Cvjetovi tikvica – punjeni i pohani

punjeni cvjetovi tikvice

Ove sam godine po prvi puta vidjela da se cvjetovi tikvica mogu kupiti i u trgovinama, možda ih je bilo i prije, ali nisam obraćala pozornost jer ih obično svako ljeto imam u vrtu napretek. Tako da za sve vas koji nemate svoje posađene tikvice, odlična vijest, a za vas koji imate, ali niste dosad pripremali cvjetove samo jedna mala napomena.

Berete muške cvjetove, a prepoznati ćete ih po tome što nemaju maleni plod, a imaju veliki tučak unutar cvijeta. Ništa vas ne priječi i da jedete ženske cvjetove, samo onda nećete imati plod.

Cvjetovi tikvice osiguravaju obilje vitamina, uključujući A, C, E i K, uz minerale poput cinka, magnezija, mangana, kalija, bakra i kalcija.

Tako delikatni cvjetovi, skoro bez kalorija; 5 g cvjetova sadrži 0.5 kalorija, a toliko benefita. Zbog toga što sadrže kalij i magnezij odličan su saveznik za vaše srce i tlak. Naravno, pod pretpostavkom da ih niste punili i pohali u ulju odličan su saveznik i pri mršavljenju, ali  to definitivno nije bila niti vodilja mog recepta.

Zbog kremastog tofua i brašna od leće korištenih u ovom receptu, ovi ukusni zalogajčići su odličan izvor proteina te uz šarene špagete, ljubičastu cvjetaču kuhanu na pari i rikolu uz par kapi reduciranog balzamičnog octa, dobit ćete hranjiv i ukusan obrok.

punjeni cvjetovi tikvice - ljubicasta cvjetaca
Foto: Mare

Za desetak punjenih cvjetova trebat će vam:

  • 10 opranih i očišćenih cvjetova tikvice (maknuti tučak),
  • 100 g kremastog tofua (silken tofu),
  • 30 g veganske majoneze,
  • 2 žlice veganskog parmezana,
  • 1 stručak svježeg vlasca,
  • ½ žlice soka ocijeđene limete ili limuna,
  • ½ žlice prehrambenog kvasca,
  • sol i papar po potrebi.

Za pohanje:

  • 1 žlica brašna od leće,
  • 1 žlica pšeničnog glatkog brašna,
  • ½  žličice kurkume,
  • 1 žličica soli,
  • 100 ml mineralne, gazirane vode,
  • 50 ml biljnog mlijeka,
  • 2 šake kukuruznih pahuljica,
  • 1 šaka sjeckanih badema.
punjeni pohani cvijet tikvice
Foto: Mare

Priprema:

  1. Smjesu za punjenje napravite tako da štapnim mikserom ili u blenderu pomiješate kremasti tofu, majonezu, parmezan, sitno sjeckani vlasac, ostale začine i sok limete ili limuna.
  2. Tom smjesom punite cvjetove iz kojih ste prethodno izvadili tučak. Slobodno možete prerezati uzduž cijele dužine cvijeta kako biste lakše napunili smjesom jer će smjesa lako zalijepiti cvijet nazad u svoj izvorni duguljasti oblik.
  3. Tako napunjene cvjetove umočite u smjesu za pohanje koju prethodno napravite tako što zamiješate oba brašna, kurkumu, sol, biljno mlijeko i mineralnu vodu, a u posebne posude stavite zdrobljene kukuruzne pahuljice i sjeckane bademe.
  4. Jednom umočeni cvijet uvaljajte u zdrobljene kukuruzne pahuljice ili sjeckane bademe i pržite nekoliko sekundi u vrućem ulju. Pripazite na vrijeme prženja, zaista je potrebno tek nekoliko sekundi da hrskava korica dobije boju.
  5. Po želji servirajte uz tjesteninu i salatu i povrće kuhano na pari, a odlično se slažu i s reduciranim balzamičnim octom.

U slast!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Cvjetovi tikvica – punjeni i pohani

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.