Kvinoja recept – kako skuhati savršenu kvinoju i tri recepta u kojima ćete uživati

kvinoja

Kvinoja ili quinoa je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom. Najdostupnija vrsta kod nas je ona žute boje, no postoje i druge. Ona je bogataproteinima,vlaknima, vitaminima i mineralima, a za razliku od drugih pravih žitarica sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Ne sadrži gluten. To je čini izvrsnom namirnicom za sve koji boluju od celijakije. Među njezine brojne blagotvorne učinke na zdravlje ubraja se prevencija bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa. Osim što je zdrava, ona je i vrlo ukusna. Dobro se slaže s različitim . namirnicama, a na vama je da pronađete svoje omiljene kombinacije.

Prije no što vam predložimo neke od njih, otkrivamo vam kako skuhati savršenu kvinoju.

Kako skuhati savršenu kvinoju?

Sastojci:

  • sirova kvinoja (kada se skuha, njezina će se količina utrostručiti),
  • dvostruko više vode no suhe, sirove kvinoje te
  • četvrtina žlice soli na čašu kvinoje.

Najprije isperite kvinoju. Ulijte je u mrežasto cjedilo i ispirite pod tekućom vodom barem 30 sekundi. Zatim je dobro ocijedite. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki kvinoje.

Nakon toga pomiješajte kvinoju i vodu u loncu za pirjanje. Pričekajte dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10 do 20 minuta, ovisno o količini. Postupno smanjujte plamen na kojem se kuha.

Zatim maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da tako odstoji barem 5 minuta. To je tajni korak koji će je učiniti savršenom. Začinite po želji. Ostaci ovako skuhane i ohlađene kvinoje mogu stajati u hladnjaku 4 do 5 dana.

Tri recepta s kvinojom

Juha od kvinoje i sezonskog povrća

juha-od-kvinoje

Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 1 srednja žuta ili bijela glavica nasjeckanog luka,
  • 3 oguljene i nasjeckane mrkve,
  • 2 stabljike celera,
  • 1 do 2 šalice nasjeckanog sezonskog povrće, kao što su tikvice, paprike, slatki krumpir i bundeva,
  • 6 češnja češnjaka, prešanog ili mljevenog,
  • ½ žličice sušene majčine dušice,
  • 1 limenka nasjeckane procijeđene rajčice,
  • 1 šalica ocijeđene kvinoje,
  • 4 šalice povrtnog temeljca,
  • 2 šalice vode,
  • 1 žličica soli,
  • 2 lista lovora,
  • malo crvene paprike,
  • svježe mljeveni crni papar,
  • 1 limenka graha ili slanutka,
  • 1 šalica ili više nasjeckanog kelja ili raštike,
  • 1 žličica soka od limuna.

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer, sezonsko povrće i sol. Kuhajte i često miješajte sve dok luk ne omekša, 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak i majčinu dušicu. Kuhajte sve dok ne zamirišu (približno jednu minutu).

Ulijte limenku ocijeđene rajčice i kuhajte još nekoliko minuta uz redovito miješanje.Nakon toga ulijte kvinoju, temeljac i vodu. Dodajte soli, lovor, malo crvene paprike i papra. Pojačajte vatru i čekajte da mješavina zakuha. Zatim djelomično pokrijte lonac i smanjite na laganu vatru.

Tako kuhajte 25 minuta, a nakon toga dodajte još grah i preostalo zeleno povrće. Nakon 5 minuta maknite lonac s vatre, iz smjese izvadite lovorovo lišće i umiješajte jednu žlicu limuna. Jednostavno i ukusno.

Burger od kvinoje i slanutka

burger-od-kvinoje-i-slanutka

Sastojci:

  • pola šalice kvinoje,
  • 1 šalica povrtnog temeljca,
  • 2 male kriške kruha od cjelovitog zrna,
  • 1 limenka slanutka,
  • 1 veliko jaje,
  • 1 žličica kumina,
  • 1 mala crvena papričica,
  • sol i svježi crni papar,
  • 1 žlica biljnog ulja.

Zakuhajte kvinoju i temeljac na srednje jakoj vatri. Pokrijte, smanjite plamen i kuhajte dok kvinoja ne upije temeljac. Neka se lagano ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, kumin, papričice, sol i papar.

Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Uvaljajte ih u ulje i ispecite na tavi dok ne poprime zlaćanu boju, oko 4 minute po strani. Burgere poslužite kao i one obične, u pecivu i uz svježe povrće.

Slane palačinke od kvinoje

palacinke-od-kvinoje

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalica vode,
  • 3/4 šalice ocijeđene kvinoje,
  • 2 češnja mljevenog češnjaka,
  • 1/4 žličica soli,
  • 2 velika bjelanjka,
  • 1/2 šalica svježe naribanog parmezana,
  • 1/2 žličice sušenog bosiljka,
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra,
  • 4 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 6 šalica mladog špinata.

Neka voda u tavi zavrije. Dodajte kvinoju, češnjak i sol. Kuhajte pokriveno 10 minuta. Otkrijte i kuhajte još 2 minute. Prebacite smjesu u veliku zdjelu i pustite da se ohladi. Pomiješajte kvinoju s bjelanjkom, parmezanom, bosiljkom i paprom.

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Napravite četiri palačinke od smjese. Pecite ih 5 minuta. Poslužite na špinatu, sa salsom ili uz salatu od kvinoje i graha za koju recept možete naći na linku.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.17 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
19-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kvinoja, kvinoja recepti, kvinoja kuhanje, kako skuhati kvinoju, recepti sa kvinojom, kvinoja priprema, quinoa priprema, KOZICE S QUIOJOM, recepti s kvinojom, quinoa recept,