Cimet i jogurt – dobrobiti i recept

jogurt_cimet

U suvremenoj prehrani, nažalost, većina ljudi energiju crpi iz ugljikohidrata i šećera koji neizbježno uzrokuju gomilanje kolesterola u krvi, te posljedično prekomjernu težinu te probleme s krvožilnim sustavom. 

Srčane bolesti, unatoč brojnim upozorenjima liječnika, i dalje ostaju najčešći i najozbiljniji zdravstveni problem današnjice, a njihovi uzroci uglavnom se kriju upravo u prehrambenim navikama.

U svrhu snižavanja kolesterola, smanjivanja tjelesne težine te ubrzavanju metabolizma, nutricionisti su osmislili dijetu temeljenu na dvije efikasne namirnice – cimetu i jogurtu, čija kombinacija postaje sve popularnija u zapadnoeuropskim zemljama.

Dijeta se također preporučuje dijabetičarima, kao i svima koji imaju genetske predispozicije za istu bolest u svrhu prevencije.

Dobrobiti cimeta i jogurta

Cimet je jedan od najstarijih začina koji se koristi u ljekovite svrhe, pa tako podatke o njegovom djelovanju nalazimo već u najstarijim indijskim svetim knjigama, Starom zavjetu, te egipatskim, rimskim i grčkim spisima.

Zbog visokih razina antioksidansa i fenola, cimet je učinkovit u borbi protiv upalnih procesa u tijelu, te se preporuča svim osobama u sezonama prehlada i gripa kao mjera prevencije.

cimet

Osim toga, cimet dokazano snižava razine kolesterola u krvi, što ga čini djelotvornim rješenjem u borbi protiv visokog kolesterola i prekomjerne težine, pa tako i protiv srčanih bolesti.

Njegovo antibakterijsko i antimikotičko djelovanje uspostavlja prirodnu ravnotežu crijevne flore zbog čega potpomaže zdravlju probavnog sustava, a koristi se i u uklanjanju lošeg zadaha.

Jogurt je pak bogat kalcijem, fosforom, cinkom i B vitaminima, a mliječna kiselina iz jogurta snižava pH crijevne flore zbog čega se olakšava probavni proces.

Budući da se fermentacijom laktoza iz jogurta velikim dijelom razgrađuje, probiotičke jogurte mogu koristiti i osobe koje pate od intolerancije na laktozu.

 Cimet i jogurt – recept

Formula za ovaj ljekoviti napitak je vrlo jednostavna – u šalicu (1 dl) jogurta potrebno je umiješati 1 čajnu žličicu cimeta. Taj se pripravak pije svakog jutra prije doručka te navečer kao zadnji obrok.

cimet_i_jogurt

Preporučuje se za jogurt koristiti domaći kefir, a najkvalitetniji cimet je onaj cejlonski, koji potječe sa Šri Lanke, a može se pribaviti i u hrvatskim trgovinama zdrave prehrane.

Idealno bi bilo uz cimet i jogurt tijekom doručka uvrstiti i svježe voće, te obavezno tijekom dana paziti na dostatan unos tekućine, odnosno piti dovoljno vode te izbjegavati zaslađene sokove i slatkiše.

S obzirom na to da kvalitetni cimet obiluje kumarinom, izrazito snažnim sastojkom koji može oštetiti jetru, nikako se ne smije konzumirati u velikim količinama. Dvije čajne žličice su dovoljne za povoljan učinak cimeta na tijelo, a ne mogu naškoditi organizmu – sve više od toga može biti štetno.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
30-08-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: cimet i jogurt, jogurt i cimet, cimet i jogurt za dijabetes, cimet i jogurt kao lijek, cimet i visoki kolesterol, cimeti jogurt,