Kolač s višnjama, jogurtom i grizom

Kolač s višnjama, jogurtom i grizom

Postoje mnoge verzije kolača s višnjama, jogurtom i grizom, a one se razlikuju u nekoliko detalja. Griz može biti sastavni dio biskvita, ali i preljeva. Isto to vrijedi i za višnje, dok se jogurt najčešće, iako nije pravilo, dodaje upravo u sam biskvit.

U ovom receptu višnje i griz kombiniramo zajedno u preljev uz napomenu onima koji možda ne vole teksturu i okus griza, on se uopće ne osjeti, već služi da preljev bude kompaktan i kremast. Biskvit sadrži jogurt, a kako bi mu okus bio još bolji, uz pšenično glatko brašno kombinirala sam i pirovo brašno

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nerijetko ćete u veganskim biskvitima primijetiti da se koristi prašak za pecivo u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Iako su oni po sastavu slični, postoji dobar razlog zašto se nekada kombiniraju zajedno, posebice u receptima za biskvite u kojima nema jaja, a postoji kiselina poput primjerice jogurta u ovom slučaju.

Soda bikarbona u takvim receptima pomaže da se kiselina malo neutralizira, da biskvit pravilnije naraste i dobije blago žućkastu boju. Kada bismo koristili samo sodu bikarbonu, trebali bismo povećati dozu, a tada bi ona neutralizirala svu kiselinu i u biskvitu bi se osjetio pomalo sapunast okus. Kada biste koristili samo prašak za pecivo, trebali biste ga dodati više, ne bi neutralizirao kiseli okus, već ga dodatno intenzivirao, a i teže biste postigli pravu spužvastu teksturu. 

Veganski recepti za biskvite uvelike se razlikuju u razinama kiselosti i vrlo često su vam potrebne obje vrste reakcija kako biste postigli pravu ravnotežu okusa i teksture. Prašak za pecivo i soda imaju isti cilj – da pečenim proizvodima daju laganiji, spužvastiji okus i teksturu, a to rade na različite načine, ovisno o receptu. 

Ovaj kolač možete peći u različitim kalupima, a sukladno veličini kalupa prilagodite sastojke. Ja sam se odlučila za okrugli kalup za pite, a želite li peći taj kolač u klasičnom velikom kvadratnom kalupu veličine otvora pećnice, slobodno poduplajte sve sastojke.

Kolač s višnjama u okruglom kalupu
Foto: Mare

Sastojci za okrugli kalup promjera 28 cm:

Za biskvit s jogurtom:

  • 100 g pirovog brašna,
  • 150 g pšeničnog, glatkog brašna,
  • 250 ml veganskog jogurta,
  • 175 ml mlijeka od soje s okusom vanilije,
  • 30 ml ulja,
  • 60 g integralnog šećera,
  • ½ praška za pecivo,
  • ¼ žličice sode bikarbone,
  • ¼ žličice soli,
  • ½ žlice limunovog soka.

Za preljev od višanja i griza:

  • 1 staklenka kompota od višanja cca 680 g (tekućina i višnje),
  • 150 ml vode,
  • 60 g integralnog šećera,
  • 65 g griza.

Priprema

  1. Najprije izradite biskvit na način da zasebno promiješate pirovo i pšenično brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli, a zasebno jogurt, sojino mlijeko, šećer, ulje i limunov sok. Zatim postepeno dodajte suhu mješavinu u mokru dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako je smjesa previše gusta, a to će ovisiti o teksturi jogurta, dodajte još malo mlijeka od soje. Smjesa mora biti malo gušća, ali se mora moći lijepo razliti unutar kalupa. 
  2. Ulijte smjesu u kalup koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili, a ako koristite kalup u kojem se stranice mogu obložiti papirom za pečenje, u redu je koristiti i papir. Pecite 20 do 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C. Vrijeme pečenja može varirati o veličini kalupa i pećnici, provjerite je li biskvit pečen ubadanjem drvenog štapića. 
  3. Tek kad je biskvit pečen, započnite izradu preljeva. Preljev se kuha i u njega se dodaje griz pa ako biste ga izradili prije, on bi se stvrdnuo i ne biste ga mogli pravilno rasporediti po biskvitu.
  4. Preljev izradite na način da ocijedite višnje iz staklenke, a tu ocijeđenu tekućinu ulijete u posudu u koju ćete dodati vodu i šećer. Zagrijte tekućinu i kada proključa, dodajte višnje te nakon što sve zajedno opet proključa, postepeno sipajte griz. Uz konstantno miješanje, kako se ne bi stvorile grudice, kuhajte 5 minuta.
  5. Ulijte još vrući preljev na biskvit i ostavite da se dobro ohladi prije rezanja i posluživanja.
Gotov kolač s višnjama
Foto: Mare

Napomena: možete koristiti svježe višnje ili zaleđene, ali onda ih je potrebno prethodno kratko kuhati u vodi sa šećerom da dobijete kompot u koji onda umiješate griz.

U slast!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
29-07-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni