Kolač od bundeve i naranče

Kolač od bundeve i naranče

Izgleda da će mi ovu zimu ili makar njezin početak, obilježiti slastice koje sadrže naranče i bundevu. Za kuglof čiji recept možete pronaći ovdje mi je mnogo vas javilo da su ga pripremali i da im se jako svidio. Nešto mi miriše da bi se to moglo dogoditi i s ovim.

Kako sam već u nekoliko navrata pisala, a posljednji put u receptu za rolat pitu, jako često u slasticama ili kremama koje su sadržavale jaja (pritom posebice mislim na žumanjak) koristim narančasti batat ili hokaido i kabocha bundevu upravo zato što oni super imitiraju žumanjak i ako to želite možete u potpunosti sakriti njihov okus, a poslužiti se njihovom kremastom teksturom.

Foto: Mare

Ovog sam puta odlučila bundevu koristiti u kremi, a naranču u biskvitu i preljevu. Također, u receptu vam nudim mogućnost ili ideju kako da se s istom kremom poigrate i dobijete ne samo tri boje, već i tri različita okusa.

Narančastu kremu, ako želite da se barem malo osjeti slatka bundeva i kikiriki, svijetlo smeđu koja iz nekog razloga ima okus malko po lješnjacima i kestenima (iako njih nema ni u tragovima među sastojcima) i tamno smeđu čokoladnu kremu.

Krema za kolač od bundeve i naranče
Foto: Mare

Omjeri ovise skroz o vašem ukusu, ako želite u potpunosti izbjeći okus bundeve, slobodno sve pomiješajte bez da odvajate dio. Ne možete pogriješiti kako god odlučili jer odluku ionako donosite kad je glavni dio kreme gotov i predstoji mu samo dodati čokoladu i kakao.

Detaljnije o tome u receptu, a isto tako imate izbor i kod biskvita, može biti s ili bez kakaa ili pola/pola pa promiješati u kalupu, a za sam kraj, izbor imate i kako rezati kolač, zaista je zahvalan za svakakve oblike.

Sastojci su dostatni za kalup veličine 24 x 30 cm

Za biskvit:

  • 150 g polubijelog pšeničnog brašna,
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna,
  • 50 g kukuruznog brašna,
  • 150 g integralnog šećera,
  • 400 ml ocijeđenog soka od naranče,
  • 100 ml biljnog ulja,
  • naribana korica 1 do 2 naranče,
  • 1 prašak za pecivo (12 g),
  • 3 žlice kakaa (po želji).

Za prvi preljev:

  • 2 paketića prozirnog preljeva za torte na bazi karuba gume (24 g sveukupno),
  • 500 ml soka od naranče,
  • šećer sukladno uputama za preljev (cca. sveukupno oko 4 žlice),
  • 2 žlice džema od naranče ili mandarine (po želji).

Za drugi preljev:

  • 50 g tamne čokolade za kuhanje,
  • 3 žlice biljnog vrhnja za šlag,
  • šećer po potrebi.

Za kremu:

  • 700 g kabocha ili hokaido bundeve,
  • 100 g tamne čokolade,
  • 2 žlice kakaa u prahu,
  • 25 g veganskog maslaca ili margarina,
  • 2 žlice biljnog vrhnja za šlag,
  • 3 žlice maslaca od kikirikija,
  • 1 žličica cimeta,
  • tekući sirup/zaslađivač po potrebi.
Kolač od bundeve i naranče
Foto: Mare

Priprema

  1. Za pripremu biskvita promiješajte sve suhe sastojke posebno i mokre posebno te postepeno dodajte mokru smjesu u suhu i sve dobro promiješajte. Kakao možete dodati odmah u suhe sastojke ili samo u polovicu već umiješane smjese pa onda prilikom ulijevanja u pleh, prošarajte da biskvit ima dvije boje.
  2. Ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
  3. Od bundeve je potrebno napraviti pire, najbolji način je da se bundeva prethodno peče u pećnici jer će tako izgubiti najviše vode i krema će u konačnici biti baršunastija i kompaktnija. Želite li skratiti vrijeme pečenja, slobodno bundevu prethodno ogulite i narežite na male jednake kockice. Pecite na 200°C desetak ili više minuta (ovisno o veličini kockica). Svu vodu koju ispusti, maknite, a od pečenih komada napravite glatki pire. Koristite štapni mikser ili blender i slobodno odmah dodajte veganski maslac ili margarin i vrhnje za šlag, kako bi se još lakše izblendalo.
  4. U tako dobiveni pire dodajte cimet i maslac od kikirikija te zasladite javorovim ili nekim drugim sirupom po potrebi do željene slatkoće. E sada imate dvije opcije. U taj pire umiješati otopljenu čokoladu i kakao i dobiti jednu kremu ili razdijeliti pire na tri dijela (ne moraju biti jednake količine, već po tome kakve okuse želite) i recimo jedan ostavite tako narančast, u drugi dodate malo kakaa i par žlica otopljene čokolade, a u treći (meni je to bio najveći dio) dodate najviše čokolade i kakaa. Dobivenu kremu ili kreme, ostavite u frižideru da se ohlade i stisnu.
  5. Na ohlađeni biskvit izlijte prvi preljev koji napravite sukladno uputama za prozirni preljev nalik želatini, samo će vaš biti narančast i okusom nalik sredini jaffa keksa.
  6. Kad se preljev ohladio na biskvitu preko njega prelijte drugi preljev koji pripremite tako da na pari otopite čokoladu s biljnim vrhnjem za šlag i šećerom ili drugim sladilom po potrebi.
  7. Nakon što se i drugi, čokoladni preljev ohladio na biskvitu ukrasite kolač kremom od bundeve i čokolade. Za one koji žele jednostavniji pristup, kremu možete i samo izliti, pa poravnati nožem i po želji posipati kakaom.
  8. Što se tiče rezanja, kako možete vidjeti iz priloženih fotografija, kolač je idealan za koje god oblike želite. Izrezivanje većim okruglim kalupom, kocke, pravokutnike, trokutiće ili tanke šnite. Jako se lako reže i zadržava sočnost bez problema i do nekoliko dana. Jamčim za 4 dana, dalje od toga, ne znam. 🙂

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kolač od bundeve i naranče

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.