Krafne iz pećnice – zdravi i ukusni recepti

Krafne iz pećnice

Krafne ili pokladnice su omiljena poslastica svih dobnih skupina, a posebno su popularne u vrijeme maškara. Priprema krafni inače zahtijeva pečenje u dubokom ulju, a ako želite zdraviju verziju isprobajte krafne iz pećnice bez ulja.

Nastavite čitati i saznajte kako pripremiti ukusne krafne kao iz pekare

Zdrave krafne iz pećnice

Po tradicionalnoj recepturi krafne se trebaju peći u dubokom ulju što nije uvijek zdrava opcija. Zbog toga se na jednako učinkovit način mogu ispeći u pećnici. Ukusom neće biti puno različite od običnih, a posebno su ukusne tople.

Recept za krafne domaće

Krofne iz pećnice bez ulja

Priprema krafni trajat će oko 2.5 do 3 sata. Prije pripreme je bitno da su svi sastojci na sobnoj temperaturi, posebno jaja i mlijeko. Sastojci koji će Vam trebati su:

  • 500 grama glatkog brašna,
  • 20 grama svježeg kvasca,
  • 100 mL ulja,
  • 2 žumanca,
  • 200 mL toplog mlijeka,
  • 60 grama bijelog šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • korica limuna,
  • prstohvat soli,
  • šećer u prahu,
  • marmelada ili čokolada za punjenje.

Krafne dizano tijesto

Krafne su napravljene od dizanog tijesta pa je prije svega potrebno pripremiti kvasac. To napravite na sljedeći način:

  1. Kocku svježeg kvasca razmrvite u 100 mL mlijeka,
  2. Dodajte žlicu šećera,
  3. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac uzdigne kroz 10- ak minuta.

Nakon što se kvasac aktivirao, možete umijesiti tijesto za krafne. Postupak je sljedeći:

  1. U zdjelu staviti brašno i u udubinu u sredini izlijte tekućinu s kvascem,
  2. U zdjelu ubacite šećer, vanilin šećer, sol, koricu limuna, ulje, ostatak mlijeka i žumanca,
  3. Mijesite mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele i nastavite ga mijesiti rukama,
  4. Kad ste tijesto dobro izmiješali ostavite ga na toplom mjestu sat vremena da se uzdigne.

Kad se tijesto uzdiglo podijelite ga na više dijelova i oblikujte male krugove. Krugove položite na papir za pečenje kojim ste obložili pleh.

Krafne se peku u pećnici tako da:

  1. Napunjene krafne ostaviti na toplom pola sata,
  2. Prije pečenja ih namazati s malo žumanca,
  3. Pećnicu zagrijete na 180°C i krafne peći pola sata. 

Krafne iz pećnice s jogurtom

Kad su krafne lijepo pečene, pospite ih šećerom u prahu.

Kako puniti krafne?

Krafne se mogu puniti na dva načina:

  • zarezivanje vrha krafne i uštrcavanje punjena kroz nastalu rupu,
  • punjenje krafne kroz presjek na sredini.

Idealan alat za to je šprica za punjenje krafni. Nastavak s kojim ćete najlakše napuniti krafne treba biti uzak i duguljast, a špricu možete napuniti omiljenim nadjevom.

To može biti:

  • marmelada,
  • domaći pekmez,
  • čokoladni namaz kao npr. Nutella.

Šprica za punjenje krafni

Krofne iz pećnice s jogurtom

Brze krofne s jogurtom iz pećnice lakša su i zdravija verzija ovih ukusnih slastica. Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:

  • kocka svježeg kvasca,
  • 100 mL mlijeka,
  • 70 grama šećera,
  • 2 jaja,
  • 75 grama maslaca,
  • 500 grama oštrog brašna,
  • 150 grama jogurta,
  • prstohvat soli,
  • korica limuna,
  • šećer u prahu.

Kvasac razmrvite u 100 mL mlijeka i dodajte žlicu šećera. Tu smjesu ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. 

Postupak za pripremu krofni s jogurtom je sljedeći:

  1. U zdjelu stavite brašno i otopinu kvasca,
  2. Dodajte šećer, jaja, maslac, jogurt, koricu limuna i sol,
  3. Zamijesite glatko i ljepljivo tijesto,
  4. Tijesto ostavite na toplom mjestu pola sata do 40 minuta,
  5. Tijesto razvaljajte te krojite okrugle dijelove pomoću čaše ili šalice,
  6. Krafne složite na pleh i ostavite ih na toplom mjestu oko pola sata dok se ne udvostruče,
  7. Prije pečenja krafne možete premazati žumancem ili maslacem,
  8. Pecite ih na 180°C oko pola sata. 

Nakon pečenja vruće krafne uvaljajte u šećer u prahu i napunite po želji.

Krofne – recepti za svaki dan

Ako krafne iz pećnice nisu po Vašem ukusu, možete isprobati tradicionalne recepte za krofne koje se peku u ulju. 

Recept za krafne domaće

Recept za ove domaće krafne nađen je u jednoj hrvatskoj kuharici. U njemu se nalazi i rum, koji krafnama daje poseban okus i miris. Ostali sastojci su:

  • 1 kilogram glatkog brašna,
  • 30 mL ulja,
  • 300 grama šećera,
  • 1 žličica šećera,
  • prstohvat soli,
  • dvije žličice ruma,
  • korica limuna,
  • 1 vanilin šećer,
  • 2 jaja,
  • 500 mL mlijeka,
  • kocka svježeg kvasca.

Kvasac je potrebno aktivirati u 100 mL mlijeka sa žlicom šećera. Nakon toga slijedite ove postupke:

  1. U brašno dodajte ulje, šećer, sol, rum, limunovu koricu, vanilin šećer i jaja,
  2. Polako umijesite dodajući mlijeko,
  3. Glatko tijesto ostavite na toplome mjestu da otpočine 40 minuta,
  4. Razvaljajte tijesto na debljinu jednog centimetra te čašom izrezujte krugove,
  5. Krugove poslažite na pleh i ostavite da udvostruče obujam,
  6. U loncu zagrijte oko pola litre ulja i stavljajte krugove tijesta da se ispeku,
  7. Krafne trebaju dobiti zlatnu boju, a u sredini svijetlu crtu,
  8. U vruće krafnu ubrizgajte marmeladu ili čokoladu i uvaljajte ih u šećer u prahu.

Slavonske krafne

Donosimo ukusni i domaći recept za slavonske krafne. One se tradicionalno prave s rakijom ili nekim drugim visokopostotnim alkoholom. Alkohol djeluje pozitivno na dizana tijesta tako da sprječava tijesto da povuče previše masnoće kod prženja. Rakija će pomoći i tijestu da se ravnomjerno uzdigne.

Sastojci potrebni za slavonske krafne su:

  • 500 grama glatkog brašna,
  • kocka svježeg kvasca,
  • 70 grama šećera,
  • 2 žumanca,
  • 300 mL mlijeka,
  • 1 čašica rakije ili vodke,
  • 50 mL ulja,
  • prstohvat soli,
  • vanilin šećer,
  • korica od limuna,
  • šećer u prahu.

Nakon što aktivirate kvasac u 100 mL sa žličicom šećera, umiješajte ga u ostale sastojke tako da:

  1. Stavite brašno u zdjelu i napravite rupu u sredini u koju ćete staviti otopinu kvasca,
  2. Dodate ostale sastojke: žumanca, rakiju ili votku, šećer, mlijeko, sol, koricu limuna i ulje,
  3. Pomiješate sve sastojke i umijesite tijesto koje ćete potom ostaviti na toplom mjestu 30 – 45 minuta,
  4. Nakon što se tijesto udvostručilo, od njega iskrojite krafne čašom ili šalicom na debljinu 1 centimetra,
  5. Krafne položite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih na toplom mjestu dok se ne uzdignu,
  6. U dubljem loncu zagrijte oko pola litre ulja i pecite krafne s gornjom stranom prema dolje.

Nakon pečenja ocijedite krafne na upijajućem papiru i pospite ih šećerom u prahu. Domaći pekmez je idealan nadjev za slavonske krafne koje treba puniti dok su vrele.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krafne iz pećnice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Krafne iz pećnice – zdravi i ukusni recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.