Indijska smokva – ljekovitost, uzgoj, cijena, kako očistiti i jesti

indijska smokva

Opuncija je naziv za preko 250 vrsta kaktusa iz porodice Opuntia, za koje se smatra da potječu iz Meksika. Indijska smokva (lat. Opuntia ficus-indica) je najčešća vrsta ove porodice. Naraste do 3 metra, a osim žutih cvjetova, ima i bijele, žute i ljubičasto crvene plodove. Po grmu kaktus proizvodi oko 6 kilograma ploda.

Bogat vitaminom C, plod ovog kaktusa pomaže jačanju imuniteta i poticanju probave, a može se konzumirati na razne načine. Okusom je sladak, ponekad kiseo te sličan lubenici ili kiviju.

Iako se najčešće konzumira plod, cijela biljka je jestiva. Zatvoreni cvjetovi se mogu kuhati, a otvoreni listovi cvjetova dodavati u salate. Očišćeni mesnati članci također se mogu jesti.

Indijska smokva – ljekovitost

Indijska smokva iznimno je zdrava jer sadrži antivirusna, protuupalna i antikoagulacijska svojstva. Bogata je vlaknima, antioksidansima i linolenskom kiselinom, a sadrži i minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij i fosfor.

Zbog vlakana koja sadrži potiče probavu, pa time pomaže i gubljenju kilograma. Kalcij doprinosi jačanju kostiju i zubi, te time može prevenirati osteoporozu.  

Ova biljka se u holističkoj medicini koristi u obliku suplementa ili ekstrakta za bolesti kao što su dijabetes tipa 2, visoki kolesterol, kolitis, proljev i dobroćudno povećanje prostate. Smatra se da pomaže u prevenciji karcinoma i smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

Sok ploda indijske smokve koristi se za natečeni želudac, probavne probleme i infekcije mokraćnog sustava.

indijska smokva

Indijska smokva – kako očistiti?

Ako plod koji kupite još uvijek ima bodljike, koristite rukavice prilikom čišćenja. Prije čišćenja preporučuje se da natopite plod u hladnoj vodi. Odrežite gornji i donji dio ploda oštrim nožem, zarežite vertikalno po sredini, a zatim ogulite preostalu koru. U nastavku možete pogledati i video demonstraciju.

Indijska smokva – kako jesti?

Plod indijske smokve možete jesti sirov kao i sve drugo voće nakon što ga očistite, ali morate pričekati da sazre. Najčešće mu je potrebno oko tjedan dana nakon kupnje da sazre, a trebao bi biti mekan na dodir kada bude spreman za konzumaciju.

Od ploda indijske smokve mogu se raditi ukusne marmelade ili slatkiši, a koristi se i za pripremu alkoholnih pića (najčešće natopljen u votki), sokova i sirupa. Američki domoroci koristili su ga za pripremu crvenog alkoholnog pića naziva „colonche“.

Da biste dobili sok indijske smokve potrebno je izblendati plodove, a potom dobivenu tekućinu procijediti. Za svrhe suplementiranja plod indijske smokve se može konzumirati u obliku kapsule ili ulja. Biljno ulje se dobiva od sjemenki.

Indijska smokva – recept za sirup

U nastavku pročitajte recept za slatki sirup od ploda indijske smokve.

Sastojci

  • 25 očišćenih plodova indijske smokve,
  • 25 jušnih žlica šećera,
  • 25 jušnih žlica meda,
  • 2,5 paketića vanilin šećera,
  • 3 limuna,
  • malo vode.

Priprema

  1. Stavite kuhati očišćene indijske smokve u malo vrele vode, pa dodajte šećer, med i limunov sok.
  2. Kada se sok zgusne, procijedite ga kroz sito ili gazu.
  3. Ohlađeni sirup prelijte u sterilizirane staklene boce i stavite u frižider.

indijska smokva sirup

Indijska smokva – nuspojave

Postoje određene nuspojave koje se mogu pojaviti uslijed konzumiranja indijske smokve ili suplemenata izrađenih od nje:

  • mučnina,
  • povećana količina stolice,
  • blagi proljev.

Iz tog razloga jedite manje količine ovog voća za početak ili se savjetujte s liječnikom prije početka uzimanja suplemenata.

Indijska smokva – gdje kupiti?

Kada kupujete plod indijske smokve, obratite pozornost na boju. Boja bi trebala biti ravnomjerna i intenzivna ljubičasta ili narančasta. Bilo bi poželjno i da je voće maleno i glatko (bez bodlji).

Plod možete kupiti u nekim većim trgovinama, a ponekad ga možete pronaći i na tržnicama.

Indijska smokva – cijena

Ulje koštica indijske smokve je vrlo skupo, a 10 ml košta oko 150 kn. Sjeme indijske smokve možete kupiti za oko 45 kn 100 sjemenki, dok se plod najčešće prodaje po komadu za oko 10 kn (ovisno o mjestu kupnje).

Indijska smokva – razmnožavanje

Indijska smokva se može razmnožavati generativno (sjemenjem) i vegetativno (lisnim reznicama).

Ako želite uzgojiti indijsku smokvu pomoću sjemena, potrebno je 2 ili 3 sjemenke položiti na zemlju i lagano ih pritisnuti. Teglicu držite na toplom mjestu, ali u hladu. Zalijevajte kada zemlja postane suha na dodir. Ova metoda traje duže, a mogu proći 3 – 4 godine prije pojave cvjetova i plodova.

Za vegetativno razmnožavanje potreban je jedan zdravi mesnati komad kaktusa (lisna reznica). Polegnite odrezani komad na zemlju i pustite da stoji u hladu 1 – 2 tjedna. Kada rana na kaktusu zaraste, zakopajte donji dio kaktusa tako da stoji uspravno i smjestite ga na sunce.

indijska smokva uzgoj

Indijska smokva – uzgoj

Ovaj kaktus uzgaja se u toplijim područjima, iako podnosi i niže temperature. Podnosi sušu i može se uzgajati na slabijim tlima, ali nikako na vlažnom tlu. Plodovi indijske smokve nemaju „neprijatelja“, pa nisu potrebni pesticidi i drugi oblici zaštite prilikom uzgoja.

Ako se odlučite sami uzgajati indijsku smokvu, možete ju držati u teglici ili posaditi u vrt, ali mora dobivati dovoljno sunca. Kaktus je najbolje presaditi u kasno proljetno vrijeme. Ako živite u hladnijem području, unesite kaktus kod temperatura nižih od -10 °C ili ga pokrijte.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: indijska smokva, Indiska smokva šta leci, kaktus smokva kako se jede, kaktus smokve cijena, opuncija smokva, voće maleno,