Marmelada od mandarina – recepti

marmelada od mandarina

Mandarina je prekrasno voće koje se može pripremiti na različite načine. Ako se zasitite jedenja same mandarine možete ju staviti u salate, napraviti sok, kolač, pitu ili marmeladu od nje. Marmelada od mandarina može vam zasladiti doručak ili desert, a mi vam donosimo recepte za pripremu.

Ne samo da su bogate vitaminom C, već imaju i brojne pozitivne učinke na kožu, imunitet i kolesterol. Također pomažu snižavanju krvnog tlaka, gubitku težine, a istraživanja pokazuju da mogu smanjiti i rizik od karcinoma jetre.

Marmeladu od mandarina možete koristiti na razne načine (osim na jutarnjem tostu). Možete dodati žlicu džema u jutarnje pahuljice, jogurt, kolače ili u preljev za salatu. Marmeladu možete koristiti i u palačinkama ili krafnama.

Za pripremu marmelade preporučuje se korištenje sorte mandarine koja dozrijeva kasnije jer sadrže manje kiselina. Također je važno da su mandarine potpuno zrele kada se uberu kako džem ne bi bio gorak. Također je bolje izabrati srednje ili manje mandarine koje sadrže manje vode.

Ako se odlučite na pripremu slasne marmelade od mandarina, nastavite čitati jer vam donosimo par raznovrsnih recepata za pripremu marmelade za svačiji ukus.

Možete saznati kako napraviti i domaći pekmez od marelica ovdje

mandarine

Namaz od mandarina – recept

Za početak jedan recept za slatko od mandarina sa samo 3 sastojka.

Sastojci

  • 1 kg mandarina (neprskanih),
  • 1 limun (neprskani),
  • 400 g šećera.

Priprema

  1. Tri puta prokuhajte koru od 3 mandarine i limuna, svaki put mijenjajući vodu.
  2. Izrežite koru i dodajte ju očišćenim i nasjeckanim mandarinama i limunu u zdjeli.
  3. Smjesi dodajte šećer.
  4. Stavite kuhati, a kada smjesa zakuha smanjite temperaturu. Neka kuha na laganoj vatri 45 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Toplu smjesu ulijte u vruće staklenke i pustite da se ohlade.

namaz od mandarina

Marmelada od mandarina za dijabetičare – recept

Ako imate dijabetes ili ste na dijeti, svejedno možete napraviti marmeladu od mandarina. Za ovaj recept trebat će vam zamjena za šećer. Kao zamjenu možete koristiti fruktozu ili steviju, ali budite oprezni s količinom (stavljajte postupno) jer svaki zamjenski zaslađivač je različite slatkoće.

Ako ne želite koristiti želatinu ili tražite vegansku alternativu, možete koristiti chia sjemenke. Dovoljno je dodati par jušnih žlica kada maknete marmeladu s vatre.

Sastojci

  • 700 g mandarina (neprskanih),
  • 1 mali limun (neprskani),
  • 30 g želatine (+30 ml vode),
  • 2-4 jušne žlice zamjene za šećer,
  • 450 ml vode.

Priprema

  1. Ogulite mandarine i limun, te izvadite koštice.
  2. Izrežite kore mandarina i limuna na jako tanke i kratke trakice.
  3. Izrežite oguljene mandarine i limune na kocke i ubacite zajedno s korama u vodu.
  4. Kada voda zavrije, smanjite jačinu plamena i pustite da kuha 30 minuta uz miješanje (ili dok sve ne omekša).
  5. Razmutite želatinu u toploj vodi.
  6. Dodajte želatinu i zaslađivač u smjesu. Pažljivo kušajte smjesu i odredite koliko zaslađivača treba.
  7. Kada je gotova, smjesu prebacite u čiste staklenke.
  8. Nakon što se ohlade, staklenke zatvorite i stavite u frižider.

Marmelada od mandarina u pekaču – recept

Ako želite napraviti pekmez od mandarina iz pekača, postupak je vrlo jednostavan. Potrebno je samo izmiksati očišćene mandarine i šećer, te uliti smjesu u posudu pekača. Stavite program za marmeladu na otprilike 1 sat. Prije kraja možete dodati ½ vrećice Džemfix-a kako bi se smjesa zgusnula.

marmelada od mandarina

Marmelada od mandarina i smokava – recept

Ako želite nešto drugačije, kao što je marmelada od mandarina sa smokvama, postupak je također jednostavan.

Sastojci

  • 1 kg mandarina (neprskanih),
  • 4 suhe smokve,
  • 150 g šećera,
  • 3 jušne žlice želatine.

Priprema

  1. Nasjeckajte suhe smokve.
  2. Ogulite mandarine i nasjeckajte (ili stavite u blender).
  3. Prebacite smjesu u zdjelu, te dodajte smokve i šećer.
  4. Kada prokuha, dodajte želatinu.
  5. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  6. Toplu smjesu ulijte u vruće staklenke i pustite da se ohlade.

Džem od mandarina i jabuka – recept

Ovaj recept za džem od mandarina sadrži i jabuke, ali obavezno koristite neprskane jabuke i mandarine.

Sastojci

  • 4 kg mandarina (neprskanih),
  • 4-5 jabuka (neprskanih),
  • 2-2.5 kg šećera,
  • 2 dl blagog vinskog octa.

Priprema

  1. Operite i ogulite mandarine. Prerežite na pola i izvadite sjemenke.
  2. Ogulite jabuke i naribajte ih.
  3. Stavite mandarine u lonac zajedno s octom, šećerom i jabukama te dobro promiješajte.
  4. Kore izrežite na male komadiće i kuhajte u vodi 10 minuta.
  5. Kada su kore kuhane, ohladite ih pod vodom, zdrobite viljuškom te dodajte ostatku smjese.
  6. Pustite smjesu da odstoji oko 2 sata prije kuhanja.
  7. Kuhajte marmeladu 40 minuta.
  8. Kada je gotova, smjesu prebacite u čiste, vruće staklenke i zatvorite.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: marmelada od mandarina, marmelada iz mandarin, đem od mandarina, marmelada od nandarina, marmelada od naranče i mandarina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Marmelada od mandarina – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.