Maslac od badema – recept za domaći maslac

maslac od badema

Maslac od badema može se raditi od svježih ili od zapečenih badema. Pečenje će dati nešto drugačiju aromu namazu. Mi vam dajemo oba recepta i predlažemo vam da isprobate obje varijante te da nam javite koja vam je bolja i ukusnija.

Maslac od badema – varijanta sa zapečenim bademima

Stavite bademe u pećnicu zagrijanu na 150 Celzijevih stupnjeva i ostavite da se peku 20 minuta. Ako vam pećnica neravnomjerno grije onda ih tijekom pečenja nekoliko puta protresite kako bi se jednoliko zapekli.

Trebat ćete sljedeće sastojke:

  • 1 šalicu preprečenih badema,
  • prstohvat soli,
  • dvije čajne žličice maslinovog ulja.

Maslac od badema nastavite pripremati prema ovom receptu:

  1. Izvadite bademe iz pećnice i stavite u mikser. Dodajte prstohvat soli i dvije žličice maslinovog ulja.
  2. Miksajte dok bademi ne budu potpuno mljeveni.
  3. Nastavite miksati dok se smjesa ne pretvori u maslac.
  4. Izvadite smjesu i spremite u hladnjak.

Maslac od bademaupotreba može biti šarolika, a možete ga jesti samog ili u kombinaciji s drugim namirnicama. Bademov maslac je kremast, nježan i pun finih okusa koji se lijepo slažu s mnogim vrstama jela.  Isprobajte neke od sljedećih kombinacija:

  • maslac od badema kao namaz umjesto običnog maslaca,
  • maslac od badema poslužite sa svježim narezanim kriškama jabuke,
  • koristite maslac od badema kao umak za razne grickalice,
  • koristite maslac od badema za pripremu krema za deserte ili preljeva za kekse. 

Maslac od badema – nutritivna vrijednost u 100 grama je:

Maslac od badema

Maslac od badema – varijanta sa sirovim bademima

Sve je isto kao u prvoj varijanti samo bez pečenja. Kod svježih badema trebat će dulje da oni puste ulje i da se pretvore u maslac. Budite strpljivi, miksati treba i preko 10 minuta, ovisno o kvaliteti badema.

Važna napomena

Kod miksanja trebate biti strpljivi. Nemojte nakon nekog vremena odustati ili dodavati previše maslinovog ulja zato što su se bademi usitnili, a nisu se pretvorili u maslac. Taj proces traje dosta dugo, oko 12 minuta

Za kraj

Želite li maslac zasladiti dodajte u smjesu med i promiješajte. Nemojte med dodavati u mikser da se ne zalijepi po rubovima, nego ga dodajte u gotovi maslac.

Domaćii maslac od badema

Što je s ostalim orašastim plodovima?

Na identičan način možete pripremiti i maslac od:

Također, možete i kombinirati orašaste plodove i napraviti namaz kombinacije različitih orašastih plodova.

Maslac od badema – gdje kupiti i po kojoj cijeni?

Maslac od badema možete kupiti u trgovinama sportskom opremom ili u trgovinama zdrave prehrane. Tako namaz od badema u bio&bio trgovinama od 330 grama košta 85.90 kuna. Kilogram glatkog maslaca od badema MyProtein košta 199.90 kuna. 

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maslac od badema, Puter od badema, namaz od badema, bademov maslac, kako napraviti puter od badema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Maslac od badema – recept za domaći maslac

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Zanimljiv recept. Mogao bih eventualno uštedjeti na kupovini skupih maslaca te uvesti ovu varijantu.
    Možete li mi reći barem koliko bi dovoljno grama badema bilo dostatno za smjesu sa slike na vrhu, tj. u vatrostalnoj posudici?

    Kako sam početnik u kuhinji, da li bi se ovaj maslac mogao slagati uz nemasnu šunku i kravlji sir za večeru, npr.? 🙂

    Da li ga je potrebno držati u hladnjaku i u kojem roku se mora potrošiti?

    Zahvaljujem na odgovoru ako ga bude. 🙂

    • Moze se kombinirati sa sunkom i kravljim sirom
      sir, sunka su proteini
      bademi masnoca jedino fali jos neki ugljikohidrat recimo iz povrca posto je vecer