Ječmena kaša- recept za super doručak, ručak i večeru

jecmena-kasa

Lagana za želudac, s puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa ječmena kaša pravi je odabir za zdrav, ali i ukusan obrok. Ona skoro da i nema loših masti u sebi pa se preporučuje i kod mršavljenja.

Od ječma se radi pivo, ječam se dodaje u variva (recimo grah), rade se specijaliteti slični rižotu, ali autoru teksta najzanimljivija i najfinija je slatka ječmena kaša.

Kako se radi ječmena kaša?

Ječmena kaša jednostavna je za pripremu, ali se dugo kuha (oko 45 minuta). S obzirom na to da može dugo stajati u hladnjaku možda vam ne bi bilo loše napraviti veću količinu pa jesti kroz par dana. Koraci:

  1. Noć prije ostaviti ječam da se namače u vodi. Ovo čak i nije nužno, možete ga i direktno kuhati, ali dobro ga je namakati jer će na kraju biti “kašastiji”.
  2. U loncu umočiti ječam u vodu (bez obzira jeste li ga namakali noć prije ili ne) i kuhati dok ne zakipi, omjer ječam voda neka bude 1:3.
  3. Kada zakipi smanjiti vatru i nastaviti kuhati oko 45 minuta te dolijevati vodu tako da lonac nikad ne ostane bez vode (ječam brzo upija vodu).
  4. Kada se uvjerite da se ječam raskuhao ugasite vatru.
  5. Ostavite još sat vremena da ječam upije što više vode.
  6. Istresite višak vode i to je to (ako ste radili veću količinu spremite u hladnjak).
Ječmena kaša bit će bijele do smećkaste boje ovisno o vrsti ječma.

Ječmena kaša i zdravlje su dva usko povezana pojma jer ječam sadrži:

Ječam

Ječmena kaša – recepti

Od ječmene kaše možete napraviti bilo koju vrstu obroka, od doručka do večere i raznih užina. U nastavku članka donosimo primjere za par jela kojima možete upotpuniti svoju prehranu

Ječmena kaša

Super doručci s ječmom

Ječmena kaša je izvrstan doručak. Kako okus ne bi bio nezanimljiv, probajte s njom iskombinirati mnoge druge sastojke. Tako ćete si osigurati ukusni obrok i dovoljno hranjivih tvari.

Kada govorimo o slatkim receptima za doručak, mogućnostima nema kraja. Probajte sljedeće kombinacije s ječmenom kašom:

  • ječmena kaša + jogurt + žlica meda + šumsko voće,
  • ječmena kaša + soja mlijeko + marmelada + indijski oraščići,
  • ječmena kaša + žlica meda + naribana jabuka + cimet + sjemenke lana,
  • ječmena kaša + kefir + suho voće (grožđice i šljive) + kompot.

Priprema slanih jela s ječmenom kašom

Kod slanih jela priprema je slična kao i priprema rižota s time da je ječam dobro namakati noć prije. Često se radi ječam s povrćem, ječam sa špinatom i ječam s gljivama.

Ječmena kaša kao prilog će biti dobra nadopuna jelima s povrćem, mesom ili ribom. Donosimo recept za rižoto od povrća i ječma kojeg možete napraviti od ovih sastojaka:

  • 1 mrkva srednje veličine,
  • oko 200 grama celera nasjeckanog na komadiće,
  • pola manje bundeve koja je oguljena i očišćena od sjemenki te narezana na manje komadiće,
  • oko 4 jušne žlice maslinovog ulja,
  • litra napravljenog povrtnog temeljca,
  • 200 grama ječma,
  • pola nasjeckanog crvenog luka,
  • 2 češnja češnjaka.
  • 120 mililitara suhog bijelog vina,
  • 250 grama špinata,
  • sol i papar po želji,
  • korijander ili lovor po želji. 

Rižoto od ječma napravite po sljedećim uputama:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih. Na aluminijsku foliju u protvan slažite mrkvu, celer i bundevu, malo posolite i nauljite. Pecite oko 25 minuta.
  2. Češnjak, luk i ječam dinstajte na 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Zalijte s vinom te dobro miješajte dok se ne upije. Tada zalijte s otprilike pola količine povrtnog temeljca i miješajte dok se tekućina ne počne upijati.
  3. Zalijte s preostalim povrtnim temeljcem i kuhajte oko 30 minuta uz često miješanje. Dodajte pečeno povrće, a kad se ugrije umiješajte i špinat.
  4. Nakon još par minuta kuhanja ugasite vatru i pustite da se okusi prožmu oko tri minute. Rižoto posolite i popaprite po želji te odmah poslužite.

Ako je rižoto od ječma ostao rijedak, možete dodati još malo vrele vode. Na kraju bi trebao biti lagano gust i imati teksturu guste juhe. Ako želite drukčiji efekt, dodajte manje ili više povrtnog temeljca na početku. 

Polje ječma

Napomena za one koji ne podnose dobro gluten

Ječam sadrži gluten. To nije isti gluten koji se nalazi u pšenici, ali ipak budite oprezni. Koji je vaš omiljeni recept?

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

30-07-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.43 / 5   7
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ječmena kaša, ječam recepti, ječmena kaša recepti, ječmena kaša recept, jecmena kasa priprema, jecam za dorucak, kuhanje ječma, ječam, ječam kuhanje, kuhanje ječmene kaše,