Recept za korejske rolice od jaja

korejske rolice

O jajima se svako malo javljaju podijeljena mišljenja jesu li ona zapravo zdrava ili ne. No, moramo znati da postoji dobar kolesterol i loš kolesterol. Jaja su upravo ona koja podižu dobar kolesterol u našem tijelu.

Određena su istraživanja iz 2013. godine pokazala da se konzumacija jaja ne može povezati sa srčanim bolestima ili srčanim udarima kod ljudi koji su općenito zdravi.

Jaja su posebno bogata s 2 antioksidansa – Lutein i Zeaksantin. Ti se antioksidansi skupljaju u mrežnici oka i štite od raznih bolesti očiju poput stvaranja mrene ili degeneracije središnjeg dijela mrežnice.

Neizostavno je spomenuti i da su niskokalorična – svega 77 kalorija za jedno veliko jaje, a pritom u organizam unosimo čak 9 amino-kiselina. Bogata su željezom, fosforom, selenom, ali i vitaminima A, B12, B2 i B5. Tu je i Kolin – nutrijent koji se pokazao izuzetno bitnim za mozak.

Dakle, nema razloga zašto izbjegavati konzumaciju jaja. Nemojte ipak zaboraviti da treba sve konzumirati umjereno, jer baš svaka namirnica može postati nezdrava ako se u ekstremnim količinama unosi u organizam. Također trebamo biti svjesni da su tvornički uzgojena jaja puno manjih nutritivnih vrijednosti od organskih domaćih jaja.

Sada slijedi i recept za obožavatelje jaja kojima je dosadilo pripremati jaja kao omlet ili kajganu, ali i one koji traže maštovite načine da uklope više povrća u svakodnevnu prehranu.

Premda se na prvi pogled čine kao još jedna varijacija pripreme jaja, mora se priznati da iz nekog razloga imaju posebno finu aromu i okus, kakvu kajgana i omlet zasigurno nemaju. Svi sastojci su lako dostupni i jednostavni.

Rolice su savršena zdrava alternativa za užinu na poslu, u školi ili kao hrana za piknik. Mogu se jesti prstima, vilicama, ali i štapićima. Korejci ih tradicionalno poslužuju uz kuhanu rižu i malo ljutog umaka.

Sastojci potrebni za pripremu

  • 3 jaja
  • 2 mlada luka (ili jedan manji crveni ili bijeli luk)
  • 1 mrkva ili pola crvene paprike
  • prstohvat soli
  • malo ulja

Postupak pripreme

Nasjeckamo luk i mrkvu (papriku) na sitne komadiće. Jako je bitno da maksimalno moguće usitnimo naše povrće, jer će tada naše rolice imati bolju strukturu i lakše ćemo ih peći.

U posebnu posudu razbijemo jaja i dodamo sol. Nakon što smo ih izmiješali dodamo sitno nasjeckano povrće u jaja i još jednom sve izmiješamo da se sjedini.

Uljem namašćenim kistom premažemo teflonsku tavu, koju stavimo na peć da se dobro ugrije.

Nakon što smo sigurni da je naša tava dobro ugrijana, uzmemo određenu količinu smjese i izlijemo na tavu tako da izgleda poput tanke palačinke.

Kada vidimo da je smjesa s donje strane u tavi očvrsnula, ali je još uvijek mekana s gornje, možemo početi pažljivo rolati našu trenutnu palačinku. Zarolamo točno do pola.Korejske rolice

Zatim tu ‘polurolicu’ pomaknemo na rub tave odakle smo počeli rolati. Praznu polovicu tave iznova nauljimo ako je potrebno te nadolijemo potrebnu količinu smjese, iznova debljine palačinke.

Kad se lagano zapeklo odozdola, ponovo zarolamo i pomaknemo našu rolicu na rub tave. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo cijelu smjesu.Rolice od jaja

Nakon što smo gotovi, potrebno je pustiti da se sve 5 minuta prohladi, te zatim ju narežemo na kolutiće debljine 1.5 cm (veličine jednog zalogaja).

Za one hrabrije tu su i štapići koji daju posebnu čar ovom korejskom jelu.Rolice s povrćem i jajima

Uživajte! 🙂

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.83 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
16-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: omlet na korejski nacin, priprema jaja rece0t, Rolice,