite dodati umak od avokada, tj. guacamole recept možete pronaći ovdje.

Slaganje burrita:

Na sredinu veće tortilje položite 2 žlice nadjeva, 2 žlice umaka, komadiće salate i nekoliko kapi senfa.

Kako pravilno zamotati tortilju pogledajte u videu:

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Burrito – meksičko jelo cijelog svijeta

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.