Kruh od heljde – dobrobiti i recepti

kruh_od_heljde

Heljda je biljka nalik riži po zrnu i načinu korištenju, ali mnogo bogatija bjelančevinama i hranjivim tvarima od klasičnih žitarica. Za razliku od pšeničnog brašna, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za ljude koji se bore s celijakijom. Osim toga, bogata je vlaknima zbog čega pomaže probavi, sadrži proteine sa svih 9 esencijalnih aminokiselina, bogata je kalcijem, željezom, vitaminima B i E, magnezijem, manganom i cinkom.

Heljda pomaže regulirati količinu šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje krvni tlak i kolesterol, a s obzirom na to da je vrlo niskokalorična, izvrsna je za osobe koje se trude održati ili smanjiti tjelesnu težinu.

heljda

Heljdino brašno koristi se u pripremi raznih peciva, kolača, palačinki, pita, a najpoznatiji je kruh od heljde. U dućanima se pod nazivom heljdinog kruha često prodaju proizvodi koji sadrže tek 40 posto heljdinog brašna, a ostalo je nadomješteno pšeničnim, kukuruznim ili raženim brašnom.

Kako biste imali potpunu kontrolu nad namirnicama koje konzumirate, isprobajte jedan od sljedećih recepata za kruh od heljde.

Jednostavan kruh od heljde

Sastojci:

  • 500 g heljdinog brašna
  • 400 ml vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • žlica soli
  • tri žlice maslinovog ulja

Priprema:

U većoj zdjeli dobro izmiješajte brašno, kvasac i sol, a na kraju dodajte i umiješajte maslinovo ulje. Postupno dodajte vodu i mijesite u tijesto dok ne dobijete jednoličnu teksturu. Smjesa treba biti gusta, ali lagano kliziti sa žlice.

Smjesu izlijte u nauljenu posudu za pečenje, prekrijte folijom i ostavite tijesto sat vremena kako bi se diglo.

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva i na toj temperaturi pecite kruh 10-ak minuta. Zatim smanjite na 200 stupnjeva i pecite još 30-ak minuta, dok se kruh ne počne odvajati od stijenki posude za pečenje.

Imajte na umu da heljda ima jak, pomalo zemljast okus koji je neobičan onima naviklima na pšenično brašno. Ako Vam se to ne svidi, možete ga zasladiti dodavanjem žlice šećera u smjesu, a ako želite zdraviju opciju, dodajte grožđice ili kruh glazirajte medom. Za poseban okus i hranjive tvari dodajte chia sjemenke u tijesto.

kruh od heljde

Beskvasni kruh od heljde

Sastojci:

  • 300 g heljdinog brašna
  • 300 g integralnog brašna
  • 100 g raženog brašna
  • 800 ml vode
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 30 ml maslinovog ulja
  • žličica soli
  • žličica šećera

Priprema:

Heljdino, integralno i raženo brašno izmiješajte u jednoj zdjeli. Zatim dobro umiješajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i šećere, te na kraju i maslinovo ulje. Vodu dodajte postupno, ako nije potrebno, ne morate uliti sve. Važno je da smjesa bude gusta i jednolična.

Tijesto ostavite odstajati preko noći. Ujutro tijesto premjestite u prethodno nauljenu posudu za pečenje i pecite 45 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.82 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: heljdin hljeb, kruh od raži i heljde, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kruh od heljde – dobrobiti i recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Promasaj! Danas sam ispekla kruh po receptu (cak sam dodala nesto visee vode jer je po mjeri bio presuh), no svejedno je suh, prhak i mrvi se (nedostaje mu nesto za povezivanje). Inace, okus je dobar. Izgleda da bi trebalo preispitati kolicinu vode a mozda i jos neka promjena.