Lanene sjemenke za probavu i kao izvor Omega-3 masti

lanene-sjemenke
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bez pretjerivanja se lanene sjemenke smatraju čudotvornom i nutrijentima izuzetno bogatom hranom. Razloga je nekoliko, a glavni je da u količini od jedne žlice sjemenki nalazimo čak 1.8 grama Omega-3 masnih kiselina.

Uz Omega-3 masti, sjemenke lana sadrže lutein, tiamin, riboflavin te minerale i vlakna.

Tko treba uzimati lanene sjemenke?

Oni koji ne unose dovoljno Omega-3 masti u redovnoj prehrani

Oni koji ne jedu ribu i ostale životinjske ili biljne izvore nezasičenih masnih kiselina mogu lanenim sjemenkama ili lanenim uljem nadoknadidi evenutalni manjak. Dnevno se mogu uzimati dvije žlice sjemenki ili jedna žlica ulja.

Osobe s probavnim problemima

Lanene sjemenke sadrže nekoliko vrsti vlakana i mogu riješiti mnoge probavne probleme poput zatvora i neredovite stolice. Neka vlakna koja se nalaze u lanenim sjemenkama imaju svojstvo čistača crijeva pa nerijetko doktori i nutricionisti predlažu uzimanje lanenih sjemenki na dnevnoj bazi kako bi se potaknula probava i otklonila opstipacija.

Kako i koliko konzumirati sjemenke lana i laneno ulje?

Lan možete konzumirati u sjemenkama ili u ulju.

Laneno ulje naći ćete u dućanima zdrave prehrane. Laneno ulje nema baš neki fini okus, ali je jako hranjivo i zato se preporučuje dodavati ga u doručak- muzli, zobena kaša, ječmena kaša…

Dovoljno je dodati jednu čajnu žličicu lanenog ulja.

Lanene sjemenke

Njih također preporučujemo dodavati u doručak. One se puno bolje probavljaju i veća je iskoristivost ako ih se izmiksa tako da se sjemenke otvore. Dobro je i kod pripreme stavi ih u kipuću vodu da omekšaju. Moj recept za super doručak s lanenim sjemenkama je sljedeći:

  • U posudu stavim zobene pahuljice i lanene sjemenke te ih sve polijem kipućom vodom. Nakon par minuta dodajem u to narezano voće (jabuka, kiwi, ananas, bilo koje…) i malo meda.
Lanene sjemenke usitnite u mikseru kako bi se lakše konzumirale.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.24 / 5   21
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: zdravi doručak, zdrav doručak, lanene sjemenke, zdrav dorucak recepti, sjemenke lana, lan sjemenke, lanene sjemenke recepti, ječmena kaša za doručak, lanene sjemenke priprema, sjemenke lana priprema,