Lagani ljetni kolač od maka, limuna i kokosa

Kolač od maka limuna i kokosa

Kombinacija sastojaka ovog kolača čini ga idealnim za ljeto. Biskvit je lagan, aromatičan i sočan. Sprema se jako brzo, trebat će vam svega 15-ak minuta za pripremu, a ne treba vam ni mikser. Peče se 35 do 40 minuta i za to vrijeme vam cijela kuhinja miriše po limunu i kokosu.

Količine iz recepta dostatne su za maleni, uski kalup dimenzija 30x11x7 cm. Ako možete koristite nešpricane limune jer je za ovaj kolač osim soka potrebna i korica limuna.

Umjesto jaja koristila sam chia sjemenke koje su kratko odstojale u kokosovom mlijeku pa tako nabubrene odlično povežu kolač, a ne osjetite ih dok jedete kolač.

Kolač od maka kokosa i limuna
Foto: Mare

Napravila sam dvije vrste preljeva, jednu s kokosom, a drugu pomalo zaigranu crtajući cvjetove maka po površini kolača. Na vama je da si odaberete što vam više paše, a kolač je odličan i bez ikakvog preljeva.

Kolač od limuna maka i kokosa
Foto: Mare

Da se moram odlučiti za najbolju verziju, izbor bi pao na tanku koricu s kokosom. Osim ekstra kokos doživljaja u okusu ta korica daje i jednu pomalo hrskavu teksturu po samom vrhu kolača što čini odličan kontrast nježnom biskvitu.

Sastojci

Za biskvit:

  • 180 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 20 g kokosovih mrvica,
  • 15 g maka,
  • 15 g chia sjemenki,
  • 2 nešpricana limuna (sok i korica),
  • 200 ml kokosovog mlijeka (rijetko, u tetrapaku),
  • 90 ml kokosovog maslaca (otopljenog na sobnoj temperaturi),
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 150 g šećera,
  • 1 limunov šećer,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • ½ žličice soda bikarbone,
  • ½ žličice soli.

Za premaz:

  • 2 žlice šećera u prahu
  • ½ limuna, sok i korica
  • 1 žlica kokosovih mrvica

Priprema

  1. Naribajte koricu limuna i ocijedite sok.
  2. Chia sjemenke potopite u kokosovom mlijeku u kojeg ste dodali ekstrakt vanilije i sok limuna. Ostavite 10 do 15-ak minuta da nabubri.
  3. Za to vrijeme prosijajte brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju te umiješajte kokosove mrvice, limunovu koricu i mak.
  4. U otopljeni kokosov maslac umiješajte limunov šećer i običan šećer.
  5. Kad su chia sjemenke nabubrile dodajte u njih mješavinu otopljenog maslaca i šećera. Dobro promiješajte i ulijte u posudu u kojoj se nalazi brašno s ostalim sastojcima. Kratko i dobro pjenjačom promiješajte i ulijte u kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite 35 do 40 minuta na 180°C. Vrijeme pečenja, a i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite. Provjerite da li je kolač pečen koristeći drveni štapić za ražnjić ili čačkalicu. Bocnite kolač i kad izvučete površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
  7. Premaz pripremite tako da pomiješate limunov sok i šećer u prahu pa s njime premažete površinu kolača čim ga izvadite iz pećnice. Zatim po tome posipate kokosove mrvice i koricu limuna. To će stvoriti tanku i hrskavu koricu od kokosa.
  8. Ako želite pristupiti ukrašavanju kolača na pomalo artistički način, pripremite premaz za kolač u većoj količini. Primjerice na 100 g šećera u prahu, dodajte 2 žlice limunovog soka i time prelijte kolač, ali tek kad je hladan. Kad se preljev stvrdne dobit ćete bijelu čistu površinu po kojoj možete iscrtati crvene makove koristeći prehrambenu boju i za sredinu maka malo sjemenki maka.

*napomena: Iako ga možete jesti odmah, kolač će biti još ukusniji kada odstoji malo u hladnjaku.

U slasti!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
18-06-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kolac od limuna i maka, kolac od maka i kokosa,