Kvinoja recept – kako skuhati savršenu kvinoju i tri recepta u kojima ćete uživati

kvinoja

Kvinoja ili quinoa je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom. Najdostupnija vrsta kod nas je ona žute boje, no postoje i druge. Ona je bogataproteinima,vlaknima, vitaminima i mineralima, a za razliku od drugih pravih žitarica sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Ne sadrži gluten. To je čini izvrsnom namirnicom za sve koji boluju od celijakije. Među njezine brojne blagotvorne učinke na zdravlje ubraja se prevencija bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa. Osim što je zdrava, ona je i vrlo ukusna. Dobro se slaže s različitim . namirnicama, a na vama je da pronađete svoje omiljene kombinacije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prije no što vam predložimo neke od njih, otkrivamo vam kako skuhati savršenu kvinoju.

Kako skuhati savršenu kvinoju?

Sastojci:

  • sirova kvinoja (kada se skuha, njezina će se količina utrostručiti),
  • dvostruko više vode no suhe, sirove kvinoje te
  • četvrtina žlice soli na čašu kvinoje.

Najprije isperite kvinoju. Ulijte je u mrežasto cjedilo i ispirite pod tekućom vodom barem 30 sekundi. Zatim je dobro ocijedite. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki kvinoje.

Nakon toga pomiješajte kvinoju i vodu u loncu za pirjanje. Pričekajte dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10 do 20 minuta, ovisno o količini. Postupno smanjujte plamen na kojem se kuha.

Zatim maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da tako odstoji barem 5 minuta. To je tajni korak koji će je učiniti savršenom. Začinite po želji. Ostaci ovako skuhane i ohlađene kvinoje mogu stajati u hladnjaku 4 do 5 dana.

Tri recepta s kvinojom

Juha od kvinoje i sezonskog povrća

juha-od-kvinoje

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 1 srednja žuta ili bijela glavica nasjeckanog luka,
  • 3 oguljene i nasjeckane mrkve,
  • 2 stabljike celera,
  • 1 do 2 šalice nasjeckanog sezonskog povrće, kao što su tikvice, paprike, slatki krumpir i bundeva,
  • 6 češnja češnjaka, prešanog ili mljevenog,
  • ½ žličice sušene majčine dušice,
  • 1 limenka nasjeckane procijeđene rajčice,
  • 1 šalica ocijeđene kvinoje,
  • 4 šalice povrtnog temeljca,
  • 2 šalice vode,
  • 1 žličica soli,
  • 2 lista lovora,
  • malo crvene paprike,
  • svježe mljeveni crni papar,
  • 1 limenka graha ili slanutka,
  • 1 šalica ili više nasjeckanog kelja ili raštike,
  • 1 žličica soka od limuna.

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer, sezonsko povrće i sol. Kuhajte i često miješajte sve dok luk ne omekša, 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak i majčinu dušicu. Kuhajte sve dok ne zamirišu (približno jednu minutu).

Ulijte limenku ocijeđene rajčice i kuhajte još nekoliko minuta uz redovito miješanje.Nakon toga ulijte kvinoju, temeljac i vodu. Dodajte soli, lovor, malo crvene paprike i papra. Pojačajte vatru i čekajte da mješavina zakuha. Zatim djelomično pokrijte lonac i smanjite na laganu vatru.

Tako kuhajte 25 minuta, a nakon toga dodajte još grah i preostalo zeleno povrće. Nakon 5 minuta maknite lonac s vatre, iz smjese izvadite lovorovo lišće i umiješajte jednu žlicu limuna. Jednostavno i ukusno.

Burger od kvinoje i slanutka

burger-od-kvinoje-i-slanutka

Sastojci:

  • pola šalice kvinoje,
  • 1 šalica povrtnog temeljca,
  • 2 male kriške kruha od cjelovitog zrna,
  • 1 limenka slanutka,
  • 1 veliko jaje,
  • 1 žličica kumina,
  • 1 mala crvena papričica,
  • sol i svježi crni papar,
  • 1 žlica biljnog ulja.

Zakuhajte kvinoju i temeljac na srednje jakoj vatri. Pokrijte, smanjite plamen i kuhajte dok kvinoja ne upije temeljac. Neka se lagano ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, kumin, papričice, sol i papar.

Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Uvaljajte ih u ulje i ispecite na tavi dok ne poprime zlaćanu boju, oko 4 minute po strani. Burgere poslužite kao i one obične, u pecivu i uz svježe povrće.

Slane palačinke od kvinoje

palacinke-od-kvinoje

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalica vode,
  • 3/4 šalice ocijeđene kvinoje,
  • 2 češnja mljevenog češnjaka,
  • 1/4 žličica soli,
  • 2 velika bjelanjka,
  • 1/2 šalica svježe naribanog parmezana,
  • 1/2 žličice sušenog bosiljka,
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra,
  • 4 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 6 šalica mladog špinata.

Neka voda u tavi zavrije. Dodajte kvinoju, češnjak i sol. Kuhajte pokriveno 10 minuta. Otkrijte i kuhajte još 2 minute. Prebacite smjesu u veliku zdjelu i pustite da se ohladi. Pomiješajte kvinoju s bjelanjkom, parmezanom, bosiljkom i paprom.

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Napravite četiri palačinke od smjese. Pecite ih 5 minuta. Poslužite na špinatu, sa salsom ili uz salatu od kvinoje i graha za koju recept možete naći na linku.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.25 / 5   12
Facebooktwitterpinterestmail
19-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kvinoja, kvinoja recepti, kvinoja kuhanje, kako skuhati kvinoju, recepti sa kvinojom, kvinoja priprema, quinoa priprema, KOZICE S QUIOJOM, recepti s kvinojom, quinoa recept,