Ljetne salate – recepti

ljetne salate
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

S vrućim danima dolaze i promjene u kuhinji. Kako vam ne bi ponestalo ideja za jela tijekom ljetnih dana, donosimo vam različite recepte za osvježavajuće ljetne salate.

Ljetnu salatu možete napraviti od povrća, voća, s grahoricama ili mesom ili u obliku hladne salate s tjesteninom. Salate možete servirati kao prilog ili kao cjeloviti obrok

Salate su generalno niskokalorične i iznimno zdrave. Prilikom pripreme salate potrebno je pripaziti na preljeve i dodatke kao što su vrhnje i majoneza jer osim što povećavaju kalorijsku vrijednost nisu najzdravija opcija.

Kod odabira sastojka bolje je dati prednost zdravim masnoćama (orašasti plodovi i maslinovo ulje), tjestenini od integralnog brašna, zdravim žitaricama itd.

U nastavku pročitajte 7 recepata za salate koje će vam uljepšati ljeto! O najboljim preljevima za ljetne salate možete saznati ovdje.

Salata od krastavca i kopra – recept

Ova osvježavajuća salata odlična je za vruće ljetne dane, a pritom je i jednostavna za! U Grčkoj je ova salata poznata pod nazivom tzatziki. 

Sastojci

  • 2 velika krastavca (izrezana na kriške),
  • 40 g crvenog luka (izrezan na kolutiće),
  • 60 g grčkog jogurta (ili kombinacije vrhnja i majoneze),
  • 1 limun (sok i naribana korica),
  • 2 jušne žlice kopra (narezanog),
  • 1 režanj češnjaka (usitnjeni),
  • sol i papar po želji.

Priprema

  1. Pomiješajte sve sastojke i uživajte!
  2. Po želji: možete pustiti salatu da odstoji u frižideru 30 minuta kako bi okusi bili jači, a salata hladnija.

salata od krastavca

Hladne salate s tjesteninom

Ljetne salate od tjestenine odličan su odabir za piknike, ljetne zabave ili cjelodnevne odlaske na plažu. Mogu biti vrlo raznolike, ovisno o sastojcima i umaku. 

Talijanska salata s tjesteninom – recept

Za ovo jednostavno klasično jelo bez mesa trebat će vam manje od pola sata, a hladna salata od tjestenine odličan je ručak tijekom ljeta.

Sastojci
  • 500 g fusilli tjestenine,
  • 16 cherry rajčica (prepolovljene),
  • 150 g mozzarella sira (narezanog na kockice),
  • 100 g crnih maslina (bez koštica),
  • 4 lista svježeg bosiljka,
  • 1 čajna žlica origana,
  • maslinovo ulje,
  • sol i papar po želji.
Priprema
  1. Stavite kuhati tjesteninu u posoljenoj vodi. Kada se skuha, ocijedite vodu i isperite tjesteninu hladnom vodom.
  2. Tjestenini dodajte maslinovog ulja po želji, pa umiješajte sve ostale sastojke.
  3. Poslužite i ukrasite listićima svježeg bosiljka.

talijanska salata

Salata od tjestenine i paprike – recept

Ova hladna salata od tjestenine i paprike s umakom od majoneze savršen je obrok tijekom ljeta. Hladne salate s tjesteninom ne moraju biti suhe, a u nastavku pročitajte recept za ovu kremastu salatu.

Sastojci
  • 250 g makarona (ili druge tjestenine po želji),
  • 90 g crvene paprike (izrezane na komadiće),
  • 90 g crnih maslina (bez koštica, prepolovljene),
  • 70 g krastavca (izrezanog na kockice),
  • 2 usitnjena mlada luka.
Sastojci za preljev
  • 100 g majoneze,
  • 2 jušne žlice octa,
  • ½ čajne žlice soli,
  • ½ čajne žlice papra,
  • ½ čajne žlice šećera.
Priprema
  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u slanoj vodi. Kada se skuha, ocijedite vodu iz tjestenine i isperite ju hladnom vodom.
  2. Pomiješajte sastojke za preljev i dodajte ga tjestenini.
  3. Tjestenini dodajte papriku, krastavac, luk i masline i ponovno sve dobro promiješajte.

Hladne salate – recepti 

Ovaj recept je odličan ako radite roštilj i želite napraviti prilog salatu ili dolaze vaši vegetarijanski prijatelji pa im želite poslužiti nešto fino s roštilja. Ljetne salate uz roštilj možete pripremiti i s pečenim povrćem. 

Ovaj recept sadrži halloumi sir koji je mješavina kozjeg i ovčjeg mlijeka te se često koristi za prženje i grilanje. Pogodan je za roštilj jer se ne topi na visokim temperaturama. Ako ne želite koristiti sir, možete ga zamijeniti tofuom.

Sastojci

  • 4 velike sirove cikle (oguljene i izrezane na kockice),
  • 1 butternut tikva (oguljena i izrezana na kockice),
  • 4 crvena luka (narezani na kolutiće),
  • 200 g kvinoje,
  • 1 L povrtnog temeljca,
  • 500 g halloumi sira (izrezan na ploške),
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja.

Sastojci za preljev

  • 1 glavica češnjaka,
  • 1 jušna žlica limunovog soka,
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja,
  • 1 čajna žlica meda.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Stavite ciklu, tikvu i luk na lim za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja.
  3. Odrežite vrh glavice češnjaka (nju ćete upotrijebiti za preljev), prelijte je s malo maslinovog ulja, umotajte u foliju i dodajte na lim za pečenje.
  4. Pecite povrće 40-45 minuta. Okrenite ga jednom tijekom pečenja.
  5. Stavite kuhati kvinoju u povrtnom temeljcu. Kada zakuha, nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.
  6. Kada su kvinoja i pečeno povrće gotovi, pomiješajte ih (sve osim češnjaka).
  7. Češnjak pažljivo odvojite od kore. Dodajte ostale sastojke za preljev i dobro promiješajte.
  8. Sir stavite na roštilj na oko 60 sekundi sa svake strane.
  9. Servirajte kvinoju i povrće na tanjur, dodajte sir i prelijte preljevom.

Ljetna salata od slanutka – recept

Ova jednostavna ljetna salata sa slanutkom odličan je svježi obrok ili prilog obroku s dodatnim proteinima.

Sastojci

  • 1 limenka ocijeđenog i opranog slanutka,
  • 200 g cherry rajčica (prepolovljenih),
  • 150 g krastavca (narezanog na kriške),
  • 40 g crvenog luka (usitnjenog),
  • 2 jušne žlice peršina (usitnjenog),
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja,
  • 1 ½ jušna žlica limunovog soka,
  • sol i papar po želji.

Priprema

Pomiješajte sve sastojke i uživajte!

salata od slanutka

Ljetna salata od cikle – recept

Ova šarena bezglutenska salata odličan je odabir jer sadrži zdrave masnoće.

Sastojci

  • 4 pečene cikle (izrezane na kockice),
  • 140 g rikole,
  • 1 veliki avokado (očišćen),
  • 35 g oraha (usitnjenih).

Priprema

  1. Na dno posude stavite rikolu. 
  2. Na rikolu stavite ciklu, avokado izrezan na ploške i orahe. Zalijte s najdražim umakom i uživajte!

Ljetne salate s mesom

Ako želite ljetnu salatu s mesom, hladnoj salati od tjestenine možete dodati komadiće pečene piletine ili puretine. Možete pripremiti i morsku salatu od lososa ili tunjevine.

Hladna salata od tjestenine i šunke

Ova jednostavna salata s tjesteninom i šunkom gotova je za manje od pola sata.

Sastojci

  • 400 g tjestenine po želji,
  • 200 g šunke,
  • 200 ml majoneze,
  • 100 ml milerama,
  • 3 skuhana jaja,
  • kiselih krastavaca,
  • 1 mala limenka kukuruza,
  • sok od ½ limuna,
  • sol i papar po želji.

Priprema

  1. Skuhajte tjesteninu po uputama na pakiranju pa procijedite.
  2. Šunku i jaja izrežite na kockice i dodajte tjestenini.
  3. Dodajte kukuruz i kiseli krastavac narezan na kockice.
  4. Majonezu pomiješajte s mileramom i sokom od limuna i umiješajte u salatu.
  5. Dodajte sol i papar po želji, promiješajte sve dobro i ostavite u frižideru oko sat vremena.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail