Jackfruit kao zamjena za meso ili ribu – recept za tri hranjive salate

ljetne salate s jackfrutom

Jeste li već čuli ili možda i probali jesti jackfruit?

Jackruit ili nangaka, je neobično velika i hranjiva voćka koja porijeklo vuče s jugozapada Indije gdje obilato raste, a zatim se proširila na druge dijelove Indije, jugoistočne Azije, Filipine, Tajland, Maleziju i Indoneziju, a raste i u Africi te je relativno je popularna i u Brazilu. Drveće obično raste u tropskim uvjetima, ali se može uzgajati i na Floridi, na Havajima i u Australiji. To je izrazito bitna informacija jer se jackfruit sve češće spominje kao jedno od najperspektivnijih rješenja za održivo hranjenje svijeta, a za to ima nekoliko bitnih razloga.

Brzo raste, izrazito je otporan na bolesti, visoku temperaturu i sušu, a jedno stablo godišnje može uzgojiti od 100 do 200 plodova prosječna težine od 10 do 30 kilograma po plodu. U usporedbi s intenzivnim kopnenim i vodenim resursima potrebnim za proizvodnju mesa, jackfruit je daleko učinkovitiji kao globalni izvor hrane.

jackfruit
Foto: Pixabay

Za jelo se koriste plod i sjemenka koja se može kuhati ili peći te kao takva ima okus sličan kestenu ili makadamiji, ili mljeti u brašno. Sam plod, kad je potpuno zreo i jede ga se sirovog, slatkog je okusa i sličan ananasu, mangu i banani.

Kada nije zreo, jackfruit je više neutralnog okusa poput krumpira i dobro se slaže sa slanim jelima i lako upija i poprima razne okuse ovisno o začinima i aromama s kojima ga se priprema. Upravo iz tog razloga u veganskoj kuhinji već nekoliko godina zauzima zvjezdani status jer izvrsno imitira razne okuse mesa ili tune.

Također, prepun je hranjivih sastojaka uključujući vlakna i antioksidanse, a 100 g jackfruita sadrži 95 kalorija, 1.5 g vlakana, 1.7 g proteina te vitaminima i mineralima: vitamin A, C, riboflavin, magnezij, kalij, bakar, mangan, a sjemenke obiluju kalijem, kalcijem i željezom.

Ostali nazivi za jackfruit su i jaka ili čaka (u Indiji), kathal (u Bangladešu), kanun(Tajland) te nagka (u Maleziji).

Kod nas u trgovinama možete pronaći jackfruit u komadićima dehidriran ili konzerviran u slanoj vodi ( mlad i/ili zelen), a i u slatkom sirupu ako se radi o zrelom plodu.

Kako pripremiti jackfruit?

Slično poput tofua ili tikvica nezreli jackfruit upija okuse s kojima se kuha, ali sam nema mnogo okusa. Možete ga dodavati raznim jelima, kao što su curry, čili, kao i juhama, salatama, tacosima te raznim sendvičima.

Ako želite koristiti jackfruit kao alternativu za meso, važno je uzeti u obzir da je jackfruit iako ima proteina, u konačnici ga ima manje nego što nalazimo u ostalim alternativama mesu i stoga ga je odlično upariti s namirnicama bogatim proteinima.

U tri kombinacije koje vam u nastavku donosim kao prijedlog za ljetne hranjive salate ja sam ga upravo vodeći se idejom da salate budu obogaćene proteinima, između ostalog, kombinirala s lećom, grahom i slanutkom.

jackfruit s kaparima
Foto: Mare

Koristila sam dehidrirani jackfruit koji sam 20-ak minuta marinirala u maslinovom ulju, soku limete, kaparima i kečapu od cikle, a zatim sam ga zajedno s marinadom 10-ak minuta dinstala da se zapeče, posolila i paprila. Tako pripremljen odličan je za razne kombinacije žitarica i povrća. Ovo su moji prijedlozi:

1. Jackfruit, kus kus, srca artičoka, kapari, crne masline, sušena rajčica i bosiljak.

jackfruit s maslinama
Foto: Mare

2. Jackfruit, ječam, beluga leća, slanutak, svježa rajčica i vlasac.

jackfruit s kaparima
Foto: Mare

3. Jackfruit, mix bijele i integralne thai riže, kukuruz, bijeli grah, svježi pikantni feferon i peršin.

jackfruit s kukuruzom
Foto: Mare

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jackfruit kao zamjena za meso ili ribu – recept za tri hranjive salate

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.