Macerat ružmarina – kako ga napraviti?

macerat-ruzmarina

Infuzije bilja u maslinovom ulju izrazito su cijenjene u kulinarstvu, a macerat ružmarina postat će vaš omiljeni dodatak raznim jelima. Tako primjerice možete začiniti salate, dodati okus uobičajenim jelima od tjestenine ili ga poslužiti kao izvrsno predjelo uz bruskete. Macerate je veoma lako napraviti te u kombinaciji s lijepim pakiranjem može poslužiti i kao odličan poklon.

Osim u kulinarstvu, ulje ružmarina može se koristiti i za njegu kože i kose jer hidratizira kožu tijela i potiče rast kose. Miris ružmarina je također poseban pa je najbolje imati u vidu da će ulje ostaviti miris još neko vrijeme, što je samo pozitivna karakteristika ako volite svježi miris ružmarina. Preporučljivo je koristiti ulje ružmarina za dubinsku njegu tjemena i cijele kose, pri čemu je potrebno natopiti kosu i ostaviti ulje tijekom noći, a zatim ujutro oprati kosu kao što biste i inače.

Macerat ružmarina tradicionalno se radi u maslinovom ulju jer je ono bogato omega 3 masnim kiselinama i podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Vi naravno možete odabrati bilo koje kvalitetno hladno prešano ulje čiji vam okus odgovara, dok je za topikalnu primjenu preporučljivo koristiti ulje badema, marelice ili makadamije.

Iako maslinovo ulje slovi kao ulje dugog roka trajanja, neki stručnjaci preporučuju da svoje ulje iskoristite unutar mjesec dana od otvaranja. S time da je ulje teško potrošiti u kratkome vremenu, najbolje je koristiti manje količine ulja za infuzije koje ćete potom čuvati u hladnjaku (u zatvorenoj boci).

Izrada macerata od ružmarina

Prilikom izrade macerata, najbolje je koristiti organske sastojke visoke kvalitete jer će tako okus i miris ulja biti intenzivniji. Također, poželjno je koristiti svjež biljni materijal koji ćete prethodno dobro oprati i ostaviti da se posuši na suncu ili tijekom noći.

infuzija-ruzmarina

Potrebno je:

  • dobro osušene stabljike ružmarina,
  • ekstra djevičansko hladno prešano maslinovo ulje,
  • široka staklena tegla,
  • gaza ili sitno cjedilo,
  • male staklene bočice za pohranu macerata.

U receptu nismo naveli određenu količinu potrebnih sastojaka jer biljni materijal nije striktno određen već ga možete korigirati s obzirom na veličinu tegle u kojoj radite infuziju. U nastavku pročitajte korake po kojima ćete napraviti svoj macerat ružmarina. 

  1. Prvi korak je da grančice ružmarina temeljito operete (natopite ih u vodi 1h pa još par puta isperite) i dobro osušite kako ne bi došlo do pojave plijesni u prisustvu vode. Grančice koje ćete staviti u bočice kada je macerat gotov ostavite da se suše čak nekoliko dana.
  2. Potpuno suhe grančice malo “zgnječite” i protrljajte prije stavljanja u teglu za maceriranje da ružmarin počne ispuštati svoja ulja. Teglu napunite do vrha, prelijte maslinovim uljem i dobro zatvorite.
  3. Ostavite teglu na suhom i tamnom mjestu otprilike 2-3 tjedna, zatim procijedite ulje i prelijte u lijepe bočice.
  4. Po želji, u bočice možete staviti jednu ili dvije grančice ružmarina za dekoraciju. Bočice dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku ako ne planirate ulje brzo potrošiti.

Ukoliko macerat poklanjate, na smeđi karton napišite lijepu poruku i tankim konopom ju zavežite oko grla bočice. Ne zaboravite napomenuti primateljima poklona da svoj macerat čuvaju u hladnjaku za što dužu iskoristivost.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
23-03-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: macerat ružmarina, macerat od ružmarina, ulje ružmarina, ulje od ruzmarina, ružmarin ulje, kako napraviti ulje od ružmarina, etericno ulje ružmarina, ružmarin u maslinovom ulju, kako napraviti eterično ulje od ružmarina, ulje od ruzmarina kako napraviti,