Kolač od rogača

kolac od rogaca

Vjerojatno je veći dio vas taj kolač jeo bar jednom, a kladim se da ga mnogo vas i peče ponekad. Radi se o kolaču s rogačem u koji se dodaju ribane jabuke zahvaljujući kojima on poprima sočnu teksturu i danima ostaje svjež i ukusan.

Kolač od rogača i jabuka spada u one starinske kolače od kojih vam cijela kuća zamiriši, a jesen i zima su idealni za njegovu pripremu i konzumaciju. Uz nekakav topli napitak i skoro da možete preskočiti večeru za taj dan.

No jeste li znali da on bude izrazito ukusan i sočan i bez jaja i mlijeka?

U nastavku vam donosim moj recept tog kolača u veganskoj varijanti, a želite li ga jesti bez preljeva od čokolade isto se nećete razočarati.

Što se samog preljeva tiče ovog puta je izbor pao na goji bobice, kokosove listiće i bademe, a već sljedeći put će to biti neka sasvim druga kombinacija. Naime, odlično podnosi svakojake varijante posipa pa si slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte po čokoladi lješnjake, orahe, pistaciju s nekim suhim voćem…

Više o rogaču, kao i brzi recept za veganski sirovi puding od rogača možete pronaći ovdje, a u nastavku recept za kolač.

Količine su dostatne za kalup dimenzija 30 x 24 centimetara.

Kolač od rogača i jabuke
Foto: Mare

Sastojci

Za biskvit:

  • 200 g mljevenog rogača,
  • 150 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 3 jabuke,
  • 80 g šećera,
  • 50 ml ulja, (može suncokretovo, a može i kokosovo),
  • 20 g kakaa,
  • 25 g chia sjemenki,
  • 450 ml zobenog mlijeka,
  • 1 prašak za pecivo,
  • ¼ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli,
  • 1 žličica jabučnog octa ili soka od limuna.

Za preljev:

  • 200 g tamne čokolade,
  • 60 g badema,
  • 1 žlica goji bobica,
  • 1 žlica kokosovih listića.
Kolac od rogača i jabuke
Foto: Mare

Priprema

  1. Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke dvadesetak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
  2. Promiješajte suhe sastojke; mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj posudi promiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
  4. Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da sve smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C,, 25 do 30 minuta. Ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
  6. Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.
  7. Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se svi njegovi okusi i arome osjete, a ostat će ukusan i sočan i do 5 dana u frižideru.

Napomene:

  • uvijek kad radite recept u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem ta dva sastojka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti da se peče, u suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona uopće i nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.43 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
29-10-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni