Juha od tikvica i mrkve – dva recepta za toplu i hladnu varijantu juhe

Juha od tikvica i mrkve - topla i hladna

Imam osjećaj da svaka osoba ima svoju varijantu kremaste juhe od tikvice i rijetko tko se kod takve juhe drži nekakvog recepta od početka do kraja. Ta juha nije zahtjevna, a tikvica je odličan saveznik drugom povrću i žitaricama s kojima se nerijetko i kombinira.

Neki vole dodati krumpir, neki nipošto ne vole da se osjeti luk ili češnjak, neki rajčice, cvjetaču, zatim su tu kombinacije s rižom, ječmom ili lećom. Kombinacija ima mnoštvo, a ja vam danas donosim dva jako jednostavna i brza recepta koji kombiniraju tikvice i mrkvu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nutritivna vrijednost tikvica

Omiljene među svima koji žele izgubiti na kilogramima jer imaju nizak udio ugljikohidrata, a visok postotak vode. Malo kalorija i šećera, a bogate su esencijalnim hranjivim tvarima kao što su kalij, mangan, antioksidansima poput vitamina C i vitamina A, a imaju čak i lutein, β-karoten, zeaksantin i dehidroaskorbinsku kiselinu.

Nutritivna vrijednost mrkve

Mrkva se često smatra kao ultimativna zdrava hrana. Sigurno ste barem nekoliko puta tijekom odrastanja od nekog čuli kako su mrkve dobre za vid. Ostale zdravstvene prednosti mrkve uključuju smanjenje kolesterola, manji rizik od srčanog udara.

Nadalje, mrkva ima sposobnost da poboljša kvalitetu kože, potakne imunološki sustav, optimizira probavu, zaštiti zdravlje kardiovaskularnog sustava jer je odličan izvor vitamina i minerala. Većina prednosti mrkve može se pripisati njihovom sadržaju beta-karotena i vlakana, a osim toga dobar su izvor antioksidansa, kalija, vitamina K, vitamina C, niacina i vitamina B6.

U nastavku vam donosim dva jednostavna recepta koji su idealni sada za ljeto jer nećete za štednjakom provesti puno vremena, a zauzvrat ćete dobiti ukusan, nutritivan i osvježavajući obrok.

Hladna juha od tikvica i mrkve s veganskim „feta“ sirom, jogurtom i bosiljkom

Hladna juha od tikvice i mrkve
Foto: Mare

Sastojci, dostatno za 4 obroka:

  • 500 g tikvica,
  • 350 g mrkve,
  • 1 luk,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 1000 ml povrtnog temeljca,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar.

Za serviranje (količine po želji) :

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • veganski „feta“ sir,
  • jogurt od soje,
  • naribana sirova mrkva,
  • listovi bosiljka.

Priprema

  1. Na maslinovom ulju, 5 do 7 minuta, dinstajte sitno izrezani luk i češnjak.
  2. Dodajte tikvicu izrezanu na kockice i mrkvu na kolutiće, posolite i paprite te kratko, 2 do 3 minute, miješajte.
  3. Ulijte povrtni temeljac i na srednje jakoj vatri ostavite da se krčka 20-ak minuta.
  4. Kad se povrće skuhalo ugasite i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Ostavite da se dobro ohladi prije serviranja.
  5. Kod serviranja u juhu možete dodati veganski feta sir, jogurt od soje, naribanu svježu mrkvicu i bosiljak.

Topla juha od tikvica s glaziranim baby mrkvama, đumbirom i mažuranom

Topla juha od tikvice i mrkve
Foto: Mare

Sastojci, dostatno za 4 obroka:

      Za juhu:

  • 700 g tikvica,
  • 1 luk,
  • 800 ml povrtnog temeljca,
  • korijen đumbira (cca. 1 cm),
  • sol.

    Za glazirane baby mrkve:

Glazirane mrkve
Foto: Mare
  • 100 g baby mrkve ( može i klasična mrkva, ali je onda treba narezati na kolutove ili tanje prutiće),
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 1 žlica veganskog maslaca,
  • 3 žlice balzamičnog octa (aceto),
  • 1 žlica agave sirupa,
  • 120 ml povrtnog temeljca,
  • 3 režnja češnjaka,
  • ½ žličice soli,
  • listići mažurana.

Priprema:

  1. Juhu pripremite na način da kratko na maslinovom ulju dinstate luk, 5 do 7 minuta, dodate mu tikvicu izrezanu na kockice i naribani đumbir te posolite. Promiješajte 2 minute i nakon toga ulijete povrtni temeljac.
  2. Ostavite da se juha lagano krčka na srednje jakoj vatri 20-ak minuta.
  3. Za to vrijeme pripremite glazirane mrkve tako da otopite veganski maslac zajedno s maslinovim uljem u tavi, dodate mu balzamični ocat, sol i sirup od agave. Promiješate da se sve sjedini te dodajte mrkvicu, češnjak na tanke listiće i mažuran.
  4. Minutu, dvije miješajte da se mrkva dobro obloži i zalijte povrtnim temeljcem.
  5. Poklopite i na laganoj vatri ostavite da se glazira 10-ak minuta ili dok mrkva ne bude skroz mekana.
  6. Po potrebi, dodajte još temeljca, ali vodite računa o tome da sva tekućina do kraja kuhanja mora ispariti.
  7. Kad je tikvica kuhana uz pomoć štapnog miksera ili blendera usitnite da postane kremasta i po potrebi dodajte još soli.
  8. Servirajte na način da u tanjur ili zdjelicu kremaste juhe dodate glazirane mrkve i češnjak, a čak i listići mažurana koji će dotad skroz izgorjeti nisu neukusni. Imaju zanimljivu teksturu hrskavog aromatičnog mini čipsa.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
08-07-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni