Lagani ljetni kolač od maka, limuna i kokosa

Kolač od maka limuna i kokosa

Kombinacija sastojaka ovog kolača čini ga idealnim za ljeto. Biskvit je lagan, aromatičan i sočan. Sprema se jako brzo, trebat će vam svega 15-ak minuta za pripremu, a ne treba vam ni mikser. Peče se 35 do 40 minuta i za to vrijeme vam cijela kuhinja miriše po limunu i kokosu.

Količine iz recepta dostatne su za maleni, uski kalup dimenzija 30x11x7 cm. Ako možete koristite nešpricane limune jer je za ovaj kolač osim soka potrebna i korica limuna.

Umjesto jaja koristila sam chia sjemenke koje su kratko odstojale u kokosovom mlijeku pa tako nabubrene odlično povežu kolač, a ne osjetite ih dok jedete kolač.

Kolač od maka kokosa i limuna
Foto: Mare

Napravila sam dvije vrste preljeva, jednu s kokosom, a drugu pomalo zaigranu crtajući cvjetove maka po površini kolača. Na vama je da si odaberete što vam više paše, a kolač je odličan i bez ikakvog preljeva.

Kolač od limuna maka i kokosa
Foto: Mare

Da se moram odlučiti za najbolju verziju, izbor bi pao na tanku koricu s kokosom. Osim ekstra kokos doživljaja u okusu ta korica daje i jednu pomalo hrskavu teksturu po samom vrhu kolača što čini odličan kontrast nježnom biskvitu.

Sastojci

Za biskvit:

  • 180 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 20 g kokosovih mrvica,
  • 15 g maka,
  • 15 g chia sjemenki,
  • 2 nešpricana limuna (sok i korica),
  • 200 ml kokosovog mlijeka (rijetko, u tetrapaku),
  • 90 ml kokosovog maslaca (otopljenog na sobnoj temperaturi),
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 150 g šećera,
  • 1 limunov šećer,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • ½ žličice soda bikarbone,
  • ½ žličice soli.

Za premaz:

  • 2 žlice šećera u prahu
  • ½ limuna, sok i korica
  • 1 žlica kokosovih mrvica

Priprema

  1. Naribajte koricu limuna i ocijedite sok.
  2. Chia sjemenke potopite u kokosovom mlijeku u kojeg ste dodali ekstrakt vanilije i sok limuna. Ostavite 10 do 15-ak minuta da nabubri.
  3. Za to vrijeme prosijajte brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju te umiješajte kokosove mrvice, limunovu koricu i mak.
  4. U otopljeni kokosov maslac umiješajte limunov šećer i običan šećer.
  5. Kad su chia sjemenke nabubrile dodajte u njih mješavinu otopljenog maslaca i šećera. Dobro promiješajte i ulijte u posudu u kojoj se nalazi brašno s ostalim sastojcima. Kratko i dobro pjenjačom promiješajte i ulijte u kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite 35 do 40 minuta na 180°C. Vrijeme pečenja, a i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite. Provjerite da li je kolač pečen koristeći drveni štapić za ražnjić ili čačkalicu. Bocnite kolač i kad izvučete površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
  7. Premaz pripremite tako da pomiješate limunov sok i šećer u prahu pa s njime premažete površinu kolača čim ga izvadite iz pećnice. Zatim po tome posipate kokosove mrvice i koricu limuna. To će stvoriti tanku i hrskavu koricu od kokosa.
  8. Ako želite pristupiti ukrašavanju kolača na pomalo artistički način, pripremite premaz za kolač u većoj količini. Primjerice na 100 g šećera u prahu, dodajte 2 žlice limunovog soka i time prelijte kolač, ali tek kad je hladan. Kad se preljev stvrdne dobit ćete bijelu čistu površinu po kojoj možete iscrtati crvene makove koristeći prehrambenu boju i za sredinu maka malo sjemenki maka.

*napomena: Iako ga možete jesti odmah, kolač će biti još ukusniji kada odstoji malo u hladnjaku.

U slasti!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Lagani ljetni kolač od maka, limuna i kokosa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.