Juha od cvjetače, prokulice i grejpa – dražesni pupoljci zimski

juha od cvjetace - marina ladavac

Nježna i lagana, ali i zasitna juha sa zanimljivim iznenađenjem na kraju.

Cvjetača, prokulica, citrusi… sve nas to asocira na zimu, no jeste li pokušali kombinirati sve troje u jedno jelo?

E pa ja jesam i to tako da sam spremila gustu juhu od cvjetače i krumpira, dodavši u nju na kraju pečene prokulice i komadiće crvenog grejpa, začinivši je tek s malo listića komorača.

Nikakva divljanja sa začinima, uloga ove juhe je da vam nježno miluje nepce i želudac i da se nakon jednog tanjura osjećate zasitno, ali lagano. Za to će biti zaslužna i prokulica, poznata i kao kelj pupčar, jer ona predstavlja pravu malu bombicu kad govorimo o hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima.

Sveukupno vrijeme pripreme za ovu juhu neće biti dulje od pola sata, a želite li još laganiju varijantu prokulice umjesto da pečete možete kratko spremiti na pari.

Na kraju svakako se ohrabrite da dodate listiće komorača i komadiće grejpa prilikom serviranja, bit će to optimalna količina kiseline i svježine da zaokruži ovaj dražestan doživljaj.

Foto: Mare – Juha od cvjetače, prokulica i grejpa

Za 4-6 tanjura juhe trebat će vam: 

Sastojci za juhu:

  • 400 g cvjetače,
  • 300 g krumpira,
  • 1 luk (srednje veličine),
  • 500 ml povrtnog temeljca,
  • 1000 ml vode,
  • 2 žlice maslinovog ulja.
  • 2 prstohvata soli

Sastojci za pečene prokulice:

  • 400 g prokulica,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol

Za serviranje:

  • 1 komad crvenog grejpa,
  • svježi listići komorača

Priprema:

  1. Očišćene prokulice premazati maslinovim ulje, posoliti te pokrivene peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 20 do 25 minuta. Za prekrivanje možete koristiti aluminijsku foliju, vrećice za pečenje ili čak i sami izraditi škartoc od papira za pečenje. Povremeno protresite da se ravnomjerno zapeku, svakih 5 do 7 minuta.
  2. Za to vrijeme isjeckajte luk, krumpir narežite na kockice približno 2 centimetra velike, a cvjetaču slobodno rukama pokidajte na veće komade.
  3. Na ugrijano ulje kratko popržite luk da dobije staklast izgled, otprilike 3 minute. Dodajte krumpir, posolite i miješajući pirjajte još 5 minuta. Zalijte povrtnim temeljcem i dodajte cvjetaču.
  4. Promiješajte da se okusi prožmu i kad počinje lagano ključati ulijte vodu, poklopite i na srednje jakoj vatri pustite da lagano krčka 10 minuta.
  5. Provjerite je l’ krumpir mekan, maknite s vatre i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu.

Juhu servirajte toplu, dodajte u nju prethodno pečene prokulice, listiće komorača i komadiće crvenog grejpa kojeg prethodno obavezno oljuštite ne samo od kore već i opne. 

Dobar tek i svakako javite dojmove!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
11-01-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   10
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni