Leća – dobrobit, vrste, recept

zelena_smeda_i_crvena_leca

U posljednje vrijeme javio se pravi “bum” sa zdravom prehranom. Jedna on najpoznatijih namirnica svakako je leća. Zbog visoke nutritivne vrijednosti i s niskom kaloričnom vrijednošću odličan je dodatak prehrani. Leća je idealna kao dodatak za juhu, u salati ili na varivo.

Dobrobiti leće

  • Smanjuje kolesterol u krvi – sadrži visoku dozu topljivih vlakana. Smanjenjem razine kolesterola u krvi smanjujete rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.
  • Zdravlje srca – leća je veliki izvor magnezija i  folata. Folat smanjuje razinu homocisteina dok magnezij poboljšava protok krvi. Nedostatak magnezija izravno je povezan s bolestima srca stoga je leća odličan saveznik u očuvanju vašeg zdravlja.
  • Probava – netopljiva dijetalna vlakna u leći pomažu kod problema s probavom
  • Bogata je proteinima – od svih mahunarki i orašastih plodova leće sadrže najveću količinu proteina.  Čak 26% kalorija u leći otpada na proteine što je čini idealnim izborom za vegane i vegetarijance
  • Saveznik u mršavljenju – iako leće obuhvaćaju sve korisne hranjive tvari poput vlakana, proteina, minerala i vitamina, one i dalje imaju nisku kaloričnu vrijednost i ne sadrže gotovo nikakve masnoće.

Jedna šalica kuhanih leća sadrži samo oko 230 kalorija!

Nutritivna vrijednost leće

100 g leće sadrži:

Razlika između crvene, smeđe i zelene leće

Iako imaju jednaka svojstva i djelovanja na zdravlje poznajemo tri vrste leće. Uglavnom se razlikuju u boji i vremenu kuhanja, a raspoznajemo crvenu, zelenu i smeđu.

jela s lecom

Smeđa leća

Daleko najpoznatija vrsta leće i vjerojatno ona koju možete pronaći u lokalnoj trgovini.

Dolazi u nijansama od smeđe do tamno smeđe (gotovo crne). Općenito ima blagi, zemljani okus. Uobičajene sorte smeđe leće su španjolska, njemačka ili indijska leća.

One najmanje i najcrnije su obično Beluga leće koje imaju bogat i duboko zemljan okus.

Zelena leća

Uglavnom govorimo o svijetlo do zeleno-smeđoj boji. Izvana su visoko sjajne. Imaju snažan, pomalo paprast okus.

Zelena leća se najdulje kuha, više od 45 minuta. Ali ima čvrstu teksturu čak i nakon kuhanja. To je čini idealnom za salate.

Crvena leća

Crvena leća varira od narančaste do crvene boje. Ova leća ima najslađi okus. Kod pripreme se nalazi negdje između smeđe i zelene leće – 30 minuta. Ova leća ima tendenciju za postati gnjecava dok se kuha. Idealna je za indijska jela i curry ili za zgušnjavanje juhe. Dvije najpoznatije sorte ove leće su: Red Chief i Crimson.

Namakanje leće

Namakanjem se smanjuje vrijeme kuhanja grahorica i povećava probavljivost proteina. Grahorice koje su još poznate pod imenom mahunarke obuhvaćaju bob, grah, grašak, slanutak, leću i soju.

Postoji nekoliko načina namakanja grahorica 

  • potapanje preko noći u hladno vodi,
  • namakanje nekoliko sati u mlakoj vodi,
  • namakanje u hladnoj vodi 2-3 sata.

Količina vode treba biti 3-4 puta veća od količine grahorica (mahunarki). Ako se u vodu doda sol tad se ovojnica grahorica još brže omekša i skuha. Vodu za namakanje poslije prolijte. 

Leća se najčešće namače 2-3 sata u hladnoj vodi prije kuhanja.

  • Zelena leća – namakanje 5-7 sati u hladnoj vodi,
  • Smeđa leća – namakanje 5-7 sati u hladnoj vodi,
  • Crvena leća – namakanje nije potrebno, brzo se raspada.

Jela s lećom – recepti

Ova vrlo zdrava namirnica idealna je za početnike i iskusne kuhare. Isprobajte ovu ukusnu namirnicu u sljedećim receptima.

Jednostavna salata od leće

Donosimo Vam jednostavan i brzi recept za pripremu salate od leće. Ovu salatu možete pripremiti i dan ranije te si ponijeti na posao kao zdrav obrok!

salata_od_lece

  • 2 šalice zelene leće
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • ½ žlice senfa u granulama
  • ½ žlice soli
  • 2 žlice octa
  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 srednja krastavca,
  • 2 šalica maslina
  • 1 šalica svježe metvice
  • 1 šalica fetta sira

U velikoj posudi pomiješajte leće, češnjak i lovorovo lišće i prelijte vodom dok ne prekrije smjesu za 5 cm. Kuhajte dok ne zaključa, a onda smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 15 minuta. Procijedite i izvadite lišće i češnjak.

Kada se leća hladi napravite Vinaigrette umak. U manjoj posudi pomiješajte senf, sol i ocat te pomiješajte s maslinovim uljem dok ne dobijete emulziju.

U hladne leće dodajte krastavce, masline, sir i metvicu. Dodajte umak i pomiješajte.

Varivo od crvene leće – recept

varivo od lece

Sastojci:

  • 2 šalice crvene leće,
  • 1/3 šalice ječma,
  • 10 šalica povrtnog temeljca,
  • 1 glavica luka,
  • 2 mrkve,
  • 2 stabljike celera,
  • 1 češanj češnjaka,
  • 800 ml pasirane rajčice,
  • sol,
  • papar,
  • prstohvat mljevene crvene paprike,
  • prstohvat ljute tucane paprike ( po želji, ako ne volite ljuto izostavite),
  • 1 lovorov list.

Priprema

  1. U veći lonac dodajte malo ulja, stavite nasjeckani luk i usitnjeni češnjak češnjaka. Zagrijavajte na laganoj vatri dok ne omekšaju.
  2. Potom dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i pržite kratko.
  3. U lonac dodajte povrtni temeljac, leću, ječam, pasiranu rajčicu te ostale začine i ostavite da se kuha.
  4. Svakih 10-tak minuta promiješajte i provjeravajte kuhanost leće i ječma.

Crvena leće se kuha nekih 30-tak minuta stoga pripazite da vam se ne raskuha.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: leća, leca recept, leća recepti juha, leća crvena djelovanje, leca fitnes obrok, leće recept trajnost i čuvanje, razlika između zelene i smeđe leće, salate od leća,