Kukuruzna zlevanka s jabukama

Zlevanka s jabukama

Zlevanka je tradicionalni desert kontinentalne Hrvatske. Priprema se i kao slatka i kao slana, od jednostavnih sastojaka koje se nekada moglo naći u pretežno svakom kućanstvu. Osim s kukuruznom krupicom priprema se i od pšeničnog brašna, pšenične krupice ili kombiniranjem više brašna.

Osim u osnovnoj varijanti imamo zlevanku s dodatkom vrhnja, džema, jabuka, maka i slično. U mojoj veganskoj varijanti također je naglasak na jednostavnost i poprilično uobičajene namirnice. Jaja su zamijenjena narančastim batatom kojeg prethodno nije potrebno pretvoriti u pire već ćemo ga sirovog blendati zajedno s ostalim tekućim sastojcima.

Što se slatkoće tiče, ja sam koristila javorov sirup, ali slobodni ste koristiti šećer ili sirup po vašem izboru, ali vodite računa o pretvorbi, a što se tekućine tiče, osim spomenutog veganskog jogurta koristila sam i napravljeni sok od jabuke. Točnije, ostatke jabuka – koru izblendala sam s mineralnom vodom i procijedila. Slobodni ste koristiti kupovni sok od jabuke, ali šteta je ne iskoristiti maksimalno sve sastojke. Više detalja o samoj proceduri u nastavku, a navedeni sastojci su dostatni za kalup dimenzija 40 x 35 cm.

Zlevanka sa zelenim jabukama
Foto: Mare

Sastojci

  • 300 g kukuruzne krupice (za palentu) ili kukuruznog oštrog brašna,
  • 270 g pšeničnog oštrog brašna,
  • 150 g narančastog batata,
  • 200 ml javorovog sirupa (ili neki zaslađivač po želji),
  • 300 ml suncokretovog ulja,
  • 500 ml veganskog jogurta,
  • 350 ml mineralne gazirane vode,
  • 20 g praška za pecivo,
  • 800 g jabuka,
  • cimet po želji.
Zlevanka s jabukama
Foto: Mare

Priprema

  1. Promiješajte u većoj zdjeli kukuruznu krupicu, oštro pšenično brašno i prašak za pečenje.
  2. Jabuke ogulite i naribajte te posipajte cimetom. Koru jabuke izblendajte zajedno s mineralnom vodom i zatim ocijedite da dobijete čistu tekućinu nalik gaziranom soku od jabuka.
  3. Izblendajte sirovi batat zajedno s jogurtom, odvojite pola smjese i maknite sa strane, a u preostalu polovicu dodajte ulje, javorov sirup i dobiveni sok od jabuka. Sve dobro promiješajte i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
  4. Promiješajte dobro i izlijte u kalup obložen papirom i po vrhu rasporedite naribane jabuke.
  5. Pecite 20-ak minuta na 180°C zatim izvadite i prelijte preostalom smjesom od jogurta i batata. Vratite u pećnicu još 20-ak minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića. Zlevanka je pečena kada je izvađeni štapić potpuno suh.
  6. Tijekom serviranja po želji posipajte šećerom u prahu.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kukuruzna zlevanka s jabukama

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Dobro veče..recept za Zlevanku je super..ali ja bih naglasilacda se umjesto javorovog slada, ne koristi bijeli šećer zbog sadrzaja clora, već samo smeđi šećer koji sam prethodno provjerila jednpstavnim testom da nije obojan..za pecilni prašak nebi odabrala kemijskog porjekla već samp prirodan..umjesto mineralne vode,odabrala bih ozoniranu vodu koja je prethodno filtrirana..umjesto suncokretovog ulja, odabrala bih kukuruzno..za posipavanje također bi samljela smeđi šećer…inače, u periodu kad nisam smjela jesti jaja, pripremala sam sličan kolač od mrkve…zelim Vam da Vas nikad ne napusti mašta i veselje u kreiranju vlastitih recepata..N K.u

    • Zahvaljujem vam na dobrim željama i jednako uzvraćam. 🙂
      Svako dobro.