Jednostavna torta od kokosa

Jednostavna torta od kokosa

U ovih godinu i nešto što pišem za vas veganske recepte naučila sam da nisam baš najbolja u tome da procijenim hoće li za druge neki moj recept biti lagan ili težak i naučila sam da jako često po duljini recepta velik broj ljudi procjenjuje kompliciranost istog.

Ok, naučila sam još puno toga, ali ove dvije stvari su mi sada konkretno bitne za uvod. Dakle, ja stojim iza toga da je ovo jednostavna torta iako su mi moje prijateljice rekle da se ona neće takvom percipirati jer ima tri sloja i dvije kreme. No, ako se nedate preplašiti od duljine recepta, jako brzo ćete uvidjeti da su koraci jednostavni, da u biti kuhate jednu kremu koja onda podijelite na pola, a najkompliciraniji dio eventualno može biti prerezati biskvit na tri dijela.

Ja tvrdim da ova torta izgleda teže nego što je, a u konačnici to vam može biti samo motivacija. Eto, ja vas na neki način izazivam da mojim prijateljicama dokažemo da su u krivu.

Torta od kokosa
Foto: Mare

Sastojci su dostatni za kalup promjera 20 cm.

Za biskvit:

  • 150 g pirovog ili pšeničnog glatkog brašna,
  • 50 g zobenog brašna,
  • 15 g chia sjemenki,
  • 200 ml kokosovog mlijeka (rijetko iz tetrapaka),
  • 160 g kokosovog šećera,
  • 40 g kokosovih mrvica,
  • 100 ml kokosovog ulja,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • ½ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli,
  • 2 limuna – ocijeđeni sok.

Priprema biskvita;

  1. Pomiješajte sok limuna i mlijeko s chia sjemenkama i ostavite dvadesetak minuta da se chia zgusne. U drugoj posudici promiješajte otopljeno kokosovo ulje i šećer. Kada se chia zgusnula, dodajte u nju mješavinu kokosovog ulja i šećera.
  2. U većoj posudi promiješajte oba brašna, kokosove mrvice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ulijte prethodno dobivenu mokru smjesu u ovu i sve dobro, ali brzo promiješajte. Brzo zato što onog trenutka kad ste spojili kiselinu, u ovom slučaju limunov sok sa sodom bikarbonom, ona se odmah aktivira i njezino djelovanje započne i smjesa treba što prije staviti na pečenje.
  3. U zagrijanoj pećnici, pecite 35 do 40 minuta na 180°C. Vrijeme pečenja može varirati pa provjerite da li je kolač pečen koristeći drveni štapić ili čačkalicu. Bocnite kolač i kad izvučete površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
  4. Kad se biskvit ohladio, pažljivo ga podijelite na tri dijela.

Sastojci za kreme i dekoraciju:

  • 1 special puding od kokosa ( vrećica sadrži 80 g praška za pripremu pudinga),
  • 1 l kokosovog mlijeka iz tetrapaka (rijetko),
  • 100 g kokosovog šećera,
  • 1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka ( 400 ml),
  • 100 g tamne čokolade,

Za dekoraciju torte:

  • 100 ml biljnog vrhnja za šlag,
  • Kokosove mrvice i/ili listići, (za ovaj recept korišteno je oboje, sveukupno oko šaku kokosovih mrvica i ¼ šake kokosovih listića).
Torta od kokosa s dvije kreme
Foto: Mare

Priprema:

  1. Kokosovo mlijeko iz limenke istucite u čvrsti šlag. Njega ćete dobiti u par minuta koristeći ručni mikser, no bitno je znati dvije stvari. Prvo, mlijeko prije toga mora odstajati bar koji sat u frižideru, a drugo, za dobiti šlag koristite samo masni dio mlijeka, bez tekućine koja se obično odvoji od tog dijela.  Čokoladu naribajte ili nasjeckajte na tanke komadiće.
  2. Skuhajte puding sukladno naputku s vrećice, a mlijeko i šećer koje je potrebno dodati sukladno uputama koje su navedene u sastojcima. Još toplog podijelite na pola.
  3. Jednu polovicu ostavite da se ohladi, a kako se ne bi stvorila površinska korica obložite posudu prozirnom folijom tik po samoj površini pudinga, da nema zraka između. U drugu polovicu još dok je topla umiješajte naribanu tamnu čokoladu. Ostavite da se ohladi i kako se ne bi stvorila površinska korica, koristite prethodno opisanu metodu.
  4. Kad se prva polovica, nazovimo ju bijelom kremom, ohladila, ručnim mikserom umiješajte u nju kokosov šlag. Sada smo dobili dvije kreme na bazi kokosa. Bijelu i prethodno dobivenu tamnu s čokoladom.

Slaganje i dekoriranje torte:

  1. Koristite isti kalup za pečenje u kojem ste pekli biskvit, obložite ga papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Položite u njega prvi sloj biskvita te na njega stavite jednu od dvije kreme po vašoj želji. Zatim poklopite drugim slojem biskvita i preostalom kremom te završite s trećim slojem biskvita. Ostavite tortu u hladnjaku da se fino stisne bar dva do tri sata.
  2. Kad se torta stabilizirala, maknite kalup i papir ili prozirnu foliju, te ju premažite kompletno sa šlagom kojeg ste prethodno smiksali u čvrsti snijeg te posipajte kokosovim mrvica i/ili listićima.

Dodatne napomene:

  • Možete koristiti obični bijeli šećer, omjer je isti kada koristite kokosov ili bijeli.
  • Za biskvit možete koristiti i samo bijelo glatko pšenično i on će u konačnici biti malo laganiji, više nalik biskvitu kolača od limuna, kokosa i maka, samo bez maka.
  • Dio kokosovog ulja možete zamijeniti suncokretovim ili maslinovim uljem.

U slasti!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zdravi kolač od jabuka bez brašna i šećera zdrava krava, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jednostavna torta od kokosa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.