Kolač od rogača i jabuka – recept za pripremu

kolač od rogača i jabuka
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Rogač je namirnica koju mnogi poznaju ili su se barem jednom susreli s ovim neuglednim, ali veoma vrijednim mahunama. Osim što je bogat nutrijentima i uvijek je poželjan u zdravim obrocima, rogač pomaže ojačati imunitet i štiti krvožilni sustav. Recept za odličnu i zdravu poslasticu stoga pronađite u nastavku.

Rogač je veoma poznat našim bakama koje su ga češće uključivale u recepte, dok je danas on nešto zapostavljen. U prošlosti se smatrao tako vrijednom namirnicom da se koristio i za vaganje zlata. Uz to, rogač pomaže ojačati čitav organizam te sudjeluje u prevenciji mnogih bolesti kada se konzumira na redovitoj bazi. 

Bogat je vitaminom B2 te kalcijem, bakrom i kalijem. Također u manjim koncentracijama sadrži tanine, željezo, mangan, magnezij, fosfor, ostale vitamine B skupine i vitamin E

Kolač od rogača recept – različiti načini za zdravu poslasticu

Zbog iznimnog sastava, rogač sprječava bolesti krvožilnog sustava, dječju paralizu i osteoporozu, dok pomaže ojačati imunitet, kosti i zube te spriječiti probavne tegobe i alergije. Ovo su samo neki od razloga zašto je rogač poželjno redovito koristiti u kulinarstvu, no mnogi ga preferiraju upravo zbog odličnog okusa, posebice u slasticama.

sočni kolač od rogača

Zdravi kolač od rogača i jabuka

  • 1,5 šalica glatkog brašna
  • 6 velikih jabuka 
  • 3/4 šalice mlijeka
  • 3/4 šalice ulja
  • 6 jaja
  • 3/4 šalice šećera
  • 150 g mljevenog rogača
  • 2 žlice cimeta
  • 1,5 prašak za pecivo
  • 1,5 vanilin šećer
  1. Za početak očistite jabuke i krupno ih naribajte te pospite cimetom pa sve dobro promiješajte.
  2. Odvojite bjelanjke i umutite čvrsti snijeg te ostavite sa strane dok ne umutite ostatak.
  3. Žumanjke miksajte sa šećerom pa im dodajte brašno, jabuke, mlijeko, ulje, rogač, prašak za pecivo i vanilin šećer. 
  4. Snijeg od bjelanjaka potrebno je umiješati žlicom ili špatulom bez miksera. Smjesu zatim izlijte u manji, a dublji pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Kolač pecite na 200°C stupnjeva, otprilike 30-35 minuta. Gotov kolač od rogača i jabuka zatim možete preliti glazurom po izboru i poslužiti.

kolač od rogača

Kolač od rogača i jabuka bez brašna

Ova zdrava poslastica može se vrlo lako prilagoditi i onima koji zbog zdravlja ne mogu konzumirati brašno. Slijedi nešto drukčiji, ali ništa manje ukusan recept idealan za sve koji bi htjeli izbjeći brašno, a i dalje uživati u omiljenim slasticama.

  • 500 g šećera
  • 2 jabuke (krupno naribane)
  • 4 jaja
  • 150 g mljevenog rogača
  • 6-7 žlica kiselog vrhnja
  • 1/2 praška za pecivo
  • Ribana korica pola limuna
  • Glazura od čokolade: 100 g tamne čokolade i ulje (izborno)
  1. Jabuke prije pečenja prvo ogulite i naribajte na krupnijem ribežu, možete ih po želji posuti cimetom.
  2. Odvojite bjelanjke i umutite čvrsti snijeg te ostavite sa strane dok ne umutite ostatak.
  3. Žumanjke miksajte sa šećerom pa im dodajte brašno, jabuke, vrhnje, rogač, prašak za pecivo i koricu limuna. 
  4. Snijeg od bjelanjaka potrebno je umiješati žlicom ili špatulom bez miksera. Smjesu zatim izlijte u manji, a dublji pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Kolač pecite na 170°C stupnjeva, otprilike 20-25 minuta. Tijekom pečenja pripremite glazuru tako da otopite čokoladu za kuhanje ili tamnu čokoladu na pari s nešto ulja i vruću glazuru prelijte preko svježe pečenog kolača. 
  6. Ovaj sočni kolač od rogača dobro ohladite prije rezanja i serviranja.

kolač od rogača i jabuka

Kolač od rogača i jabuka bez jaja (kolač od rogača i jabuka i griza)

Za sve one koji umjesto brašna ne mogu konzumirati jaja, u nastavku donosimo recept za sočni kolač od rogača koji se također može u potpunosti prilagoditi smjernicama veganske prehrane. Kolač od rogača i jabuka i griza čak je najjednostavniji od svih današnjih recepata koje ćete ovdje pročitati.

  • 1 šalica kokosovog/bademovog brašna (ili brašna po izboru)
  • 1 šalica krupno naribanih jabuka
  • 1 šalica griza
  • 3/4 šalice šećera (kokosov šećer za zdraviju opciju)
  • 7-8 žlica kokosovog ulja
  • 2-4 žlice mljevenog rogača
  • 1 šalica mlijeka (biljnog za vegansku opciju)
  • 1 prašak za pecivo
  1. Prije početka pripreme ogulite i očistite jabuke te ih krupno naribajte u količini jedne šalice.
  2. Zatim dobro umutite kokosovo ulje (tekuće) i šećer dok se dobro ne povežu.
  3. Dodajte sve ostale praškaste sastojke, a zatim i tekuće. Kada ste sve dobro pomiješali, ulijte u već pripremljeni kalup obložen papirom za pečenje.
  4. Kolač pecite na 180°C, otprilike 25-35 minuta, ovisno koliko želite da kolač bude sočan. Nakon pečenja ga također možete preliti glazurom poput one u prethodnom receptu.
  5. Pričekajte da se kolač ohladi prije rezanja kako se ne bi raspao i razmrvio, a glazura popucala.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni