Kolač (kruh) od banane i čokolade s pekan orasima u burbonu

Kolač od čokolade i banane

Banane su glavne zvijezde ovog ukusnog kolača ili kruha, a osim slatkoćom, zamamnim mirisom i sočnošću, obogatit će kolač i mnogim nutrijentima.

Bogate su kalijem i magnezijem što ih čini odličnom namirnicom nakon jačih fizičkih aktivnosti. Sadrže vitamine C, A, B6, B3, B2 i B9 te željezo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za potrebe ovog kolača bitno je da odaberete zrele banane.

Iako kolač od banane obiluje ugljikohidratima, on može biti i solidan izvor proteina, ovisno o tome s čime ga još kombinirate. Ja sam se odlučila za pekan orahe koji osim što su odličan izvor proteina, sadrže i više od 19 vitamina i minerala te se odlično slažu s tamnom čokoladom.

Da malo podignem cijeli dojam kolača namočila sam ih u mješavini biljnog mlijeka i burbona i još ih dodatno tostirala kratko u tavi da jače zamirišu.

Kolač je dobar i sam za sebe, bez ikakvog preljeva i drugih dodataka, a na vama je hoćete li ga nakon što je pečen preliti čokoladom i pekan orasima, nekim drugim orašastim plodovima ili ga jesti samog. Za poslužiti uz kolač meni se izvrsnim pokazao rashlađeni sok od bazge i limuna.

Foto: Mare

Sastojci

Količine navedene u receptu dostatne su za duguljasti kalup dimenzija 30x11x7 centimetara.

Za kolač:

  • 3 veće ili 4 manje zrele banane (oko 400 g, oguljene),
  • 280 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 4 žlice sirupa od agave,
  • 60 ml suncokretovog ulja,
  • 60 ml zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka,
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 1 žličica cimeta,
  • ½ žličice soli,
  • ½ limuna – sok.

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade,
  • 75 g pekan oraha,
  • 5 žlica biljnog mlijeka,
  • 2 žlice burbona (ili vanilija burbon aroma),
  • 1 žlica sirupa od agave.

Priprema:

  1. Namjestite pećnicu na 180°C i pripremite lim u kojem ćete peći kolač na način da ga obložite papirom za pečenje ili nauljite i pobrašnite.
  2. Pekan orahe potopite u mješavinu od biljnog mlijeka i burbona.
  3. Zgnječite banane vilicom te dodajte sirup agave, ekstrakt vanilije i biljno mlijeko.
  4. Brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet promiješajte u posebnoj posudi.
  5. Spojite mokre i suhe sastojke postepeno dodavanjem suhih sastojaka u mokre.
  6. Ulijte u lim za pečenje i pecite 30 minuta otkriveno, a zatim još 25 do 30 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Provjerite da li je pečen ubadanjem čačkalice ili drvenog štapića.
  7. Ocijedite pekan orahe, ali mješavinu u kojoj su se potpali nemojte baciti. Prebacite orahe u ugrijanu tavu i kratko tostirajte i na kraju prošarajte agavinim sirupom.
  8. Čokoladu otopite na pari i postepeno joj dodajte tekućinu u kojoj su se potapali orasi. Po želji dodatno zasladite, ali vodite računa o tome da je kolač sladak i da je po orasima sirup od agave.
  9. Ohlađeni kolač izvadite iz lima i prelijte čokoladom te po vrhu posložite pekan orahe.

U slast!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
26-06-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni