Jednostavne torte – brzi veganski recepti

jednostavna torta

Dolazi nam ljeto. Doba godine kada i sam pogled na pećnicu predstavlja izazov, ali ako ju već morate koristiti neka bude zdravo. Donosimo vam nekoliko recepata torti iz snova za spas u vrućim ljetnim danima. One su zdrave, jednostavne, kremaste i ono najbitnije – brzo gotove!

Veganska torta od mrkve i naranče

kolac mrkva i naranca

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci:

Preljev:

  • 2 žlice kakao praha
  • 0,5 dl ulja
  • 1 dl mlijeka od soje
  • 2 žlice šećera

Postupak:

Za ovu jednostavnu vegansku tortu potrebno je naribati cijelu koru jedne naranče i mrkvu. Naranču treba iscijediti, a sok naranče pomiješati s uljem i šećerom. U posebnoj zdjeli potrebno je pomiješati brašno, cimet i prašak za pecivo, te potom u tu smjesu ubaciti sitno nasjeckane orahe.

Kada je smjesa dobro izmiješana, možete početi nadolijevati sok od naranče, te zatim polako dodavati i naribanu mrkvu. Smjesu možete izliti u kalup, te staviti u pećnicu 35 minuta na 200 stupnjeva.

Dok se biskvit peče možete pomiješati sve sastojke od kojih želite napraviti preljev te smjesu miješati 3 minute na maksimalnoj temperaturi dok se ne zgusne. Prelijte smjesu preko biskvita. Stavite tortu u hladnjak na hlađenje. Poslužite za nekoliko sati ili pričekajte sljedeći dan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čarobno šumsko voće

kolac sumsko voce

Sastojci :

  • 220 g oraha
  • 180 g datulja
  • prstohvat soli
  • 300 g indijskih oraščića
  • 100 g kokosovog ulja
  • 140 g meda
  • štapić vanilije
  • 100 ml limunovog soka
  • 170 g šumskog voća

Postupak:

Datulje je potrebno ostaviti u vodi dvadesetak minuta kako biste im skinuli kožicu i izvadili koštice. Orahe i datulje trebate usitniti, oblikovati u smjesu koja se ne rasipa te utisnuti u kalup na koji je prethodno stavljena prozirna folija.

Ocijeđene indijske oraščiće, sjemenke vanilije i sok od limuna treba izmiješati s otopljenim kokosovim uljem i medom te oblikovati u smjesu sličnu pasti.

Malo više od polovine kreme trebate razmazati na podlogu od oraha. U preostali dio kreme potrebno je dodati šumsko voće i dobro izmiješati mikserom. Kremu od šumskog voća možete razmazati preko paste. Prije posluživanja ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku.

Čokoladna veganska poslastica

cokoladni kolac

Sastojci:

  • 75 g kakao praha
  • 350 g sojinog mlijeka
  • 150 g brašna
  • 50 g škrobnog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • ribana korica naranče
  • 150 g šećera

Postupak:

Kakao prah i šećer potrebno je dobro izmiješati kako bi se razbile grudice te u tu smjesu lagano dosipavati mlijeko. Kada je mlijeko dodano, potrebno je još umiješati brašno i prašak za pecivo, rum i koricu naranče. Ako vam se smjesa čini pregustom možete dodati malo vode ili mlijeka.

Kada ste zadovoljni smjesom, možete ju izliti u kalup za pečenje te peći 35 minuta na 200 stupnjeva. Osnovni recept možete mijenjati i dodavati sastojke po želji.

Zdrava torta od lješnjaka

torta ljesnjak

Sastojci:

  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica mljevenih lješnjaka ili oraha
  • pola male žličice soli
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 trećine šalice javorovog ili agavinog sirupa
  • 2 trećine šalice kukuruznog ulja
  • 1,5 šalica džema od naranče bez šećera
  • pola šalice zobenog ili rižinog mlijeka
  • šaka narezanih lješnjaka (za ukrašavanje)
  • po želji korica limuna ili naranče i cim

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obavezno premažite uljem. Brašno, orahe, lješnjake, prašak za pecivo i sol pomiješajte u velikoj posudi, potom u drugoj posudi izmiješajte javorov sirup, kukuruzno ulje, džem i mlijeko. Kada ste sigurni da se smjesa dobro povezala dodajte ju smjesi u prvoj zdjeli (brašno, orasi, lješnjaci) i dobro izmiješajte.

Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite 45 minuta. Kada se kolač ispeče ostavite ga da se hladi barem 10 minuta. Dok se kolač hladi možete na laganoj vatri preostalu količinu džema miješati s pola šalice vode. Ako želite da sirup bude gušći, možete staviti i manje od pola. Miješajte otprilike 10 minuta dok se smjesa ne pretvori u glatku kremu. Kolač prelijte tom kremom i ukrasite cimetom, lješnjacima ili drugim orašastim plodovima.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
10-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: veganska torta od šumskog voća, zdrave torte, veganski biskvit, torte, Torte recepti, veganska torta od mrkve, veganske torte recepti, veganske torte, recepti za zdrave torte, čokoladna torta bez šećera recept datulja,