Iz veselog vještičjeg kotla – jednostavna kremasta juha od brokule, graška i tikvice

Već kod pripreme, gledajući sve te sastojke, zelenu juhu kako krčka i crne zdjelice koje su čekale sa strane za serviranje ova me juha podsjetila na vještičji kotao, onakve kakve viđamo u crtanim filmovima.

Od milja sam ju nazvala “Vještičja juha” ili juha iz vještičjeg lonca i ako izuzmemo negativnu konotaciju koja se najčešće vezuje uz vještice koliko je to sve daleko od istine? Zar nije kuhanje čarolija ionako? Krećemo s popisom namirnica koje dodajemo malo pomalo zatim slijedi spajanje okusa, boja i tekstura.

Sve to vrijeme vođeni smo željom da ishod bude baš onakav kakvog smo zamislili i unoseći svoju energiju korak po korak sve smo bliži našoj viziju. Naravno ako nam recept uspije. 🙂

Foto: Mare – Juha od brokule, graška i tikvica

Kod ovog recepta nema straha, ova je juha jako jednostavna i brza za napraviti, a jednako je zdrava koliko i ukusna.

Kod serviranja slobodno si dajte oduška i nađite nešto što će zaokružiti okus tako što ćete stvoriti balans ovoj slatkoći koju daju brokula, grašak i tikvice zajedno.

U mom slučaju ja sam se poigrala s čupavim klicama češnjaka, predivno žarkim svježim rotkvicama, šarenim listovima kiselice i crnim sezamom, ali pada mi napamet još jedna varijanta.

Što mislite da u juhu stavite svježi krastavac, kockice suhog kruha i vegansko kiselo vrhnje ili čak i komadiće jabuka koje su kiselijeg okusa?

Zatvoriš oči, zamisliš okuse i sve se nekako posloži.

Čiribu- čiriba. 

Za 4-6 tanjura juhe trebat će vam: 

  • 300 g graška (smrznuti ili svježi),
  • 200 g brokule,
  • 200 g tikvice,
  • 30 g poriluka,
  • 1000 ml povrtnog temeljca,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar.

Za serviranje:

  • rotkvica,
  • klice češnjaka,
  • crni sezam,
  • listovi kiselice

Priprema: 

  1. Na ugrijanom ulju kratko popržite poriluk i dodajte tikvice koje ste prethodno narezali na veće kockice, okvirno 5 cm i sve zajedno miješajte 2 do 3 minute.
  2. Nakidajte brokulu i s graškom dodajte u lonac te odmah zalijte s temeljcem. Kuhajte dodatnih 15 do 18 minuta i kad povrće omekša maknite s vatre.
  3. Ulijte u blender ili štapnim mikserom direktno u loncu usitnite dok ne dobijete glatku i kremastu juhu.
  4. Vratite kratko na vatru, ne više od 3 do 4 minute, začinite solju i paprom te sipajte u zdjelice ili tanjur.
  5. Poslužite s klicama češnjaka, rotkvicom, listovima kiselice i crnim sezamom.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.50 / 5   8
Facebooktwitterpinterestmail
21-01-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: juha brza zdrava,