LCHF kruh – zdravi recepti za kruh sa smanjenim udjelom ugljikohidrata

LCHF kruh

LCHF ili “low carb high fat” dijeta podrazumijeva veći udio masti u prehrani, a mali udio ugljikohidrata. To nije razlog da u potpunosti izbjegavate kruh, već ga možete pripremiti na drukčiji način. LCHF kruh se ne radi od tradicionalnih sastojaka kao što su pšenično brašno ili žitarice s visokim udjelom ugljikohidrata

Pročitajte članak do kraja i saznajte kakve ukusne i zdrave recepte za LCHF kruh donosimo!

LCHF dijeta

LCHF dijeta je način prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, a većim udjelom masti. Pogodna je za:

  • dijabetičare koji pate od dijabetesa tipa 2,
  • ljude koje žele promijeniti način prehrane,
  • ljude koji žele izgubiti na tjelesnoj masi.

Osnovna načela LCHF dijete su:

  • konzumiranje više masti koje dugoročno daju više energije,
  • prirodno prestajanje prehranjivanja kad se osjećate sitima,
  • brže i učinkovitije sagorijevanje nakupljenih masti u tijelu,
  • razbijanje ovisnosti o šećeru i ugljikohidratima.

Više o LCHF dijeti pročitajte ovdje

Kruh bez ugljikohidrata – recept

LCHF dijeta predlaže smanjeni udio ugljikohidrata u prehrani, što znači da tradicionalna hrana poput tjestenine i kruha u većini slučajeva ne dolazi u obzir. Konzumiranje kruha otpušta veće količine glukoze u krv što rezultira izlučivanjem inzulina. Stoga je LCHF dijeta dobra za dijabetičare i ljude koji žele izgubiti na masi.

Ljudi koji započnu LCHF dijetu prvo kažu da im se najteže bilo odreći kruha. Ipak, biti na takvoj dijeti ne znači da se kruha u potpunosti morate odreći, već ga možete pripraviti od drukčijih sastojaka. Donosimo recepte za:

  • LCHF kruh bez brašna i jaja,
  • LCHF kruh i peciva,
  • LCHF kruh od kokosovog, bademovog i lanenog brašna,
  • LCHF kruh sa sirom.
  • LCHF kruh s orasima.

Kruh bez brašna i jaja

U slučaju da ne smijete jesti gluten, možete isprobati LCHF kruh bez brašna. Ovaj recept ne sadrži ni jaja pa ga možete jesti ako patite od povišene koncentracije lošeg kolesterola u krvi.

Jedan od sastojaka u ovom receptu je psyllium praha to je zapravo smjesa samljevenih sjemenki indijskog trputca. Ona služi kao izvor vlakana i pravljenje kruha i peciva jer na sebe veže vodu i povećava volumen do 15 puta. Može se kupiti u bio&bio trgovinama po cijeni od 45 kuna za 200 grama. 

Sastojci za LCHF kruh bez brašna i jaja su:

  • 70 grama psyllium praha,
  • 250 mL vode,
  • 85 grama bademovog brašna,
  • 45 grama kokosovog brašna,
  • pola žličice sode bikarbone,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • pola žličice soli,
  • 110 grama maslaca,
  • 3 jušne žlice ulja. 

Postupak pripreme je sljedeći:

  1. Zagrijte vodu do vrenja i pomiješajte je sa psyllium prahom dok se ne stvori gel. 
  2. U taj gel umiješajte sve suhe sastojke, izmiješajte te dodajte otopljeni maslac i ulje. 
  3. Smjesu za kruh izlijte u kalup za kruh i pecite 40 – 50 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.
  4. Kruh je gotov kad mu gornja površina posmeđi. Tada ga izvadite iz kalupa i ohladite. 

Ovako pripremljen veganski kruh bez glutena sadrži samo 158 kalorija. Možete ga čuvati u hladnjaku do tjedan dana, ili zamrznuti ako ga planirate jesti duže vremena. 

Kruh bez brašna i jaja

LCHF kruh od kokosovog brašna

Kokosovo i bademovo brašno su dobra zamjena za pšenično ili kukuruzno brašno koja sadrže visoku razinu ugljikohidrataLCHF kruh od kokosovog i bademovog brašna pripremite od sljedećih sastojaka:

  • 125 grama bademovog brašna,
  • 100 grama kokosovog brašna,
  • 40 grama sezamovih sjemenki,
  • 60 grama lanenih sjemenki,
  • 30 grama psyllium praška,
  • 1 prašak za pecivo,
  • pola žličice soli,
  • 3 jaja,
  • 100 grama svježeg kremastog sira,
  • 60 mililitara otopljenog maslaca,
  • 100 mililitara vrhnja za kuhanje.

LCHF kruh od bademovog brašna pripremite po ovoj recepturi:

  1. Sve suhe sastojke dobro izmiješajte u velikoj zdjeli, a sve jaja, sir, maslac i vrhnje izmiješajte u drugoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. U zdjelu s kremastim sastojcima polako usipajte suhu smjesu sastojaka i miješajte. Kad dobijete glatku smjesu izlijte je u kalup ili protvan za kruh koji ste obložili papirom za pečenje i namastili.
  3. Kruh pecite oko 45 minuta u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Gotov je kada u njega ubodete čačkalicu, a ona ostane čista. 
  4. Kruh ohladite izvan kalupa kako ne bi ostao vlažan i mecav. 

Ovako pripremljen LCHF kruh možete čuvati u hladnjaku i jesti za doručak kao tost. 

Kruh od lanenog brašna

Lanene sjemenke su odlične za probavu jer sadrže visoki udio vlakana, a vlakna su prebiotička hrana dobrim bakterijama u crijevima. Također, ovaj kruh ne sadrži gluten i sadrži mali udio ugljikohidrata. Pripremite ga od:

  • 320 grama samljevenih lanenih sjemenki ili lanenog brašna,
  • 5 jaja (5 bjelanjaka i 3 žumanjka),
  • 5 žlica maslinovog ulja,
  • 1 žličice soli,
  • 1 žlice praška za pecivo,
  • 125 ml vode,
  • 2 žlice jabučnog octa. 

Zdravi LCHF kruh napravite na sljedeći način:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte laneno brašno, maslinovo ulje, prašak za pecivo i sol. 
  2. U smjesu suhih sastojaka dodajte žumanjke, jabučni ocat i vodu. U tu smjesu lagano ubacujte snijeg od bjelanjaka i polako miješajte pritom pazeći da ih ne razbijete. 
  3. Smjesu za kruh ulijte u nauljeni kalup i pecite pola sata na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih. 

Kruh uvijek možete začiniti sezamom ili u smjesu umiješati začine poput origana ili korijandera. LCHF možete upotpuniti maslinama ili cherry rajčicama. 

Kruh od lanenog brašna

LCHF kruh sa sirom

Mekani i mirisni LCHF kruh ćete dobiti ako ga pripravite s kremastim sirom. Tako ćete i upotpuniti potrebu za masnoćom, posebno ako iskoristite punomasni svježi sir. Trebat ćete:

  • 200 grama lanenih sjemenki,
  • 100 grama oraha,
  • 50 grama sezamovih sjemenki,
  • 1 jušnu žlicu psyllium praha,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • prstohvat soli,
  • 6 jaja,
  • 250 grama svježeg sira,
  • 50 grama omekšanog maslaca,
  • 1 decilitar vrhnja za kuhanje. 

LCHF kruh s orasima pripremite na sljedeći način:

  1. Orahe i lanene sjemenke izmeljite u blenderu, a zatim ih pomiješajte sa psyllium prahom, praškom za pecivo, solju i sezamovim sjemenkama. 
  2. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, maslac, vrhnje za kuhanje i svježi sir. Dvije smjese polako sjedinite i dobro izmiješajte. 
  3. Smjesu za kruh izlijte u kalup ili protvan te pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva Celzijevih, dok ne potamni, a sredina bude pečena. 

Kruh izvadite iz kalupa te ga ohladite. Kruh možete čuvati u hladnjaku par dana, a za duže vremena ga možete zamrznuti.

Zdravi kruh

LCHF kruh – gdje kupiti?

LCHF kruh i ostale proizvode bez visokog udjela ugljikohidrata ili glutena možete kupiti u trgovinama zdravom prehranom. Pripazite na sastav, sadrže li puno umjetnih sladila ili čak i šećer. Obratite pozornost na rok trajanja ako kruh sadrži sastojke poput jaja ili sira. 

Nekad se više isplati priprema LCHF kruha kod kuće jer ćete za 250 grama takvog kruha izdvojiti i do 27 kuna. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
27-03-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: lchf kruh, lchf recepti, keto kruh, lshf kruh, lhcd hruh, lchf sarma recept, lchf recepti za kruh, lchf kruh za djecu, LCHF kruh iz pekača, recept za zdravi kruhrecept za kruh od kokosovog brasna,